Burse - Fonduri mutuale

Investitorii vor fi atenţi la raportările financiare de la finele săptămânii

Investitorii vor fi atenţi la raportările financiare de la finele săptămânii

Autor: Stefan Musgociu

26.07.2011, 00:03 673

Bursa a scăzut luni cu 0,4%, într-o piaţă apatică, în careacţiunile Fondului Proprietatea (FP) au asigurat 95% dinlichi­di­ta­tea de 92,4 milioane de lei şi au dus rulajul la celmai ridicat nivel de după 1 iunie.

"Se simt problemele din SUA şi unele reverberaţii ale celordin Grecia, dar şi perioada de vară, care este în mod tradiţionaluna mai puţin di­na­mică din punctul de vedere al activităţiibur­siere", a declarat Ovidiu Dumi­tres­cu, analist laTradeville.

Titlurile Fondului Proprietatea au condus detaşat topullichidităţii, cu operaţiuni în valoare cumulată de 87,6 milioanelei, sumă din care 61,8 milioane lei au reprezentat valoarea a treideal-uri cu 0,86% din acţiunile FP. Cea mai recentă operaţiune dinpiaţa principală cu aceste acţiuni a fost realizată la 0,523 lei,preţ în scădere cu 0,76%. Un rulaj mai mare decât cel de luni afost înregistrat la 1 iunie, când operaţiunile au cumulat 140milioane lei (33,9 mi­lioane euro). La finalul şedinţei, indiceleBET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în stagnare.

Acţiunile SIF-urilor şi titlurile Fondului Proprietatea au dusindicele BET-FI cu 1,03% sub închiderea şe­dinţei precedente.

Acţiunile OMV Petrom au revenit pe creştere cu 1,1% după cevineri au pierdut 1,9% din valoare.

Dumitrescu spune că efectele eşecului ofertei de vânzare de laOMV Petrom (SNP) vor fi vizibile în lunile următoare şiinvestitorii nu vor reacţio­na doar pe termen scurt.

"Nu este genul de problemă care are repercusiuni imediate, cimai degrabă acestea se vor vedea în lunile care urmează. Un succesar fi avut un efect pozitiv asupra pieţei prin creştereafree-float-ului OMV Petrom, dar şi a interesului pentru oferteleurmătoare ale statului. În plus, banii obţinuţi ar fi transmis unsemnal pozitiv şi pe plan extern, prin prisma pro­greselorne­ce­sare în vederea echilibrării bugetului de stat. Volumele deacţiuni OMV Petrom tranzacţionate astăzi (luni - n. red.) nu aufost suficient de mari încât să putem trage o concluzie elocventă",a afirmat el.

Totodată, analistul crede că in­vestitorii vor reacţiona larezultatele finan­ciare semestriale pe care com­paniile de la BVBîncep să le anunţe din această săptămână doar dacă vor fi peste sausub aşteptările jucătorilor.

"De ceva vreme factorii macro de la nivel global au fost destulde importanţi, dar nu trebuie să ignorăm perspectiveleinvestitorilor privind economia României. Având în vedere climatulde incertitudine actual şi magnitudinea problemelor de rezolvat lanivel atât naţional, cât şi internaţional, în SUA sau Europa, deexemplu, mă aştept la o perioadă de volatilitate mai ridicată încare piaţa să nu facă «mişcări bruşte». Desigur există excepţiaunei eventuale materializări a unor riscuri majore la nivel global,cum ar fi un default sau downgrade al datoriei de stat a SUA", amai spus analistul.

Pe următoarele poziţii în cla­samentul lichidităţii s-au clasatac­ţiunile Băncii Transilvania (TLV) şi SIF Transilvania (SIF3), curulaje de 1,3 milioane de lei şi respectiv de 694.000 de lei.

Titlurile băncii au stagnat la 1,2 lei, iar acţiunile SIFTransilvania au scăzut cu 0,3%, la 0,4985 lei.

De urmărit astăzi

  • Titlurile producătorului de uleiuri Argus Constanţa (UARG) dupăce firma controlată de omul de afaceri Florin Pogonaru a fostraportată cu o participaţie de 5,5% din acţiuni. Acţiunile Argus aupierdut luni încă 25% din valoare şi au închis la preţul de 3,844lei/unitate.

  • Acţiunile Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT), care a înregistrat ieriuna dintre cele mai mari corecţii de pe bursă, pierzând 8,1%, pânăla un preţ de 1,6 lei/unitate. La începutul lunii aceste titluri setranzacţionau la un preţ de peste 2,2 lei/unitate.

  • Evoluţia burselor extene după ce piaţa americană a deschis ziuacu scăderi de circa 0,5% pe principalii indici. Cele mai importanteburse europene consemnau la aceeaşi oră scăderi, bursele din Italiaşi Spania consemnând deprecieri de 2,5% şi respectiv 2%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO