Burse - Fonduri mutuale

iPhone-ul străluceşte din nou: 600 dolari pentru o acţiune Apple

iPhone-ul străluceşte din nou: 600 dolari pentru o...

Autor: Roxana Pricop

07.05.2014, 00:04 445

Acţiunile grupului american Apple (simbol bursier AAPL), cea mai valo­roasă companie listată din lume, cu o capitalizare de 517 miliarde de dolari, au revenit la cotaţia de 600 dolari pe bursa americană NASDAQ, pe fondul rezultatelor financiare trimestriale bune, dar şi al aşteptărilor mari ale investi­torilor cu privire la noile produse ce urmează să fie lansate în curând de companie.

Apple a raportat un profit net de 10,2 miliarde de dolari pentru primul trimestru din 2014, cu 7% mai mare decât în perioada similară a lui 2013, la afaceri de 45,6 mld. dolari. În ultimele patru trimestre Apple a acumulat profituri de 37,7 mld. dolari.

Ultima oară când acţiunile Apple au trecut de pragul de 600 dolari a fost în noiembrie 2012. Însă din cauza unor probleme cu furnizorii, a creşterii com­petiţiei, dar şi a temerilor cu privire la capacitatea de a inova a companiei, acţiunile au intrat pe un trend des­cendent.

Acţiunile grupului au fluctuat în jurul cotaţiei de 500 dolari din octom­brie 2013. Cel mai ridicat preţ atins vreodată de acţiunile Apple a fost cel de 705 dolari, raportat în septembrie 2012, după lansarea iPhone 5. La o cotaţie de 600,96 dolari, cât a fost închiderea din şedinţa de luni, avansul raportat pe bursă de Apple este de 7% faţă de începutul anului. Comparativ cu ceilalţi giganţi IT americani, grupul Apple a avut cea mai bună evoluţie pe bursă în acest an, având în vedere că acţiunile Google au scăzut cu 4,5% de la începutul anului, iar cele ale Microsoft au crescut cu 5%. Avansul acţiunilor Apple a fost alimentat de anunţarea unor rezultate financiare trimestriale peste aşteptările investitorilor, dar şi de anunţul că Apple va începe să răs­cumpere acţiuni. Mai mult, de la 2 iunie, acţionarii companiei vor primi şase acţiuni în plus pentru fiecare acţiune pe care o deţin. Un alt eveniment care i-a entuziasmat pe investi­torii pe bursă a fost victoria obţinută de Apple în faţa competitorilor de la Samsung, care vor plăti gigantului american daune de 120 milioane de dolari. De asemenea, in­vestitorii aş­teaptă să vadă ce noi pro­duse va scoate Apple pe piaţă, pe 2-6 iu-nie fiind programată conferinţa anuală Apple Worldwide Developers Con­ference.

Investitorii români pot cumpăra acţiuni Apple şi de pe bursa de la Bu­cureşti, unde acestea se tranzacţionează la o cotaţie de 1.889,2 lei/unitate. Acţiu­nile Apple sunt cele mai scumpe acţiuni tranzacţionate la bursa din Bucureşti, după ce Google şi-a splitat  acţiunile care anterior se tranzacţionau la o cotaţie de 3.621 lei/titlu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO