Burse - Fonduri mutuale

Investitorii s-au mai calmat dupa saptamana rezultatelor

19.02.2007, 17:31 13

Bursa a inchis saptamana trecuta in scadere usoara la nivelul indicilor, societatile de investitii financiare si cele mai tranzactionate titluri din piata pierzand in medie circa 0,5%. Dupa doua sedinte cu lichiditate de peste 15 milioane de euro, piata s-a calmat, iar vineri valoarea tranzactiilor a fost de doar 9,5 milioane de euro.
Brokerii sunt de parere ca valoarea tranzactiilor din piata se va incadra pe un trend ascendent anul acesta, gratie intrarii de fonduri din strainatate.
"In privinta lichiditatii exista o singura directie, cea ascendenta. Nu cred ca se va duce in jos, dar sunt posibile si fluctuatii. Sa nu uitam ca anul acesta isi vor face intrarea pe piata intermediari din afara care vor aduce cu ei investitori si implicit o crestere a lichiditatii", spune Andrei Anghel, analist in cadrul societatii de brokeraj Confident Invest.
Indicele BET a coborat vineri cu 0,59% pe fondul unei valori a tranzactiilor de circa 9,57 mil. euro (32,3 mil. lei).
Cele mai tranzactionate titluri din piata au fost actiunile Bancii Transilvania cu un rulaj de 1,61 mil. euro (5,47 mil. lei) si care au inregistrat o crestere de 0,92%.
In topul celor mai lichide actiuni au urmat titlurile Rompetrol Rafinare Constanta (Petromidia) cu o valoare a tranzactiilor de circa 1,31 mil. euro (4,47 mil.lei). Actiunile rafinariei constantene au pierdut vineri peste 3,6%.
Indicele BET-FI a pierdut vineri 0,47%, valoarea tranzactiilor cu titlurile societatilor de investitii financiare fiind de peste 3,85 mil. euro (13,07 mil.lei), peste 40% din lichiditatea inregistrata la nivelul intregii piete.
SIF Muntenia a fost cea mai tranzactionata din randul societatilor de investitii financiare cu un rulaj de circa 1,09 mil. euro (3,7 mil.lei) si o urcare de 0,53%. De altfel, SIF Muntenia si SIF Banat-Crisana au fost singurele SIF-uri care au inchis sedinta pe plus.
Brokerii spun ca intrarea strainilor nu va aduce crestere la nivelul tuturor actiunilor, ci ca vor fi preferate doar anumite titluri.
"Nu cred ca investitorii straini vor intra din nou pe blue-chips-uri, pentru ca multe dintre acestea au deja un pret corect sau chiar putin supraevaluat. In schimb, cred ca acestia se vor orienta catre actiunile mici de pe fosta piata RASDAQ, in randul carora exista emitenti destul de profitabili al caror PER de tranzactionare se afla inca la valori destul de scazute", spune Andrei Anghel.

Actiunile companiei din domeniul petrolier Rompetrol Rafinare Constanta (Petromidia) au cazut vineri cu 3,67%, pe fondul unei valori a tranzactiilor de circa 1,31 mil. euro (4,47 mil.lei), fiind a doua cea mai tranzactionata actiune din piata, dupa titlurile Banca Transilvania. Evolutia cotatiei vine dupa ce joi compania a raportat o pierdere la nivelul anului 2006 de circa 22,1 milioane de lei (77,89 milioane de euro), conform standardelor de contabilitate romanesti. "Era de asteptat o astfel de evolutie dupa ce actiunile au urcat brusc in urma stirilor pozitive referitoare la grupul Rompetrol. In plus, rafinaria isi bugetase pentru anul trecut pierdere", spune Andrei Anghel.

Titlurile companiei care se ocupa cu transportul energiei electrice Transelectrica au sarit vineri cu 4,12%, pe fondul unui rulaj ridicat, de circa 0,89 mil. euro (3,03 mil.lei). Titlurile Transelectrica castigasera si joi 5,3%, in conditiile in care compania a raportat la nivelul anului 2006 un profit de 79,7 mil. euro (280,7 mil.lei), cu mult peste asteptarile pietei si peste ceea ce isi bugetase compania. "Profitul acestui emitent depinde in mod direct de tarifele impuse de Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei, de aceea este foarte greu de previzionat un anume nivel al profitului", spune Andrei Anghel, analist la Confident Invest.

Actiunile SIF Moldova au scazut vineri cu 1,27%, intr-o saptamana in care au pierdut aproximativ 3,20% din valoare. Volumul tranzactiilor cu titlurile SIF Moldova a fost de aproximativ 0,62 mil. euro (2 mil. lei). "Dupa calculele mele, activul net al SIF-urilor va creste puternic in urmatorii trei ani odata cu listarea BCR. De aceea ma astept la o crestere a cotatiei in acesti 3 ani de circa 60%. Pe termen mediu insa o corectie la nivelul pietei va duce si la scaderea societatilor de investitii financiare", spune Andrei Anghel, analist in cadrul societatii de brokeraj Confident Invest. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a perfectat la un pret de 3,12 lei/actiune.

Titlurile producatorului de tevi TMK Artrom au urcat vineri cu 2,7%, pe un rulaj 0,20 mil. euro (0,67 mil. lei). Profitul net al companiei, detinuta de grupul rus TMK, al doilea producator mondial de tevi, a fost anul trecut de 9,54 mil. euro (33,6 mil. lei), de peste 5 ori mai mare decat cel inregistrat la sfarsitul anului 2005, in vreme ce cifra de afaceri a fost de 95,2 mil. euro (335,2 mil. lei), cu 11,5% mai mica decat cea din 2005. Compania a realizat un profit din activitatea financiara de circa 6,31 mil. euro (22,22 mil. lei) in 2006, in timp ce profitul din activitatea de exploatare a scazut de peste trei ori de la 10,68 mil. euro (38,67 mil. lei) la 3,23 mil. euro (11,38 mil. lei), fata de 2005.

Actiunile Armax Gaz, compania din Medias care realizeaza constructii metalice si parti componente ale structurilor metalice destinate industriei gazelor naturale, au urcat vineri cu 3,91%, pe fondul unei valori a tranzactiilor de circa 91.000 de euro (310.000 de lei), fiind a doua cea mai tranzactionata actiune de pe piata RASDAQ. Titlul a fost suspendat de la tranzactionare in vederea convocarii Adunarii Genrale care va avea loc astazi. Adunarea urmeaza sa aprobe majorarea de capital prin aport in numerar , prin care capitalul social va creste cu 1,65 mil. euro (5,6 mil. lei). Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a perfectat la un pret de 1,33 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO