Burse - Fonduri mutuale

Investitorii au uitat de dividende

25.02.2004, 00:00 74

Scaderile de la Bursa au continuat marti, cand toti cei trei indici bursieri au coborat fata de valorile anterioare. Cea mai mare scadere, 2%, a apartiunut SIF-urilor. Astazi este ultima zi in care se pot cumpara actiuni SIF Moldova pentru a beneficia de dividende.
La fel s-a intamplat si anul trecut, cand SIF-urile au inceput sa scada inainte de data de referinta, una din explicatiile brokerilor fiind ca piata crescuse prea mult. Prima parte a ascensiunii Bursei, de la finalul anului trecut si de la inceputul acestui an, a fost pus de brokeri tocmai pe seama apropierii datelor de referinta pentru distribuirea dividendelor. Actiunile SIF Moldova au pierdut 6,3% din valoare doar in ultimele doua sedinte de tranzactionare. Societatea va distribui conform convocatorului Adunarii Generale a Actionarilor un dividend brut de 494 lei/actiune. Actiunile societatii au fost ieri cele mai tranzactionate dintre cele ale SIF-urilor, cu operatiuni in valoare de 8,6 miliarde de lei. Cea mai mare scadere in randul societatilor de investitii financiare a apartiunut insa SIF Transilvania, care a coborat ieri cu aproape 4% pana la 4.900 lei/actiune.
Brokerii spun ca este de asteptat ca piata sa se stabilizeze in jurul nivelurilor actuale ale preturilor, desi este posibil ca scaderea sa mai continue si in urmatoarele zile. "Piata ar putea sa mai scada din inertie. la fel cum ultimele zile de crestere de saptamana trecuta s-au datorat tot inertiei," a comentat Rares Nilas, directorul societatatii de brokeraj BT Securities.
Actiunile celor doua banci cotate au fost ieri singurele vedete ale bursei care au inregistrat cresteri de pret. Titlurile BRD au fost cele mai tranzactionate de pe piata cu operatiuni in valoare de 13,7 miliarde de lei, iar pretul a atins la finalul zilei 26.000 lei/actiune, in crestere cu 1,6%. Actiunile Bancii Transilvania au inregistrat operatiuni in valoare de 6,6 miliarde de lei, iar cotatia de inchidere a fost de 5.750 lei/actiune, cu 0,9% mai mare fata de valoarea precedenta. Actiunile Petrom au pierdut in schimb 1,2% fata de pretul anterior si au incheiat ziua la 1.630 lei/actiune.
Principalele castigatoare de luni, actiunile producatorului de bere Bermas Suceava au continuat sa creasca, dar intr-un ritm mai putin alert decat cel din sedinta anterioara. Cotatia Bermas a atins ieri 27.700 lei/actiune, iar pretul de inchidere a fost de 27.000 de lei, cu 3% mai mult fata de valoarea anterioara. Un pachet de actiuni Bermas in valoare de 2 miliarde de lei a fost transferat ieri la pretul de 23.100 lei/actiune in cadrul unei tranzactii speciale.
Actiunile producatorului de ingrasamite chimice Azomures Targu Mures au inregistrat din nou o scadere peste media pietei, incheiind ziua la 3.600 lei/actiune, cu 4% mai putin decat luni. In ultimele trei sedinte de tranzactionare, actiunile Azomures au pierdut 12% din valoare.
Scaderi importante au mai inregistrat ieri actiunile Antibiotice Iasi, care au incheiat ziua la 2.800 lei/actiune, in scadere cu 3,5% si cele ale Policolor Bucuresti care au pierdut 4,7% si au incheiat ziua la 6.100 lei/actiune.



Piata Rasdaq
Actiunile Bancii Comerciale Carpatica Sibiu au atins un maxim istoric de 26.200 lei/actiune, in crestere medie cu 10,8 % comparativ cu sedinta precedenta
Banca Comerciala Carpatica, in cele doua zile de cand a revenit la tranzactionare, a inregistrat o crestere a pretului de 17%, titlurile bancii fiind printre cele mai tranzactionate de pe piata. Compania a fost suspendata de la tranzactionare incepand cu sfarsitul lunii ianuarie in vederea majorarii capitalului social. Ieri, pretul a oscilat intre 24.500 lei si 26.200 lei/actiune, ultima valoare fiind cotatia la care actiunile bancii au incheiat ziua.
Operatiunile derulate au insumat 780 milioane lei.
Actiunile producatorului de compresoare Aversa Bucuresti, au incheiat sedinta in crestere cu 3,42% pe fondul unor transferuri reduse in valoare de 71 milioane lei, dupa scaderea puternica de luni.  Pretul maxim inregistrat a fost de 13.500 lei/actiune. Ieri, compania a prezentat datele financiare preliminare pentru 2003, din care rezulta ca anul trecut Aversa a obtinut un profit net de 1,9 mld. lei la o cifra de afaceri de 457 miliarde lei, in scadere comparativ cu profitul de 2 miliarde lei raportat pentru  2002. In ultimii ani, compania a distribuit dividende. Aversa Bucuresti este detinuta in proportie de 66% de APAPS.
La categoria I, cele mai tranzactionate titluri au apartinut companiei Rompetrol SA (Vega), operatiunile depasind 1,8 miliarde lei. Volumul actiunilor transferate a fost semnificativ, peste 2 milioane actiuni. Cotatia medie a pierdut, insa, 0,84%, in conditiile in care actiunile Rompetrol au fost cotate la preturi cuprinse intre 830 lei si 850 lei/actiune.
Pe piata, cele mai lichide actiuni sunt in continuare cele ale producatorului de ulei Argus Constanta, care a inregistrat tranzactii in valoare de 6,6 miliarde lei. Pretul de inchidere a fost de 250.000 lei/actiune, identic cu cel din sedinta precedenta. Cotatia medie a urcat cu 0,22%.
Actiunile producatorului de incaltaminte Flaros Bucuresti a inregistrat o valoare a tranzactiilor superioara unei zile obisnuite, 321 milioane lei. Pe parcursul sedintei, pretul a urcat pana la 56.000 lei/actiune, dar la inchidere s-a stabilizat la valoarea minima de 53.000 lei/actiune. Aprecierea medie a fost de 1,72%. Actionarul majoritar al companiei este SIF Oltenia, care detine o participatie de 73%.
Companiile hoteliere Olimp Estival si Mangalia au inregistrat cele mai mari aprecieri ale pretului, in crestere medie cu 17,6%, respectiv 13,8%.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO