Burse - Fonduri mutuale

Jurnal bursier, 9 ianuarie: După prima şedinţă pe scădere a anului, indicele BET urcă cu 1,3% şi ajunge la un plus de peste 5% în 2023. Sphera Franchise Group şi OMV Petrom, principalele creşteri

Jurnal bursier, 9 ianuarie: După prima şedinţă pe...

Autor: Eduard Ivanovici

09.01.2023, 18:15 290

Bursa de Valori Bucureşti a înregistrat o creştere de 1,25% în prima şedinţă de tranzacţionare de săptămâna aceasta prin prisma indicelui de referinţă BET, după ce a coborât cu 0,3% vinerea trecută, zi care a marcat, de altfel, prima sesiune de trading pe minus din 2023. De la începutul anului, evoluţia indicelui este de plus 5,3%, conform datelor BVB.

Dinamica de luni a fost susţinută de creştere de 3,8% pentru Sphera Franchise Group (SFG), 2,9% în cazul OMV Petrom (SNP) şi 2,5% pe Aquila Part Prod (AQ). Doar patru companii incluse în BET au afişat pierderi: Alro Slatina (ALR), MedLife (M), One United Properties (ONE) şi Transport Trade Services (TTS), de la minus 0,1% la minus 1,65%.

Toţi indicii au urcat luni, cea mai bună dinamică fiind înregistrată de ROTX (1,34%) indice creat de BVB în parteneriat cu Bursa din Viena, urmat de BET-NG (1,31%), care monitorizează evoluţia companiilor listate pe Piaţa Principală ce au obiectul de activitate energia şi utilităţile aferente.

Lichiditatea de la BVB a ajuns astăzi la 59 de milioane de lei. Valoarea tranzacţiilor pe întregul segment de acţiuni – Piaţa Reglementată şi AeRO – a atins 54,7 milioane de lei, cu 133% peste lichiditatea de vinerea trecută.

Pieţele internaţionale de capital cresc pe fondul prognozelor privind stabilizarea politicilor monetare: Investitorii estimează că banca centrală din SUA va majora ratele dobânzilor cu un sfert de punct procentual

Indicele paneuropean Stoxx 600 se aprecia cu peste 1% la finele şedinţei de astăzi. În Statele Unite, S&P 500 şi Nasdaq Composite erau pe plus cu 1,3%, respectiv 2% în primele ore de tranzacţionare din New York.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO