Burse - Fonduri mutuale

Investitorii minoritari solicită Guvernului să stabilească şi un preţ minim în oferta Petrom, sub cel de pe Bursă

 AIPC solicită Guvernului să stabilească şi un preţ minim în oferta Petrom, sub cel de pe Bursă

Autor: Andrei Chirileasa

04.07.2011, 11:46 395

Asociaţia Investitorilor de pe Piaţa de Capital (AIPC) susţinecă este necesar ca Guvernul să stabilească şi un preţ minim înoferta de vânzare a 9,84% din acţiunile Petrom (SNP).

Comisia guvernamentală care coordonează vânzarea participaţieide la Petrom va decide astăzi ce soluţie va alege pentru ofertacare ar urma să înceapă săptămâna viitoare. Una dintre varianteleluate în considerare este publicarea unui preţ maxim de ofertă şistabilirea preţului final pe baza ordinelor de subscriere plasatede investitori, potrivit unor surse din piaţa de capital.

"AIPC solicită Guvernului României să ia în calcul publicarea,atât pentru tranşa alocată investitorilor instituţionali, cât şipentru tranşa celor de retail, şi a unui preţ minim ce să seîncadreze în media de tranzacţionare a acţiunii Petrom la cotaBursei din ultimele 52 de săptămâni. Acest lucru ar determinaparticiparea, în perioada alocată subscrierii ofertei, unei masemai mari de investitori, atât instituţionali, cât şi de retail", searată într-un comunicat al Asociaţiei Investitorilor pe Piaţa deCapital (AIPC).

Acţiunile Petrom se tranzacţionau în prima parte a şedinţei deluni la preţul de 0,394 lei, în creştere cu 2,8%. Preţul mediu dinultimele 12 luni este de circa 0,36 lei/acţiune.

AIPC sugerează ca preţul din oferta de vânzare de la OMV Petromsă fie sub cel de pe bursă pentru a fi atractiv pentruinvestitori.

"Această ofertă se realizează într-o perioadă agitată din punctde vedere economico-financiar, preţul de vânzare ar trebui săconţină un discount în raport cu preţul actual de piaţă şi căpretenţiile financiare exagerate pot duce la finalizarea oferteifără succes", potrivit AIPC.

Investitorii amintesc faptul că piaţa locală are nevoie delistările statului pentru a putea promova din categoria pieţelor"de frontieră" în cea a pieţelor emergente.

"În cazul Bursei de Valori Bucureşti ne aflăm într-un cercvicios, în sensul că emitenţii nu doresc listarea de teamă că nu arputea obţine fondurile necesare,

iar investitorii nu sunt atraşi de bursă pentru că, pe de oparte, nu găsesc companii atractive, pe de alta parte, CNVM nu sepreocupă îndeajuns pentru respectarea drepturilor investitorilor şia legislaţiei pieţei de capital. Investitorii speră ca Guvernul,prin abordarea matură şi serioasă a acestei oferte publice devânzare la Petrom, să rupă acest cerc vicios şi să foloseascămodelul Bursei din Polonia", arată reprezentanţii AIPC, care maispun că România are în acest moment nevoie de capitaluri şi nu-şipermite să le exporte, făcând referire la investiţiile de sute demilioane de euro ale fondurilor locale de investiţii şi de pensiipe pieţele externe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO