Burse - Fonduri mutuale

Investitorii pe SIF-uri au pierdut ieri 81 mil. euro

21.06.2006, 20:17 13

SIF-urile au pierdut ieri 5,5% pe Bursa, in urma aparitiei unui proiect de instructiune al CNVM, potrivit caruia detinerile de peste 1% la aceste societati ale actionarilor sau grupurilor de investitori care actioneaza impreuna ar putea fi vandute cu forta chiar de catre respectivele SIF-uri. SIF-urile au pierdut ieri 81 de milioane de euro din valoarea de piata.
Proiectul de instructiune, caracterizat de brokeri ca fiind o "ineptie", a bulversat ieri piata, intorcand SIF-urile din drum dupa ce luni reusisera sa castige peste 3%. Scaderea SIF-urilor a tras in jos toata Bursa, care a pierdut 0,5% la nivelul indicelui de referinta BET.
Conform acestui proiect, investitorii care detin singuri sau impreuna cu alte persoane cu care actioneaza in mod concertat trebuie sa declare procentul detinut si persoanele cu care actioneaza impreuna in termen de maximum trei zile de la data intrarii in vigoare a instructiunii sau, dupa caz, de la data dobandirii detinerii de peste 1%.
In caz contrar, acestia vor fi sanctionati cu o amenda de 5.000 de lei (circa 1.400 de euro) in cazul persoanelor fizice si respectiv cu 1% din capitalul social varsat pentru persoanele juridice.
In acelasi timp, potrivit proiectului CNVM, daca investitorii nu vand pentru a-si reduce participatia sub pragul de 1% in termenul prevazut de lege, Consiliile de Administratie ale SIF-urilor vor dispune anularea actiunilor respective si emiterea unor noi actiuni in acelasi numar si vanzarea acestora, urmand ca pretul incasat din vanzare sa fie dat investitorului care detinea actiunile.
Daca, din lipsa de cumparatori, vanzarea nu a avut loc sau s-a realizat numai o vanzare partiala a actiunilor nou emise, acelasi proiect mai prevede ca in aceasta situatie se va realiza reducerea capitalului social al SIF. "Problema de fond e ca legea retroactiveaza, desi, potrivit Constitutiei, ca regula o lege isi produce cefectele numai pentru viitor. Ce se intampla in prezent pe SIF-uri seamana foarte mult cu o expropriere", a precizat Rares Nilas, directorul BT Securities, una din cele mai puternice societati de brokeraj de pe piata.
"Care este de fapt substratul acestor reglementari? Nu poate fi vorba de protectia actionarilor minoritari, deoarece din momentul initial al aparitiei primelor informatii despre aceste schimbari ale regulilor de detinere, SIF-urile au pierdut 35% din valoare si automat au pierdut si actionarii minoritari. Aceste reglementari protejeaza in principal conducerea executiva a SIF-urilor, rupand orice legatura intre actionari si conducerea societatilor, situatie care contravine oricaror principii de piata", a adaugat Nilas.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO