Burse - Fonduri mutuale

Investitorii care au vândut nu au motive acum să reintre în piaţă

Investitorii care au vândut nu au motive acum să reintre în piaţă
10.08.2010, 23:54 19

Bursa a încheiat şedinţa de tranzacţionare de ieri în scădere cu0,87%, în linie cu pieţele externe, după numai o zi de creştereuşoară, însă cei mai mulţi dintre investitori au continuat săadopte poziţii de aşteptare şi au realizat tranzacţii de numai 10mi­lioane lei. Majoritatea ac­ţiunilor au revenit pe scădere încădin primele minute, indicele general BET-C coborând astfel îndeschidere cu 0,3%, în linie cu corecţiile înregistrate de burselevest-europene. La finalul zilei de marţi, cele mai lichide zeceacţiuni, incluse în indicele BET, aveau preţuri în scădere în mediecu 1,17%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasauindicele BET-NG cu numai 0,14% sub nivelul de la închidereasesiunii de luni. Deşi au fost puţini, vânzătorii acţiunilor celorcinci societăţi de investiţii financiare (SIF-uri) au fost nevoiţisă reducă mai mult cotaţiile, pentru a-şi găsi con­trapartea.
Astfel, ultimele operaţiuni care s-au încheiat cu aceste titlurierau realizate la preţuri în coborâre în medie cu 2,18%.
În acest context, indicele extins al bursei BET-XT, care reflectăevo­luţia primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate,inclusiv acţiunile celor cinci SIF-uri, a înregistrat un recul de1,54%.
Şeful departamentului de bro­keraj al Tradeville Andrei Ciubotarucon­sideră că la sfârşitul lunii iunie atât indicele BET, cât şiBET-FI s-au oprit la nivelurile de rezistenţă, de 5.300 de puncteşi respectiv 24.000 de puncte.
"Spre finalul lunii iunie au vândut investitorii care îşi făceaugriji despre efectul măririi gradului de impozitare din Româniaasupra evoluţiei PIB. Cei care au vândut atunci nu au motive acumsă reintre în piaţă. Pe de altă parte, investitorii speculativi aureacţionat la creşterea din ultima lună a pieţelor externe şi aucumpărat, ridicând indicii din zona de 4.800 de puncte, respectiv20.000 de puncte. Aceştia însă au terminat muniţia şi nu potîmpinge piaţa mai sus de rezistenţele menţionate mai sus", adeclarat Ciubotaru.
El a afirmat că atât speculatorii, cât şi investitorii pe termenlung aşteaptă acum alte evenimente care să determine depăşireanivelurilor de rezistenţă. "Odată ce indicii se vor desprinde deaceste niveluri, indiferent de direcţie, volumul de acţiunitran­zacţionate va creşte şi un anumit trend va căpăta putere", amai spus Ciubotaru.
Investitorii au tranzacţionat în total titluri de 10 milioane lei(2,3 milioane euro), sumă cu 56% mai mare decât lichiditatea deluni, de 6,4 milioane lei (1,5 milioane euro). Bursa a avut lunicel mai redus rulaj din ultimele două săptămâni.
Acţiunile SIF Oltenia (SIF5) şi OMV Petrom (SNP) au fost cele mailichide din piaţă, cu operaţiuni de
3,4 milioane lei şi respectiv 1,2 milioane lei. Cotaţia titlurilorsocietăţii de investiţii financiare a scăzut cu 2,08%, la 1,41 lei,iar ultimul transfer cu acţiunile com­pa­niei petroliere a fostefectuat la 0,326 lei, preţ cu 0,61% sub referinţă.
Titlurile SIF Banat-Crişana (SIF1) au înregistrat cea mai vizibilăcorecţie de la sectorul societăţilor de investiţii financiare(SIF), de 4,24%, şi al treilea rulaj din piaţă, de 975.000 delei.
Pe plan extern, la finalul şedinţei de la Bucureşti burselevest-europene erau în scădere cu până la 1,2%, traiectoria fiindurmată şi de majo­ritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est,care înregistrau corecţii cuprinse între 0,6% şi 2,5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO