Burse - Fonduri mutuale

Investitorul în fonduri: de la pensionarul cu miză pe câştiguri rapide la patronul în căutare de stabilitate

Investitorul în fonduri: de la pensionarul cu miză pe câştiguri rapide la patronul în căutare de stabilitate
09.08.2010, 23:59 42

Numărul persoanelor care au investiţii în fonduri mutuale aspart pragul de 200.000 în luna iulie, nivel record pentru ultimuldeceniu, în condiţiile în care maximul istoric de peste 370.000 deinvestitori a fost atins cu puţin timp înainte de colapsul FonduluiNaţional de Investiţii la începutul anului 2000.
Mai mult de jumătate din cei peste 200.000 de investitori au astăziplasamente în fonduri monetare şi de obligaţiuni, recunoscute dreptin­vestiţii con­ser­va­toa­re cu un profil de risc redus şi curandamente uşor peste dobânzile aduse de depozitele bancare. Înulti­mele 12 luni, fon­durile de obli­gaţiuni şi monetare au adusinvesti­to­ri­lor randamente de până la 11,6%, maxim atins defondul BCR Obli­ga­ţiuni. La extrema opusă, fondurile de acţiuni,cu ran­da­mente în ultimul an de până la 83,2%, maxim atins defondul BT Maxim, au reuşit să atragă de zece ori mai puţiniin­ves­titori decât fondurile cu plasamente conser­vatoare.
"Spre deosebire de cei peste 200.000 care investeau în fonduri laînceputul anilor 2000, astăzi putem vorbi despre o masă deinvestitori complet diferită. Dacă atunci mare parte dintreinvestitori se aflau la finele carierei profesionale sau eraupensionari, fiind atraşi de mirajul câştigurilor rapide în perioadescurte de timp, astăzi gradul de educaţie şi sofisticare financiarăal investitorilor este mult mai ridicat, mare parte dintre aceştiasunt manageri sau administratori de firmă, în căutare destabilitate şi cu puţin timp la dispoziţie pentru a-şi gestionaeconomiile", a spus Dragoş Neacşu, preşedintele societăţii dead­mi­nis­tra­re Erste Asset Mana­ge­ment - cel mai mareadministrator de fonduri de pe piaţa locală.
Administratorul gestionează în pre­zent active de aproape 2,2 mld.lei de la cinci fonduri mutuale cu care a reuşit să atragă 17.000de investitori în primul semestru.
Cu active de 4,79 mld. lei, de 15 ori mai mari decât la fineleanilor '90, piaţa fondurilor mu­tuale a suferit mo­dificări şi lanivelul principalilor jucă­tori din piaţă, ajun­gând astăzi să fiedominată de marile grupuri financiare. Mai exact, socie­ta­teaErste Asset Management, parte din grupul financiar austriac Erste,de­ţine peste 45% din activele fondurilor, în timp ce al doileamare administrator de pe piaţă, Raiffeisen Asset Mana­ge­ment,parte din grupul austriac Raiffeisen, are pe mâini o treime dinactivele industriei.
Administratorii independenţi, care la începutul acestui deceniuerau cei mai mari jucători din piaţă, reuşesc cu greu să secalifice în primii zece cei mai mari adminis­tratori defonduri.
Prezenţa marilor grupuri finan­ciare internaţionale în industrialocală începând din anul 2002 a fost în mare parte responsabilă deredresarea fondurilor mutuale după colpasul FNI. Mai mult,ad­mi­nistratorii "bancari" precum Erste şi Raffeisen au sprijinitcreşterea fără pre­cedent din ultimii doi ani ra­portată defon­durile mutuale, ale căror active au crescut de la 940 mil. leiîn 2008 până la peste 4,7 miliarde de lei în plină criză.
"Avem un handicap uriaş de recuperat în raport cu alte pieţe dinregiune, astfel că ritmul de creştere trebuie să fie mult maialert. Colapsul FNI a întârizat cu cel puţin cinci ani dezvoltareafon­du­rilor mutuale, însă impactul acelui eveniment s-a resimiţitasu­pra Bursei şi a pieţei financiare în întregime. Co­lap­sul FNIa în­gheţat proiecte pre­cum cel al gu­verna­torului Mu­gurIsărescu, care în scurtul mandat de pre­mier din 2000 avea unproiect pri­vind fondurile de pensii ad­mi­nis­trate privat", a maispus Neacşu.
După ce la începutul anului activele fondurilor afişau rate lunarede creştere de până la 10%, ulti­mele trei luni (mai, iunie şiiulie) au coincis cu o temperare a avansului în special din cauzaevoluţiei modeste a activelor fondurilor monetare şi deobli­gaţiuni-în trecut locomotivele industriei.
Astfel, cele şapte fonduri monetare din piaţă au înregistrat ocreştere de 1,7% a activelor, până la 2,74 miliarde de lei. Lunatrecută, fondurile monetare au reuşit să atragă de la investitorisubscrieri nete de 21 milioane de lei, în condiţiile în carevolumele lunare atrase depăşeau 150 de mi­li­oane de lei laînceputul anului.
O evoluţie similară au înre­gistrat şi fondurile de obliga­ţiuni cuactive de 905 milioane de lei. Graţie lansării fondului de indexIndex Europa Regional, ad­mi­nistrat de BRD Asset Mana­gement,fondurile de acţiuni au raportat o creştere de 6,5% a activelor,până la 221 de milioane de lei în iulie.
"Domolirea rit­mului de creş­tere din ultimele luni a fost cauzatăde retragerile făcute de investi­tori din fondurile mo­netare şi deobligaţiuni în con­diţiile schimbării modalităţii de im­pozitare.Estimez că răscum­părările din intervalul cu­prins între lunile maişi iunie se vor întoarce în in­dus­trie începând din aceastătoamnă", a explicat preşedintele Erste AM.
Începând de la 1 iulie, câşti­gurile din investiţiile în fondurilemutuale sunt impozitate cu 16%, indiferent de perioadadeţinerii.
Cum investiţiile în fonduri monetare şi de obligaţiuni suntplasamente pe termen scurt, investitorii au preferat să îşilichideze investiţiile mai vechi de un an înainte de 1 iulie,pentru a prinde formula veche cu impozit de 1%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO