Burse - Fonduri mutuale

Investitorii vor fi atenţi la rezultatele companiilor din primul trimestru

Investitorii vor fi atenţi la rezultatele companiilor din primul trimestru

Autor: Stefan Musgociu

09.05.2011, 23:44 552

Bursa a scăzut foarte uşor luni, cu 0,18%, într-o piaţă în carecei mai mulţi investitori au absentat de la tranzacţionare, iarli­chi­ditatea a fost asigurată în cea mai mare parte numai decâteva acţiuni.

"Mulţi investitori sunt pe poziţii de aşteptare pentru că nusunt ştiri care să surprindă, ce auzim de la FMI referitor laRomânia era de aşteptat şi deja aceste ştiri sunt incluse înpreţuri. Investitorii aşteaptă lucruri noi. Dacă cumva venea dinpartea FMI vreo ştire care ar fi ieşit din context, cu siguranţăacesta ar fi avut un impact puternic asupra preţu­rilor acţiunilor.Piaţa a anticipat această îmbunătăţire macroeconomică, iar dinaceste considerente preţurile au avut în ultimele luni o evoluţiepozitivă, iar declaraţiile de astăzi ale reprezen­tanţilor FMI auvenit ca o confirmare a acestui scenariu", a declarat MihaiMureşian, directorul de tranzacţionare al IntercapitalInvest.

Majoritatea acţiunilor au înregistrat variaţii reduse încă de ladeschidere, în con­diţiile în care puţinii investitori pre­zenţi latranzacţionare au introdus ordine pentru volume reduse de titluri.Investitorii nu au reacţionat la decla­ra­ţiile reprezentanţilorFondului Monetar Internaţional (FMI) cu privire la conclu­ziileprimei evaluări a noului acord cu România.

Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece acţiuni, analizatede indicele BET, au fost realizate la preţuri în scădere în mediecu 0,27%.

Variaţii uşoare au înregistrat şi acţiunile celor cinci SIF-urişi titlurile Fondului Proprietatea (FP), astfel că indicele BET-FIa înregistrat un recul de 0,78%.

Mureşian crede că cei mai mulţi investitori vor sta pe poziţiide aşteptare până după trecerea datelor de înre­gis­trare pentru abeneficia de dividendele pe care companiile le vor distribui.

"În plus, este posibil ca unii investitori să aştepte să vadăevoluţia din primul trimestru a afacerilor companiilor la care auacţiuni, iar în funcţie de asta, precum şi de detaliile primite înAGA de luna trecută, să îşi rebalanseze portofoliile şi să refacăstrategia pentru următoarele luni. De asemenea, cred că putem puneaceastă apatie a investitorilor şi pe seama datelor de ex-dividend(după care cum­pă­rătorii nu mai au dreptul să primească dividende- n. red.) ale companiilor listate, acestea fiind în perioadaimediat următoare, iar investitorii aşteaptă să vadă evoluţiapieţei după trecerea acestei perioade", a adăugat Mureşian.

Brokerul consideră că în continuare evoluţia bursei estedependentă de fluxurile de bani din partea investitorilor străini,iar prudenţa acestora se reflectă în lichiditatea redusă şivariaţiile uşoare consemnate de cele mai multe acţiuni.

"Nu cred că vom vedea unele mişcări mai ample în piaţă când vafi anunţată oficial ieşirea din recesiune pentru că investitoriiaşteaptă doar o confirmare. Poate doar o îmbunătăţire a ratinguluiRomâniei îi va determina pe investitorii străini să intre maiputernic în piaţă", a conchis Mureşian.

Acţiunile Fondul Proprietatea (FP) şi Transgaz (TGN) au fostcele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 5,6 milioane lei şirespectiv 4,1 milioane lei. Cea mai recentă operaţiune cu titlurileFondului a fost realizată la 0,557 lei, preţ în scădere cu 0,36%,iar acţiunile companiei naţionale de transport al gazelor naturaleau coborât cu 0,78%, la 249,05 lei.


De urmărit astăzi

  • Acţiunile producătorului de echipamente pentru calea ferată VaeApcarom (APC), care va publica astăzi rezultatele financiareaferente primului trimestru al anului. Titlurile companiei auînchis şedinţa de ieri în creştere cu 1,2% şi un preţ de 0,85lei/unitate.

  • Titlurile Transelectrica Bucureşti (TEL), care şi-a publicatieri indicatorii financiari din primele trei luni ale anului.Acţiunile transportatorului de energie s-au depreciat uşor ieri, cu0,1%, şi au fost cotate la închidere la un preţ de 20,99lei/unitate.

  • Evoluţia burselor externe, după ce piaţa americană a deschisşedinţa de ieri cu variaţii nesemnificative pe principalii indici,de sub 0,1%. Bursele europene consemnau la aceeaşi oră scăderi înmedie de 1,5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO