Burse - Fonduri mutuale

Investitorii sunt mai activi la cumpărare, iar tranzacţiile mari - mai dese

Investitorii sunt mai activi la cumpărare, iar tranzacţiile mari - mai dese

Foto Octav Ganea

Autor: Monica Juganaru

13.09.2012, 00:06 584

Bursa de la Bucureşti a încheiat şe­dinţa în urcare cu 0,75%, pe un rulaj sus­­ţinut de mai multe transferuri nego­ciate cu acţiuni OMV Petrom (SNP), Fondul Proprietatea (FP), SIF Mun­tenia (SIF4) şi BRD, care au acoperit aproape jumătate din valoarea tran­zacţiilor, care a fost de 41,94 milioane de lei (9,34 milioane de euro).

Piaţa a fost pe creştere uşoară încă de la deschidere, în aşteptarea deciziei Curţii Constituţionale din Germania privind participarea guvernului de la Berlin la Mecanismul European de Stabilitate (MES).

"Deciza adoptată miercuri de Curtea Constituţională a Germaniei, prin care a permis participarea guver­nului la Mecanismul European de Stabilitate, a confirmat aşteptările in­vestitorilor. În aceste condiţii, reacţia pieţelor financiare a fost aproape inexistentă. Anunţurile venite în ultima perioadă din partea BCE, a Curţii germane, dar mai ales din partea Rezervei Federale (banca centrală a SUA - n. red.), au alimentat opti­mis­mul investitorilor şi au confirmat încă o dată direcţia pe care se încearcă să fie îndreptată economia globală pentru a putea contracara efectele crizei eco­nomice", a declarat directorul de tran­zacţionare al firmei de brokeraj Intercapital Invest, Mihai Mureşian.

El consideră că pieţele îşi vor reaminti însă de problemele care persistă în Europa, mai ales că statele vor începe să fie presate de apropierea termenelor limită pe care le au în perioada imediat următoare - privind scadenţa datoriilor sau anunţarea direcţiei pe care doresc să o adopte Spa­nia şi Italia - , şi cel mai probabil acest lucru va avea un efect negativ asupra evoluţiei preţurilor acţiunilor.

"În această situaţie cred că se află şi piaţa locală, mai ales că în ultima pe­rioadă s-a observat o temperare a avântului cumpărătorilor. Aceştia au început să devină mai precauţi în ultimele zile şi nu este exclus ca în perioada următoare să înceapă mar­cările de profit, chiar dacă o vor face pentru o perioadă scurtă de timp", a mai spus directorul Intercapital.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în urcare cu 0,84%, în timp ce titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 1,5% peste închiderea sesiunii ante­rioare. Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fon­du­lui Proprietatea (FP), a închis în stagnare.

Pe piaţa principală, acţiunile Erste Bank (EBS) au fost cele mai lichide, iar preţul a crescut cu 3,45%, la 81 lei (18 euro), urmând evoluţia de la Viena, unde se tranzacţionau la 18,28 euro.

Acţiunile Fondului Proprietatea şi BRD au urmat în top trei în funcţie de rulaj, cu transferuri de 6,7 milioane de lei şi, respectiv, 2,7 milioane de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO