Burse - Fonduri mutuale

Investitorii nu au încredere să intre la cumpărare pe bursă

Investitorii nu au încredere să intre la cumpărare pe bursă

Foto: Victor Ciupuliga

Autor: Stefan Musgociu

31.05.2012, 00:08 1134

Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 1,2% (indicele BET-C), în linie cu bur­se­le externe, însă într-o piaţă în care cei mai mulţi investitori au continuat să lip­seas­că de la tranzacţionare, astfel că li­chi­ditatea abia a ajuns la 7,6 mil. lei.

Piaţa a încercat să crească uşor în pri­mele minute, însă a tre­cut rapid pe scădere, în condiţiile în care bur­se­le vest-europene au de­butat pe roşu. Deşi pre­ţu­rile au scăzut uşor, cei mai mulţi investitori au con­tinuat să adopte pozi­ţii de aştepta­re, la fel ca în preceden­tele şase şedinţe.

Directorul de tran­zac­ţionare al firmei de bro­keraj Intercapital In­vest Mihai Mureşian cre­de că inves­ti­torii vor con­ti­nua să fie prudenţi la tran­zacţionare şi rulajele vor fi reduse cel puţin până se va stabili o traiectorie clară pe pieţele externe.

"Se pare că investitorii stau în con­ti­nuare în expectativă chiar dacă pre­ţu­rile acţiunilor locale au scăzut puternic în ultima perioadă, iar din punctul de ve­de­re al nivelurilor de preţ atinse titlurile ar trebui teoretic să fie foarte atractive. Este posibil ca jucătorii locali să fi de­venit debusolaţi din cauza in­cer­ti­tu­di­ni­lor care planează la nivel internaţional şi a multitudinii de ştiri contradictorii care au inundat piaţa. Astfel, ei preferă să aştep­te o stabilizare a situaţiei econo­no­mice internaţionale decât să facă vreo miş­care greşită anticipând o direcţie a eve­nimentelor din perioada imediat urmă­toare. Este posibil ca şi în şedinţele vii­toare să vedem o situaţie ase­mă­nă­toa­re celei din ultimele zile, iar până în mo­mentul în care nu vom vedea o re­laxare a climatului european, nu cred că ne putem aştepta la o situaţie diferită", a declarat Mureşian.

La închiderea pieţei principale, cele mai lichide zece acţiuni plasau indicele BET cu 1,01% sub nivelul de marţi, în timp ce indicele BET-NG, al titlurilor com­paniilor din sectorul energetic, era în creştere nesemnificativă, cu 0,07%. Indicele BET-FI, al ac­ţiu­ni­lor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Pro­prie­tatea, a scăzut cu 0,56%.

"Sunt şanse foarte mari ca această stare de apa­tie să ducă la o creşte­re vizibilă a volatilităţii in­di­cilor, în condiţiile în ca­re orice ordin mai mare va mişca preţurile într-o di­recţie sau alta. Astfel, am putea asista chiar la şe­dinţe de creşteri sau de scă­deri accelerate dacă şi pe pieţele internaţionale vom vedea situaţii asemănătoare", a mai spus brokerul.

Acţiunile Fondului Proprietatea au con­tinuat să fie cele mai lichide din pia­ţă, cu transferuri de 2,3 mil. lei, iar preţul a scăzut cu 0,88%, la 0,487 lei.

Unii investitori au fost mai activi la tran­zacţionarea derivatelor şi au realizat ope­raţiuni de 3,4 mil. lei (767.000 de euro) pe segmentul destinat produselor struc­turate, suma reprezentând aproa­pe jumătate din rulajul pieţei acţiunilor.

Transferurile cu produse structurate sunt oprite la ora 18:30, la aproape două ore după închiderea pieţei acţiunilor. Produsele structurate, în special certifi­ca­tele turbo, sunt vizate cu precădere de speculatori deoarece aceste titluri înregistrează variaţii mai mari de preţ faţă de oscilaţia cotaţiei activului suport pe care au fost emise.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO