Burse - Fonduri mutuale

Investitorii si-au amintit de Petrom

01.07.2004, 00:00 12

Actiunile Petrom au urcat ieri cu peste 2%, lichiditatea acestor titluri fiind de asemenea in crestere. Tranzactiile de ieri cu aceste tiluri au insumat 6,9 miliarde lei, valoare de doua ori mai ridicata decat in sedinta precedenta.
Cresterea actiunilor Petrom din ultimele doua sedinte a venit dupa o perioada mai lunga de scadere, in care nici lichiditatea actiunilor nu a fost ridicata, investitorii asteptand noi informatii legate de procesul de privatizare in care e implicata compania. Potrivit declaratiilor reprezentantului Bancii Mondiale in Romania, contractul de privatizare ar trebui sa fie semnat pana la sfarsitul lunii iulie, aceasta fiind si cerinta FMI. Chiar daca semnarea contractului de privatizare, initial programata pentru sfarsitul lunii iunie a fost, amanata,  este posibil ca unii investitori sa fi apreciat ca declaratiile respective sa constituie un impuls pentru ca acest contract sa fie, in cele din urma, semnat. Actiunile  Petrom au fost cotate la inchidere la pretul de 2.430 lei/actiune.
O evolutie buna au avut si actiunile celeilalte companii petroliere, Rompetrol Rafinare (Petromidia). care au urcat cu 3,6%. Ultimul pret a fost 635 lei/actiune, transferurile insumand 5,3 miliarde lei.
Cresterea actiunilor Petrom  impreuna cu cea a BRD s-a reflectat si in evolutia indicilor BET si BET - C, care au inregistrat noi maxime istorice. Indicele BET - C, care urmareste toate companiile, mai putin societatile de investitii financiare, a inregistrat o crestere de 47% de la inceputul anului.
Actiunile SIF au pierdut ieri in medie 1%, titlurile SIF Oltenia si Moldova mentinandu-se totusi la cotatiile din sedinta precedenta.  Aceste doua societati au inregistrat si cele   mai ridicate tranzactii din grupul SIF - urilor, cu transferuri de 6,2 miliarde, respectiv 4,6 miliarde lei. Celelalte SIF - uri au avut rulaje sub 2 miliarde lei. Actiunile SIF Transilvania au inregistrat cea mai mare pierdere dintre SIF - uri, ultima tranzactie derulandu-se la pretul de 7.950 lei/actiune, cotatie cu peste 3% mai redusa decat cea de marti. Titlurille SIF Transilvania au avut  cea mai mare crestere in sedinta precedenta.
Actiunile Amonil au mai castigat 2,2%, pretul la inchidere fiind de 230 lei/actiune. Si in aceasta sedinta s-a transferat un pachet de peste 3 milioane actiuni, brokerii considerand ca in urmatoarea perioada ar trebui sa fie raportat si investitorul care a cumparat in ultimele saptamani pachete importante de actiuni Amonil. Daca in sedinta precedenta, titlurile Amonil au urcat pana la un pret maxim de 244 lei/actiune, nivelul maxim de ieri a fost de 230 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor a fost de 3,3 miliarde lei/actiune.



Amenzile CNVM, la mica publicitate
Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) va publica in mass-media lista persoanelor amendate pentru abateri de legislatia pietei de capital. Conform reprezentantilor Comisiei, masura nu a fost luata pentru a aduce sanctiunile la cunostinta publicului ci pentru a le comunica celor sanctionati. CNVM nu a reusit sa gaseasca anul trecut aproape 100 din cele 2.000 de societatile pe care le sanctionase cu avertisment pentru lipsa de transparenta.



Piata Rasdaq
Ieri s-a inregistrat din nou o tranzactie importanta cu actiunile Metropolitan Leasing, un pachet reprezentand 4,3% din capitalul social al companiei fiind transferat la pretul de 4.100 lei/actiune.
In ultimele doua sedinte un investitor a cumparat aproape 10% din actiunile Metropolitan, pretul oferit fiind fiind de 4.100 lei/actiune. Valoarea tranzactiei de ieri a fost de 5,9 miliarde lei. De la inceputul anului, principalul cumparator de actiuni  Metropolitan a fost societatea Romanel International Group, care a lansat si o oferta publica de cumparare pentru aceste titluri. Romanel detine, conform ultimei raportari, 17,4% din actiunile Metropolitan.
O tranzactie importanta s-a derulat ieri si cu actiunile producatorului de motoare si transformatoare electrice Bega Electromotor Timisoara.  In cadrul acestei tranzactii s-a transferat un pachet de peste 3,2 milioane actiuni, reprezentand 4,1% din capitalul social al Bega.  Operatiunea s-a perfectat la valoarea nominala  a actiunilor de 1.000 lei/actiune, care in acelasi timp este si mai ridicat pret inregistrat in ultimul an. Titlurile Bega au castigat ieri 7,5% la nivelul pretului mediu. Cel mai important actionar al Bega este Valentin Cristescu, care detine o participatie de 42,8%. Un alt pachet important de actiuni este detinut de societatea Chimforex, care controleaza 33,5% din numarul total de actiuni.
Actiunile producatorului de articole din metal Ves Sighisoara au inregistrat o apreciere  medie de 2,3%, pe o fonul unei lichiditati in crestere, in conditiile in care transferurile de ieri au insumat 829 miliarde lei. Ultima tranzactie s-a perfectat la pretul maxim al zilei de 1.700 lei/actiune. Principalul cumparator de actiuni Ves de la inceputul anului a  fost Nicolae Costea, care detine 10% din actiuni. Actionarii semnificativi ai Ves sunt o serie de persoane fizice, nici o societate comerciala nefiind raportata intre acesti actionari.
La Categoria I, cele mai mare rulaj l-au realizat actiunile Rompetrol SA (Vega). Dupa scaderea sustinuta din ultima perioada,  titlurile Vega au castigat in medie 1%, cursul mediu fiind de 529 lei/actiune. Cotatia a oscilat pe parcursul zilei intre 520 lei si 65.240 lei/actiune, inchiderea facandu-se la pretul de 530 lei/actiune. Ieri s-au realizat si mai multe tranzactii cu aceste titluri decat in sedinta precedenta, dar valoarea tranzactiiilor se mentine in continuare la un nivel extrem de redus. Operatiunile de ieri au insumat 276 milioane lei.
Actiunile operatorului portuar Socep Constanta au urcat cu 1%, toate cele sase tranzactii cu aceste titluri perfectandu-se la pretul de 1.560 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor a fost de 204 milioane de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO