Burse - Fonduri mutuale

Jumatate din bugetul CNVM se duce la angajati

21.12.2007, 18:26 16

Proiectul privind bugetul de cheltuieli si venituri pentru 2008 al Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), autoritatea de reglementare si supraveghere a pietei de capital, a fost aprobat ieri de cele doua camere ale Parlamentului.
Bugetul CNVM pentru 2008 este de aproximativ 64-65 de milioane de lei, fiind prevazut un excedent de 200.000 de lei, potrivit unor surse parlamentare. Pentru anul in curs, Comisia a avut prevazute venituri de 47,8 milioane de lei si cheltuieli de 47,7 milioane de lei.
Cheltuielile cu personalul bugetate pentru anul viitor reprezinta peste 49% din total cheltuieli. Pentru anul in curs, cheltuielile cu personalul au fost de 51,8% din totalul cheltuielilor bugetate.
Anul trecut, cheltuielile prevazute cu personalul au fost de 22,1 milioane de lei, care au fost realizate in proportie de 80,7%.
Parte din cheltuielile cu personalul bugetate pentru 2008 vor fi alocate cresterii cu 20% a numarului de angajati si majorarii salariilor. In prezent, CNVM are 221 de angajati, potrivit informatiilor furnizate de purtatorul de cuvant al institutiei, Victor Stanila.
Presedintele Comisiei, Gabriela Anghelache, a declarat pentru Mediafax ca este nevoie de o crestere de personal datorita introducerii supravegherii firmelor de investitii care desfasoara activitati in baza pasapoartelor europene pe teritoriul Romaniei. Un alt motiv este trecerea la examinarea si supravegherea pe baza rapoartelor financiare, dar si necesitatea de a asigura peste 20 de experti in conditiile unei retributii europene.
Aproximativ 25% din cheltuieli vor fi destinate construirii sau cumpararii unui nou sediu, a continuat Anghelache.
Proiectul de buget, adoptat cu 253 de voturi "pentru" si 91 de abtineri, tine cont, la capitolul venituri, de rezultatele obtinute in primele noua luni din acest an.
Principalele surse de venit ale Comisiei sunt veniturile din tranzactiile derulate pe pietele reglementate, venituri din valoarea ofertelor publice de vanzare, precum si venituri din tarife sau comisioane pentru tranzactiile derulate pe pietele reglementate.
Comisia a inregistrat anul trecut un excedent de 17,1 milioane de lei, cu 125% mai mult fata de 2005. CNVM a raportat in 2006 venituri totale in valoare de 39,9 milioane lei, mai mult cu 15 milioane de lei fata de 2005.
Fata de previziunile initiale, majoritatea veniturilor obtinute in 2006 au inregistrat depasiri ale valorilor estimate. De exemplu, veniturile din tarife si comisioane pentru tranzactiile derulate pe pietele de instrumente financiare derivate au fost depasite cu 308,57%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO