Burse - Fonduri mutuale

La Bursa, Impact a revenit la viata

13.01.2004, 00:00 13

Actiunile constructorului de vile Impact Bucuresti au fost ieri cele mai active de la Bursa de Valori din punctul de vedere al evolutiei pretului, confirmand astfel tendinta timida de crestere din ultimele sedinte bursiere.
Cotatia actiunilor companiei a ajuns chiar in prima parte a sedintei de ieri pana la 4.900 lei/actiune, dupa ce actiunile companiei au oscilat in ultimele trei luni intre 4.000 si 4.400 lei/actiune. Pretul de inchidere de ieri a foast de 4.850 lei/actiune, cu 5,4% mai mare fata pretul anterior. Actiunile Impact au fost reluate la tranzactionare vineri dupa inregistrera in registru actionarilor a ultimei majorari de capital social. Actionarii au avut astfel posibilitatea de a vinde actiunile emise de companie la un pret mai mic decat cel de pe piata. Pretul actiunilor Impact nu a scazut insa vineri, ceea ce sun brokerii a fost un semnal incurajator pentru piata.  "De fiecare data cand actiunile Impact nu au scazut dupa inregistrarea actiunilor noi a urmat o perioada de crestere," comanta ieri un broker. Actiunile companiei au fost ieri printre cele mai tranzactionate de pe piata, cu operatiuni in valoare de 6 miliarde de lei.
Interesul investitorilor pentru actiunile Bancii Transilvania a fost vizibil si ieri cand actiunile acesteia au inregistrat operatiuni in valoare de 19 miliarde de lei. Pretul a avut o evolutie stabila intre 4.850 si 4.950 lei/actiune, iar cotatia de inchidere a ramas la valoarea anterioara. O valoare a tranzactiilor surprinzator de mica au inregistrat actiunile Bancii Romane pantru Dezvoltare a€“ sub 500 milioane de lei. Ptretul a urcat totusi pana la 22.000 lei/actiune, cu 0,5% mai mult fata de valoarea anterioara.
Actiunile celei mai mari companii cotate, Petrom au inregistrat o corectie de 2% dupa maximul atins la finalul saptamanii trecute si au incheiat ziua la 1.450 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor cu actiunile companiei petroliere a fost de 2 miliarde de lei
Actiunile combinatului chimic Oltchim Ramnicu Valcea au revenit ieri la tranzactionare pentru prima data in acest an. Pretul actiunilor a continuat declinul de la finalul anului trecut, datorat conversiei datoriilor catre AVAB in actiuni. Oltchim a mai pierdut inca 8,3% din pret si a ajuns la 890 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor a fost de 1,8 miliarde de lei.
Tendinta in randul celor conci societati de investitii financiare a fost ieri usor descendenta, cu o scadere medie de 0,2%. Principalele perdante au fost actiunile SIF Oltenia, care au coborat cu 3,2% pana la 3.050 lei/actiune.



Advent a delistat Terapia cu 1,1 mil. euro
Fondul de investitii Advent Central Europe II a atras actiuni ale producatorului de medicamente Terapia Cluj-Napoca in valoare de 44 miliarde de lei (1,07 milioane de euro) in cadrul ofertei publice de delistare. Pretul oferit a fost de 4.681 lai/actiune, iar pachetele cumparate reprezinta 3% din Terapia. Advent a ajuns astfel sa detina 94% din actiunile producatorului de medicamente.



Piata Rasdaq
Actiunile Rompetrol SA (Vega) s-au apropiat si mai mult de valoarea nominala de 1.000 de lei, dupa ce au atins pretul maxim la care se puteau tranzactiona in sedinta de ieri.
Cotatia a ajuns pana la 861 lei/actiune, iar cotatie medie a sedintei de ieri a fost de 854 lei/actiune, cu 14% mai mare fata de valoarea de la finalul saptamanii trecute. Actiunile Vega au fost cele mai tranzactionat de la categoria I a Bursei Electronice RASDAQ, cu operatiuni in valoare de 500 milioane de lei. Valoarea actiunilor transferate a fost insa mai mica fata de sedinta anterioara de tranzactionare, din cauza lipsei vanzatorilor de pe piata. La inceputul  lunii noiembrie a anului trecut actiunile Vega se tranzactionau la 430 lei/actiune, jumatate din pretul atins ieri. Dupa primele sase luni ale anului trecut Vega inregistra o cifra de afaceri de aproape 1.400 miliarde de lei, in scadere cu 12% fata de anul anterior si o pierdere de 146 miliarde de lei, cu 60% mai mare fata de pierderea din perioada similara a anului anterior. Cresterea actiunilor Vega se datoreaza, conform brokerilor informatiilor privind rezultatele bune ale Rafinariei Petromidia, la care Vega detine 14% din actiuni, dar si divizarii valorii nominale a actiunilor Petromidia, care ar putea duce, la crasterea valorii de piata a acesteia.
O alta companie de la Bursa Electronica RASDAQ care inregistreaza de cateva zile o evoluitei ascendenlta a pretului este producatorul de ulei Argus Constanta. Toate tranzactiile de ieri cu actiunile acestuia s-au realizat peste pragul de 200.000 lei/actiune. Cotatia a atins pe parcursul zilei nivelul de 215.000 lei/actiune, iar pretul mediu a urcat cu 4,8% fata de valoarea precedenta. Valoarea actiunilor Argus transferate ieri a fost de 711 milioane de lei.
Doua companii care au continuat sa se numere printre cele mai active de pe piata sunt Compania Hoteliera Intercontinental si Uzinexport Bucuresti. Actiunile Intercontinental au inregistrat ieri operatiuni in valoare de 396 milioane de lei si s-au transferat la 450 lei/actiune, cu 1,8% mai mult decat vineri. Actiunile Uzinexport au pierdut, in schimb 2,4% fata de pretul de referinta si au coborat pana la 10.100 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor cu actiunile companiei de comert a fost de 241 milioane de lei.
Actiunile operatorului portuar Socep Constanta, listate la categoria I a pietei au continuat sa creasca pe fondul asteptarilor ridicate ale investitorilor privind dividendele pe care compania le va distribui in acest an. Actiunile Socep au ajuns pana la 1.550 lei/actiune, iar pretul mediu a crescut cu 3,1%.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO