Burse - Fonduri mutuale

Lichiditate in scadere in piata: SIF-urile au facut loc si altor actiuni

08.02.2007, 19:21 15

Bursa a inchis ieri nehotarat cu o scadere de 0,2% la nivelul indicelui BET. In schimb, indicele societatilor de investitii financiare a inchis aproape de nivelul de marti. Valoarea tranzactiilor din piata a scazut, investitorii tranzactionand titluri in valoare de doar 10 milioane de euro, SIF-urile inregistrand o lipsa de lichiditate.
Brokerii spun ca exista o delimitare clara in acest moment intre evolutia SIF-urilor si evolutia inregistrata de restul actiunilor. Ei apreciaza ca exista o presiune crescuta la vanzare pe titlurile SIF.
"Exista in acest moment doua traiectorii de urmarit in piata. Pe de-o parte sunt SIF-urile care inregistreaza o presiune la vanzare, ceea ce le impiedica aprecierea pe termen scurt, iar pe de alta parte exista o traiectorie a restului actiunilor din piata. In ultimul caz este vorba despre o traiectorie ascendenta avand in vedere interesul investitorilor si apropierea publicarii rezultatelor financiare", spune Rares Nilas, directorul societatii de brokeraj BT Securities.
Indicele BET-FI a coborat ieri cu 0,2%, valoarea tranzactiilor efectuate cu titlurile societatilor de investitii financiare fiind de 5 mil. euro (16,8 mil. lei), circa 43% din lichiditatea inregistrata la nivelul intregii piete. SIF Transilvania a fost singura dintre SIF-uri care a inchis ieri pe plus cu o crestere de 1,27%.
Primul loc in topul celor mai tranzactionate actiuni a fost ocupat de SIF Oltenia cu un rulaj de 1,5 mil. euro (5,2 mil. lei) si o scadere de 0,28%.
Indicele BET a scazut ieri cu 0,2%, dupa ce in debutul sedintei acesta inregistra o pierdere de 0,3%. In timpul sedintei indicele a inregistrat o revigorare si a ajuns la un avans de 0,2% pe fondul unei evolutii bune a titlurilor lichide, Banca Transilvania sau Transelectrica. Inchiderea a adus insa o depreciere a cotatiilor.
Companiile petroliere Rompetrol Rafinare Constanta si Petrom au evoluat ieri in directii opuse, Petrom urcand cu 0,83% pe seama unei valori a tranzactiilor de 0,44 mil. euro (1,5 mil. lei), in timp ce actiunile rafinariei constantene au pierdut 1,82% in conditiile unui rulaj de 1,3 mil. euro (4,4 mil. lei).
"Exista un interes clar al investitorilor straini pentru actiunile de la Bursa, fapt ce a dus la urcarea la noi maxime a unor titluri si la stabilizarea lor. Interesul este reflectat si de faptul ca deja unii investitori straini au fost declarati actionari semnificativi la unele dintre companiile listate", spune Rares Nilas.

Actiunile companiei care se ocupa cu transportul de energie electrica Transelectrica au urcat ieri cu 2,03%, pe seama unei valori a tranzactiilor de peste 1,06 mil. euro (3,6 mil. lei). Actiunea a depasit ieri pragul de 40 lei/actiune, iar brokerii apreciaza ca actiunea ramane una interesanta. "Rezultatele bune raportate de companie si faptul ca este o actiune de portofoliu ii pastreaza acesteia perspective de apreciere. Singura problema este lipsa de lichiditate, datorata numarului mic de actiuni care se tranzactioneaza", spune Rares Nilas, director al societatii de brokeraj BT Securities. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a perfectat la un pret de 40,3 lei/actiune.

Actiunile SIF Transilvania s-au apreciat ieri cu 1,27%, valoarea tranzactiilor derulate cu aceste titluri fiind de circa 1,28 mil. euro ( 4,33 mil. lei). Cresterea de ieri vine dupa pierderea de 1,88% inregistrata marti, cand pretul de inchidere a fost de 3,14 lei/actiune. Saptamana viitoare, SIF Transilvania se va intalni cu ceilalti actionari ai uzinei Tractorul Brasov pentru a discuta dizolvarea si lichidarea companiei. "In cazul SIF-urilor exista o oferta mare de vanzare, iar pana acum aceasta oferta nu si-a gasit contrapartida. Evolutia ulterioara depinde de modul in care se va face echilibrarea cererii cu oferta", spune Rares Nilas, directorul BT Securities.

Actiunile BRD au pierdut in ultima sedinta 0,47%, valoarea tranzactiilor derulate fiind de aproximativ 0,8 mil. euro (2,69 mil. lei). Scaderea de ieri este a treia dupa maximul de 22 lei/actiune atins pe 2 februarie, continuand astfel trendul descendent al cotatiei. Scaderea vine dupa o perioada de aproape doua saptamani in care actiunile s-au apreciat cu 7,84%. "Traiectoria acestor titluri se inscrie in nota de evolutie normala a pietei de capital. Fiind vorba despre o actiune preferata de investitorii straini ma astept in continuare la o evolutie pozitiva", spune Rares Nilas. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a perfectat la un pret de 21,3 lei/actiune.

Titlurile producatorului din domeniul farmaceutic Antibiotice Iasi au inchis ieri sedinta la aceeasi valoare ca si marti, pe fondul unei valori a tranzactiilor de circa 145.000 de euro (490.000 de lei). "In cazul Antibiotice investitorii asteapta privatizarea emitentului si raportul preliminar cu privire la rezultatele financiare. In acelasi timp, in piata se fac si speculatii pe tema pretului de privatizare", spune Rares Nilas, directorul societatii de brokeraj BT Securities. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a perfectat la un pret de 1,91 lei/actiune, dupa ce in timpul sedintei de tranzactionare acestea s-au tranzactionat la un maxim de 1,94 lei/actiune si un minim de 1,88 lei/actiune.

Actiunile companiei care se ocupa cu fabricarea produselor lactate si a branzeturilor Albalact Alba Iulia au castigat ieri circa 2,89%. Valoarea tranzactiilor realizate cu aceste titluri a fost de 106.000 de euro (356.000 de lei), sub nivelul tranzactiilor speciale desfasurate ieri in piata RASDAQ. De la inceputul anului actiunea a adus investitorilor un castig de aproape 20%, iar fata de aprilie anul trecut cotatia titlurilor Albalact Alba Iulia a urcat cu 250%. In timpul sedintei de ieri acestea s-au tranzactionat la un maxim de 1,79 lei/actiune si un minim de 1,73 lei/actiune. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a perfectat la un pret de 1,78 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO