Burse - Fonduri mutuale

La o săptămână după alegerea lui Trump, acţiunile băncilor au cel mai mult de câştigat

La o săptămână după alegerea lui Trump, acţiunile...

Autor: Dan Grigore Ivan

18.11.2016, 00:04 620

Valorile de piaţă ale marilor bănci americane afişează creşteri chiar şi de 19%, cum este cazul băncii de investiţii Morgan Stanley şi al celei comerciale Bank of America, la cinci şedinţe de la câştigarea de către Donald Trump a fotoliului pentru Casa Albă.

Retorica lui Trump şi a liderilor republicani privind susţinerea demarării unui program ce vizează deregle­men­tarea industriei financiare şi totodată chel­tuieli masive de infrastruc­tură i-a determinat pe in­vestitori să îndrepte o parte însemnată din ca­pital către socie­tăţile de profil.

Unda de op­timism cu privire la viitorul secto­rului financiar a atins şi băncile europene, deşi creşterile nu au fost atât de pu­ternice. Cu toate acestea, acţiunile Deutsche Bank au crescut cu peste 19% în această perioadă, în linie cu aprecierile băncilor americane, în timp ce Barclays şi RBS au crescut cu 15,85% şi respectiv 12,39% în ultima săptămână. Valoarea de piaţă a băncii franceze Société Générale, ce controlează BRD, a crescut cu 8,48%, în timp ce Crédit Agricole a avansat cu 10%.  Indicele EuroStoxx Banks, ce urmăreşte cele mai importante 26 de bănci europene, a scăzut în ultima săptămână cu 2,85%, în timp ce indicele Stoxx 600 s-a depreciat cu 0,12% în aceeaşi perioadă.

Alan Greenspan, fostul guvernator al Fed, banca centrală americană, în perioada 1987-2006, a spus că şi-ar dori ca pachetul legislativ Dodd-Frank, ce prevedea regle­mentări su­pli­mentare şi era sus­ţinut de ad­mi­nis­traţia Obama, să dis­pară. Astfel, se pune în dis­cuţie şi dacă va mai fi sau nu valabilă Re­gula lui Vol­cker, fos­tul gu­ver­nator cen­tral ame­rican în perioada 1979-1987, cum a fost de­numită pre­vederea ce inter­zicea pro­prietary tra­ding, tranzac­ţionarea de instru­mente financiare folosind me­tode speculative precum arbitrajul statistic, în cadrul băncilor sau res­trângea investiţiile băncilor comerciale în hedge fund-uri sau în cele de private equity.

Profitul băncilor a avut de suferit în ultimii ani din cauza dobânzilor foarte mici, a unei rate a inflaţiei scăzute, a reglementărilor tot mai mari sau a unei creşteri economice modeste şi a turbulenţelor din peisajul politico-financiar global.

Cu toate acestea, chiar dacă Partidul Republican deţine majoritatea în Senat şi Camera Reprezentanţilor, bătălia pentru dereglementare s-ar putea dovedi una foarte mare având în vedere că amintirile crizei din 2008 încă plutesc în mentalul colectiv şi în retorica unor politicieni democraţi precum Bernie San­ders sau Elizabeth Warren. De ase­menea, actualul guvernator al băncii centrale americane, Janet Yellen, s-a ară­tat o susţinătoare a prevederilor şi reglementărilor impuse de legislaţia Dodd-Frank. Yellen, prima femeie ce ocupă postul de bancher central al Sta­telor Unite, a fost numită de către preşedintele Obama, după mandatul de opt ani ai lui Ben Bernanke, un alt susţinător al Dodd-Frank.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO