Burse - Fonduri mutuale

Investitorii de la Bursă preferă să aştepte până se calmează climatul intern

Autor: Stefan Musgociu

17.10.2010, 23:46 28

Bursa a crescut vineri cu 0,66%, într-o piaţă în careoperaţiunile cu acţiuni au cumulat numai 16,1 milioane de lei, însădouă tranzacţii speciale cu titluri de stat au susţinut 66% dinlichiditatea toală, de 52,5 milioane de lei.

Majoritatea acţiunilor de la BVB au înregistrat variaţiinesemnificative până aproape de închiderea şedinţei, în piaţă fiindintroduse ordine de tranzacţionare pentru volume foarte reduse.Indicii bursieri au înregistrat variaţii uşor mai vizibile chiar lafinalul sesiunii.

Astfel, preţurile celor mai lichide zece acţiuni, analizate deindicele BET, au crescut în medie cu 0,75%. Variaţii uşoare auînregistrat şi acţiunile celor cinci societăţi de investiţiifinanciare (SIF), astfel că indicele BET-FI a urcat cu 0,68%.

"Cred că lipsa de interes a investitorilor este alimentată deincertudinea internă privind stabilitatea politică şi economicădatorită măsurilor de austeritate adoptate de către Guvern.Neexistând un climat intern stabil, investitorii se pare că preferăsă aştepte, iar lichiditatea şi volatilitatea foarte reduse îiîndepărtează de piaţă inclusiv pe speculatori. Până la intrareapieţei pe un trend clar, caracteristicile actuale ale pieţei se vorpăstra, jucătorii neavând curajul să rişte. Probabil că vom vedea orealiniere rapidă a pieţei locale la evoluţia burselor externe,posibil până la sfârşitul anului, dacă pieţele internaţionale sevor menţine pe linia ascendentă din ultima perioadă", a declaratMihai Mureşian, trader la firma de brokeraj IntercapitalInvest.

Valoarea cumulată a transferurilor cu acţiuni a fost de numai16,1 milioane de lei (3,7 milioane de euro), sumă cu 40% mai redusădecât rulajul de joi, de 26,5 milioane de lei (6,2 milioane deeuro).

Totuşi, rulajul total al BVB, de 52,5 milioane de lei (12,2milioane de euro), din sesiunea de vineri a fost salvat de douătransferuri cu titluri de stat în valoare cumulată de 34,5 milioanede lei (8 milioane de euro). La ora 11:40 au fost cedate 1.460 detitluri de stat, la un preţ de 11.842,5 lei, cotaţie cu 18,4% pestevaloarea nominală de 10.000 de lei. Operaţiunea a fost efectuatăpentru 17,2 milioane de lei. Ulterior, la ora 11:44, a fosttransferat un pachet similar la acelaşi preţ. La acest preţ,titlurile au un randament de 7,21%.

Acţiunile SIF Oltenia (SIF5) şi BRD (BRD) au fost cele mailichide din piaţă, cu operaţiuni de 3,7 milioane de lei, respectivde 2,6 milioane de lei, şi au asigurat 40% din rulajul pieţeiprincipale.

Cotaţiile celor două acţiuni au stagnat, la 1,51 lei şi,respectiv, la 12,3 lei. Cu titlurile societăţii de investiţiifinanciare a fost efectuată şi o tranzacţie specială în valoare de975.000 de lei.

Pe piaţa RASDAQ, investitorii au transferat acţiuni de 17,4milioane de lei (4 milioane de euro), sumă din care 96% aureprezentat operaţiuni cu titlurile firmei Lactate NaturaTârgovişte (INBO). Lichiditatea pieţei a fost cu mult peste rulajulde joi, de 802.000 de lei.

La finalul sesiunii de la Bucureşti, bursele de la Paris şiFrakfurt avansau cu 0,3% şi, respectiv, cu 0,6%, iar piaţa de laLondra înregistra o corecţie de numai 0,1%. Totodată, variaţiiuşoare înregistrau şi bursele din Europa Centrală şi de Est.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO