Burse - Fonduri mutuale

KBC Securities recomanda "pastrare" pe Zentiva in pofida rezultatelor slabe

07.12.2007, 20:41 21

Analistii de la KBC Securities au modificat recomandarea de "vanzare" pe care o aveau pe actiunile companiei farmaceutice Zentiva Bucuresti (fosta Sicomed), noua recomandare fiind de "pastrare" a titlurilor.
KBC si-a imbunatatit recomandarea ca urmare in principal a scaderii puternice, de peste 30%, suferite de pretul actiunilor Zentiva la Bursa incepand cu mijlocul lunii octombrie. Scaderea a dus actiunile sub valoarea "corecta" estimata de KBC pentru aceste titluri, ea fiind cauzata mai ales de rezultatele financiare slabe raportate de companie.
Semnalele negative transmise de compania-mama asupra operatiunilor Zentiva din Romania au determinat KBC sa-si reduca estimarile privind profitul pe care producatorul de medicamente il va inregistra in 2007 si in urmatorii doi ani. In urma reducerii estimarilor de profit, pretul "tinta" stabilit initial de KBC pentru actiunile Zentiva a coborat cu 17,4%, pana la 1,14 lei/actiune.
Intr-un raport de analiza asupra Zentiva transmis la mijlocul lunii octombrie, KBC stabilise un pret tinta de 1,38 lei/actiune.
La momentul prezentarii celui mai recent raport pe Zentiva, pe 4 decembrie, actiunile erau cotate la un pret de 1,10 lei/actiune, pentru ca ieri, cursul titlurilor sa fie, la inchiderea sedintei de la Bursa, de 1,15 lei/actiune.
Analistii de la KBC au precizat in cadrul raportului ca au decis sa-si reduca estimarile asupra vanzarilor si marjei de profit ale companiei din cauza cresterii costurilor cu materiile prime si a cheltuielilor de personal.
Estimarile de profit net au fost reduse cu 27,5% pentru 2007, pana la 19,14 milioane de lei (ceea ce ar reprezenta o scadere de 17,1% fata de rezultatul de anul trecut), cu 32,8% pentru 2008, pana la 19,98 milioane de lei (o crestere de 4,4% de la an la an), in timp ce pentru 2009 estimarea de profit a fost redusa cu 36%, la 21,24 milioane de lei (o crestere anuala de 6,3%).
KBC considera totusi ca, in pofida avertizarilor transmise de compania-mama a Zentiva Bucuresti, care indicau o incetinire semnificativa a cresterii pietei farma in primele trei trimestre din 2007, incetinirea va fi doar temporara, iar avansul pietei farmaceutice de doar 4,5% din primele noua luni va reveni la cresteri de doua cifre in trimestrele viitoare.
Chiar daca au unele indoieli privind capacitatea Zentiva de a da un impuls vanzarilor, analistii considera ca imbunatatirea conditiilor la nivelul pietei de ansamblu va imbunatati totodata si perspectiva pe care o au investitorii asupra acestor actiuni.
Actiunile KBC se tranzactionau la un indicator PER (pret/profit pe actiune) de 24 cu profitul estimat pe 2007, cu un premium de 3,9% fata de media companiilor farmaceutice din Europa Centrala si de Est. Evaluarea cu acest usor premium este justificata, considera KBC, avand in vedere potentialul mai ridicat de crestere al acestei companii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO