Burse - Fonduri mutuale

Lichiditatea scazuta arata ca piata e la rascruce

12.04.2007, 20:23 19

Indicele societatilor de investitii financiare a sarit in sedinta de ieri cu 3,35% pe fondul unei lichiditati in crestere la nivelul pietei, caracterizata de brokeri ca fiind "normala" pentru piata. Valoarea tranzactiilor a urcat ieri la peste
18 milioane de euro, in timp ce Bursa a inregistrat o crestere generala.
Daca in sedintele de vineri si de marti in piata s-a manifestat o lipsa a ordinelor de vanzare, ieri investitorii tentati de preturile la care au ajuns actiunile au inceput sa aduca pe ASK (la vanzare) pachete mai consistente.
"Ultima sedinta a venit cu o sporire a lichiditatii datorita faptului ca unii investitori au fost tentati de cotatiile bune sa isi marcheze din profituri", spune Iulian Panait, presedintele societatii de consultanta in investitii KTD Invest.
Ultima sedinta a venit sa confirme un trend pozitiv pentru SIF, dar si pentru restul pietei, in conditiile in care vineri BET-C a atins un nou maxim istoric, si ieri indicele BET-FI a urcat cu 1% peste valoarea cu care a inchis ultima sedinta a anului trecut.
"Cred ca evolutia din ultimele saptamani se constituie intr-un trend ascendent pentru piata, cel putin pe termen scurt", apreciaza presedintele KTD Invest.
Indicele BET, care urmareste evolutia celor mai importante zece actiuni din punctul de vedere al lichiditatii si capitalizarii bursiere, a urcat ieri cu 0,21% pe fondul unei valori a tranzactiilor de 18,72 mil. euro (62,49 mil. lei).
Compania din domeniul petrolier Petrom a pierdut ieri 0,89%, valoarea tranzactiior cu titlurile acestui emitent fiind in urcare la 1,45 mil. euro (4,86 mil. lei). Evolutia a venit pe fondul publicarii de catre companie a unui comunicat prin care anunta o tinta de profit pentru acest an in scadere cu 26% fata de valoarea inregistrata in 2006.
Inidcele BET-FI a urcat in ultima sedinta cu 3,35%, valoarea tranzactiilor cu titlurile societatilor de investitii financiare fiind de 13,5 mil. euro (45,15 mil. lei), peste 70% din lichiditatea inregistrata la nivelul intregii piete.
"Tendinta in piata este una pozitiva. Daca vom avea insa din nou parte de sedinte cu lichiditate scazuta, nu exclud sa asistam la noi caderi bruste. Se stie ca pe o lichiditate redusa se poate intampla orice. Daca valoarea tranzactiilor se va pastra la nivele normale, trendul crescator are sanse sa se mentina", spune Iulian Panait, presedintele societatii de consultanta in investitii KTD Invest.

Actiunile SIF Banat-Crisana au sarit ieri cu 3,1%, continuand seria de cresteri inceputa saptamana trecuta. Titlurile SIF Banat au inregistrat ieri o lichiditate de 6,14 mil. euro (20,53 mil. lei), fiind de departe primul rulaj din piata. "O posibila explicatie pentru rulajele acestui emitent poate fi derularea anumitor tranzactii cu pachetele care exced pragul de detinere de 1%, si care acum si-au gasit partial cumparatori", spune Iulian Panait. SIF Banat-Crisana a vandut saptamana trecuta participatia de 1,22% la compania Continental Hotels, valoarea tranzactiei ridicandu-se la circa 1,97 milioane de lei. Vanzarea a vizat un pachet de 212.995 actiuni, cu o valoare nominala de 3,3 lei.

Titlurile Banca Transilvania au urcat ieri cu 2,86%, tranzactiile cu titlurile bancii aducand o lichiditate pietei de 1,1 milioane de euro (3,71 milioane de lei). Analistii Raiffeisen Bank si-au schimbat de curand recomandarea penru actiunile Bancii Transilvania, de la "pastrare" la "cumparare". Acestia indica un pret tinta pentru urmatorul an de 1,21 lei/actiune, cu 12,03% mai mare fata de ultimul pretul de 1,08 lei/actiune inregistrat ieri. Potentialul de crestere al bancii, care in ultimii ani a depasit ritmul de crestere al sistemului bancar, precum si faptul ca aceasta reprezinta o tinta de preluare, constituie factorii avuti in vedere de analisti.

Actiunile Broker Cluj au sarit ieri cu 3,52%, pe fondul unei lichiditati de circa 330.000 de euro (1,11 mil. lei). "O ajustare a cotatiei era normala in conditiile in care in ultimele saptamani preturile actiunilor din portofoliul intermediarului au urcat, iar actiunea Broker a avut un parcurs stabil", spune Panait. Broker Cluj a vandut la sfarsitul lunii trecute un pachet de 8,1% din actiunile producatorului de conductori si cablaje electrice Romcab Tg. Mures. Castigul in urma tranzactiei de vanzare a fost de circa 0,23 mil. euro (0,77 mil. lei). Societatea a achizitionat initial pachetul la un pret mediu de 1,5 lei/actiune in luna mai a anului trecut, si le-a vandut acum la 3,2 lei/titlu.

Actiunile producatorului de utilaje agricole Mecanica Ceahlau au pierdut ieri 4,76%, dupa ce in ultimele patru sedinte au inregistrat o apreciere de circa 10,52%. Tranzactiile cu titlurile companiei au atins ieri o lichiditate de 160.000 de euro (0,54 milioane de lei), fiind cel mai mare rulaj inregistrat in ultimele doua saptamani. Producatorul a anuntat luna trecuta ca intentioneaza sa-si majoreze capitalul social cu 2,22 milioane de lei prin incorporarea rezervelor constituite din profiul net pe anul trecut. Compania va emite astfel circa 888.380 de actiuni cu valoarea nominala de 2,5 lei/actiune, care vor fi distribuite gratuit actionarilor.

Actiunile crescatorului de pasari Avicola Buzau au sarit ieri cu 18,62%. Titlurile companiei au inregistrat o lichiditate de circa 164.000 de euro (0,55 mil. lei), fiind al treilea rulaj de pe piata regular a RASDAQ. Brokerii sunt de parere ca societatile din domeniul agricol sunt cautate de investitori in conditiile in care ele se vor gasi printre principalii beneficiari ai fondurilor europene destinate agriculturii. RASDAQ-C, principalul indice al bursei electronice, a crescut ieri cu 0,97%, valoarea totala a tranzactiilor din piata fiind de 2,06 milioane de euro (6,91 miioane de lei). Ultima tranzactie cu titlurile Avicola Buzau s-a perfectat la un pret de 0,072 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO