Burse - Fonduri mutuale

Investitorii străini au luat încă 1,5% din BVB, cu gândul la ridicarea pragului

Investitorii străini au luat încă 1,5% din BVB, cu...

Autor: Roxana Pricop

13.01.2015, 00:04 555

Fondurile străine de investiţii au cumpărat 1,5% din acţiunile Bursei de Valori Bucureşti (BVB), principalul operator bursier de pe piaţa locală de capital, în ultimele două luni ale lui 2014, anticipând majorarea pragului de deţinere de la 5% la 20% din capital.

„Achiziţiile făcute de fondurile străine au loc în contextul în care in­vestitorii se aşteaptă ca prin ridicarea pra­gului de deţinere să aibă loc o re­con­figurare a acţionariatului, care s-ar putea regăsi în modificări în companie”, a spus Mihai Chişu, broker la Swiss Capital.

Peste 16,7% din capitalul BVB era deţinut de investitori instituţionali străini la 31 decembrie 2014, faţă de 10,24% din capital la finalul lunii octombrie, potrivit datelor cu structura acţionariatului raportate de companie. În noiembrie 2014, Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a intrat în acţionariatul BVB cu o achiziţie de 4,99% din capital, iar fondurile străine au mai cumpărat 0,26% din ca­pi­tal. Astfel participaţia investitorilor insti­tuţionali străini a urcat la 15,47% din capital la finalul lunii noiembrie.

În decembrie, fondurile străine au mai cumpărat 1,23% din capitalul BVB şi au ajuns astfel să deţină cumulat, inclu­siv BERD, un pachet de 16,7% din ac­ţiunile bursei. Însumând, achiziţiile făcute de fondurile străine în noiembrie şi în decembrie urcă la 1,47% din ac­ţiunile BVB. Vânzători au fost inves­ti­torii locali instituţionali care şi-au redus deţinerile până la 67,8% din BVB, faţă de 69,2% la finalul lunii noiembrie.

În prezent, printre cei mai mari acţio­nari ai BVB sunt SIF Moldova, SIF Tran­sil­vania, SIF Muntenia şi SIF Oltenia, cu pachete aproapiate de pra­gul de 5% din capital, alături de fon­du­rile de investiţii ale ING, fondurile de in­ves­tiţii ale Franklin Templeton, po­trivit celor mai recente informaţii disponibile.

Achiziţiile făcute de fondurile străine au avut loc într-un perioadă în care Ministerul Finanţelor a supus dez­ba­terii publice modificarea legii pieţei de capital prin ridicarea la 20% a pra­gu­lui de deţinere la operatorii bursieri şi re­laxarea condiţiilor de cvorum în adu­nă­rile generale ale acţionarilor.

Pariul investitorilor pe acţiunile BVB a fost inspirat, pentru că guvernul a aprobat prin ordonanţă de urgenţă ridi­carea pragului de deţinere, care a in­trat în vigoare vineri, 9 ianuarie. Intrarea în vigoare a modificărilor a alimentat un raliu al acţiunilor BVB, care în şedinţa de luni, 12 ianuarie, au urcat cu peste 3%, pentru a treia şedinţă consecutiv.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO