Burse - Fonduri mutuale

Kazahii merg mai departe cu conversia obligaţiunilor RRC

29.08.2010, 23:58 39

Grupul Rompetrol, controlat de kazahii de la KazMunaiGaz, aconvocat o nouă Adunare Generală a Ac­ţio­narilor (AGA) laRompetrol Rafinare (Petromidia - RRC) pentru data de 30 septembrie,pe ordinea de zi fiind conversia obli­gaţiunilor nerăscumpărate dela stat în acţiuni şi majo­rarea capitalului social.


Kazahii arată că nu sunt dispuşi să cedeze insistenţelorMi­nisterului de Finanţe, care le-a cerut să plătească în cashîntreaga datorie, care ajunge la scadenţă la 30 septembrie,oferindu-le chiar opţiunea unei reeşalonări. Într-o conferinţăsusţinută miercurea trecută, directorul financiar (CFO) al grupuluiRompetrol, Dimitri Grigoriev, a arătat că rafinăria genereazăpierderi şi are nevoie de lichidităţi de la compania-mamă pentru acontinua să opereze şi că, în aceste condiţii, nu poate răscumpărade la stat toate obligaţiunile, în valoare de 570 mil. euro. Înschimb, kazahii au precizat că vor folosi opţiunea de conversie aobligaţiunilor nerăscumpărate în acţiuni.
Joi a venit răspunsul ministrului finanţelor Sebastian Vlădescu,care a declarat pentru Bloomberg că statul nu doreşte să redevinăacţionar la Petromidia, cu atât mai mult nu acţionarminoritar.
Kazahii au angajat însă cei mai puternici avocaţi de business de pepiaţă şi şi-au pregătit apărarea, în cazul în care statul dă înjudecată Rompetrol pentru a-şi recupera întreaga datorie.
Între timp, ei continuă să pregătească intrarea statului înacţionariatul Petromidia, prin majorarea capitalului care va fidiscutată la finalul lunii septembrie. Kazahii convocaseră anterioro altă AGA la Rompetrol Rafinare, la mijlocul lunii septembrie, încare îşi vor da acordul de principiu pentru conversiaobligaţiunilor în acţiuni.
La finele lunii septembrie însă vor fi discutate detaliileope­raţiunii. Potrivit con­vo­ca­torului, capitalul RompetrolRa­finare va fi majorat cu suma maximă de 517 mil. euro, princonversia obli­ga­ţiunilor de­ţinute de stat în acţiuni, con­formtermenilor con­venţiei încheiate de Rom­pe­trol cu MinisterulFinan­ţelor la 5 decembrie 2003 şi ai Or­donanţei 118 din2003.
Suma ar putea fi mai mică dacă Rompetrol mai răscum­părăobligaţiuni până la acea dată. Compania a plătit până acum statului54 mil. euro din datoria totală de 570 mil. euro.
Pe de altă parte, acţionarii actuali ai Rompetrol Rafinare vor aveala rândul lor posibilitatea să subscrie o sumă echivalentă cuvaloarea obligaţiunilor care vor fi convertite în acţiuni,"reprezentând acţiunile necesare a fi emise pentru a permiteacţionarilor să îşi exercite dreptul de preferinţă", se mai aratăîn convocator.
Cum grupul Rompetrol are de recuperat de la Rompetrol Rafinarepeste 700 mil. euro, kazahii ar putea converti o parte din aceastăsumă în acţiuni în cadrul majorării de capital, caz în care ardiminua participaţia statului sub pragul de 33%. Dacă statul ar fiintrat cu peste 33% în acţionariatul Petromidia, ar fi fost obligatsă lanseze ofertă publică de preluare, conform legii.
În aceste condiţii, statul va avea puţine şanse să-şi mairecupereze toţi banii de la Petromidia, chiar kazahii declarând căsunt puţine şanse ca rafinăria să treacă pe profit până în2013.
Rompetrol Rafinare a acumulat pierderi uriaşe în ultimii trei ani.Acesta este şi motivul pentru care Ministerul Finanţelor insistăpentru plata cash a datoriei.
Reprezentanţii Rompetrol au precizat săptămâna trecută că dacăstatul nu va renunţa la pretenţiile ca grupul să răscumpereîntreaga emisiune de obligaţiuni şi va continua acţiunile îninstanţă, sunt gata să contraatace şi să meargă chiar la CentrulInternaţional de Arbitraj al Disputelor legate de Investiţii(ICSID) de la Washington.
Grupul a apelat la cele mai mari trei case de avocatură locale(Ţucă, Zbârcea şi Asociaţii, NNDKP şi Muşat şi Asociaţii) pentrureprezentare juridică în diferitele probleme apărute în acestproces complex cu statul român.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO