Burse - Fonduri mutuale

Investitorii fac strategii pentru a intampina Transgaz

02.11.2007, 21:56 22

Blue-chips-urile romanesti continua sa inregistreze evolutii nehotarate, in timp ce grupul celor cinci societati de investitii financiare au cazut in medie cu 2% pe valori ale tranzactiilor reduse, de sub 1 milion de euro.
"In opinia mea preturile de acum sunt jos. Investitorii se tem insa sa intre puternic la cumparare pentru ca astfel nu vor mai avea bani de Transgaz. In randul investitorilor mici sunt putini cei care stau pe bani. Fiecare isi face acum calcule. Depinde de cum isi va administra fiecare disponibilitatile", spune Marcel Murgoci, director de tranzactionare la societatea de brokeraj EstInvest.
Rulajele de ieri au lasat de dorit pe segmetul reglementat de piata unde valoarea totala a tranzactiilor a fost de numai 7,7 milioane de euro. RASDAQ a contribuit cu 10 milioane de euro, sustinut fiind cu tranzactia de peste 5 milioane de euro cu titlurile SMR Bals.
"Lichiditatea se incadreaza in media ultimelor saptamani. Investitorii nu indraznesc inca sa deschida pozitii pentru ca inca nu se stiu toate amanuntele referitoare la oferta Transgaz", spune Marcel Murgoci.
Societatile de investitii financiare au dat inapooi cu aproape 2% la nivelul indicelui BET-FI, care a inchis la sub 79.000 de puncte. Maximul atins de indice in luna iulie a acestui an a fost de 95.000 de puncte.
"Nici pietele externe nu au o evolutie hotarata, ieri indicii europeni importanti inregistrau scaderi de peste 1%. Caderea de la noi de pe SIF cred ca a fost cauzata de cei care cred ca piata va mai scadea", spune Marcel Murgoci.
Pe pietele din Europa a fost o zi rosie, cu scaderi ce pe finalul sedintei s-au apropiat de 2% pe cei mai importanti indici. Pierderile s-au accentuat dupa mijlocul zilei. Dow Jones Industrial Average, principalul indice de pe Wall Street, se prabusea in deschidere cu peste 1,4%.
Pe piata actiunilor de la noi a mai atras atentia tranzactia cu titlurile companiei de utilitati Transelectrica. SIF Oltenia a cumparat peste 200.000 de actiuni, iar valoarea totala a transferului a fost de 2,3 milioane de euro (7,9 milioane de lei).
Ieri a fost o zi de transferuri in portofoliul SIF Oltenia, care a fost si cea care a vandut pachetul in valoare de 5,4 milioane de euro la Subansambluri Material Rulant Bals.

Actiunile SIF Banat-Crisana (SIF1) au pierdut ieri 1,4%, pe fondul unui rulaj de circa 297.000 de euro (0,96 milioane de lei), printre primele zece din piata. SIF a subscris actiuni in valoare de 1,28 milioane de euro (4,31 milioane de lei) in majorarea de capital de la producatorul de medicamente Biofarm Bucuresti (BIO), aferent cotei de 10% din actiuni pe care o detine in cadrul companiei. SIF Banat-Crisana a mai a vandut de curand intreaga participatie de 23,8% detinuta la Stalpeni Forestal Arges (ELSF) pentru 1,62 milioane de lei (485.000 de euro). Ultima tranzactie cu titlurile societatii de investitii financiare s-a perfectat ieri la un pret de 3,52 lei/actiune.

Actiunile Condmag Brasov (COMI) au crescut ieri cu 1,25%. Constructorul de conducte si magistrale a obtinut in primele noua luni un profit net de aproape 1,4 mil. euro (4,6 mil. lei), de peste trei ori mai ridicat decat cel realizat in perioada similara din 2006. Afacerile companiei au avansat in aceeasi perioada cu 52%, pana la 34,7 mil. euro (114,5 mil. lei), dupa ce la jumatatea anului acestea se mentineau la un nivel similar cu cel din anul precedent. In 2006, compania a realizat o cifra de afaceri de 29,7 mil. euro. In trimestrul al treilea afacerile Condmag s-au dublat la 20,1 mil. euro (64,9 mil. lei), iar castigul companiei a urcat la 0,83 mil. euro (2,6 mil. lei).

Actiunile Aerostar Bacau (ARS) au crescut ieri cu 1,07%. Producatorul de aeronave a raportat pentru primele noua luni un profit de circa 1 mil. euro (3,35 mil. lei), de peste doua ori mai mic fata de profitul din perioada similara a anului trecut, de 2,27 mil. euro (7,57 mil. lei). Aerostar a incheiat in acest an mai multe contracte multianuale cu firme mari din industria aeronautica, acestea urmand sa-i asigure vanzari de peste 8 mil. euro pe an. Valoarea totala a celor patru contracte se ridica la circa 47 mil. euro, acestea constand in conversia unor avioane de calatori in avioane de marfa, fabricarea unor componente pentru avioanele Airbus si fabricarea de trenuri de aterizare.

Titlurile Bermas Suceava (BRM) au pierdut ieri 12,29%. Producatorul de bere a inregistrat in primele noua luni un profit net de 0,92 mil. euro (3 mil. lei), cu circa 27% mai mic decat rezultatul aferent aceleiasi perioade din 2006. In trimestrul al treilea, Bermas si-a injumatatit profitul net, pana la 0,5 milioane de euro (1,6 mil. lei), in conditiile reducerii cifrei de afaceri cu 22%, la 2,7 milioane de euro (8,7 milioane de lei). Compania intentioneaza sa dezvolte segmentul de bere la sticla, aceasta achizitionand o noua linie de imbuteliere de la firma germana Krones, investitie care se ridica la 2,8 milioane de euro. Ultima tranzactie cu titlurile Bermas s-a perfectat la un pret de 3,07 lei/actiune.

Actiunile Prefab Bucuresti (PREH) au crescut ieri cu 5,93%. Valoarea tranzactiilor cu titlurile companiei s-a ridicat ieri la 194.000 de euro (0,65 milioane de lei), reprezentand al doilea rulaj de pe piata RASDAQ. Producatorul de materiale de constructii a raportat in primele noua luni o cifra de afaceri in crestere cu 6,8%, la 74,76 milioane de lei (22,6 milioane de.. euro). In aceeasi perioada, profitul brut al companiei a urcat cu 15,6%, la 8,03 milioane de lei. Prefab este controlata de Romerica International, cu o detinere de 78,2% din actiuni. SIF Muntenia administreaza 12,8% din titluri, iar restul participatiilor apartin altor actionari, persoane fizice si juridice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO