Burse - Fonduri mutuale

Listarea Fondului Proprietatea a intrat în linie dreaptă după alegerea intermediarilor

Listarea Fondului Proprietatea a intrat în linie dreaptă după alegerea intermediarilor
26.08.2010, 23:49 37

Cu active de circa 3 mld. euro, lichidităţi în conturi de 500mil. euro şi parti­cipaţii la cele mai im­portante companii dineconomie, Fondul Proprietatea se pregăteşte să devină cel maivaloros emitent al Bursei de la Bucureşti.
După ce miercuri, 25 august, Fondul şi-a selectat intermediarullistării în consorţiul format din Raiffeisen Capital &Investment, ING Bank şi BRD-SocGen, listarea la Bursă pare a fiintrat în linie dreaptă.
Cum statul român, acţionarul majoritar al Fondului, a decis caFondul să se listeze direct, fără a mai derula o ofertă publicăsecundară de titluri, principala misiune a interme­diaruluiselectat este cea de a întocmi prospectul de admitere latranzac­ţionare.

Începând din 18 august, data înregistrării Fondului la CNVM,intermediarul are la dispoziţie 90 de zile lucrătoare pentru aaduce Fondul pe Bursă.
Raportat la anvergura şi di­mensiunea proiectului, prospectul dead­mitere la tranzacţionare poate ajun­ge să numere sute depagini.
"Chiar dacă listarea va fi una tehnică, prospectul de admitere latranzacţionare va conţine acelaşi set de informaţii ca în cazulunei listări cu ofertă publică. Procedura de redactare estecomplexă, documentul urmând să conţină informaţii precum descriereaFondului şi a participaţiilor din por­to­foliu, due-dilligencefinanciar şi ope­raţional", a spus Dana-Mirela Ionescu, directorulgeneral al societăţii de brokeraj Raiffeisen Capital &Invest­ment - liderul consorţiului câştigător.
De numele societăţii sunt legate cele mai importante oferte publiceiniţiale (IPO-uri) de pe piaţa locală de capital - Transelectrica(unde a fost manager de proiect, alături de BRD Securities şi deAlpha Finance care a fost manager principal) şi Transgaz (listarede care s-a ocupat singură).
Pregătirea listării Fondului Pro­prie­tatea va fi mult diferită decea a companiilor energetice prin faptul că intrarea latranzacţionare pe Bursă va însemna pentru acţionarii Fonduluiintrarea în posesia despăgubirilor cuvenite pentru proprietăţileconfiscate de regimul comunist.
Prospectul de admitere va începe cu povestea Fondului şi explicareascopului pentru care a fost creat, cu descrierea în parte afiecăreia dintre cele peste 80 de companii care îi alcătuiescportofoliul, a perspectivelor şi a principalilor acţionari.

Mai mult de jumătate din com­paniile la care Fondul deţinepar­ticipaţii nu se tranzac­ţio­nează la Bursă, în timp ce asupraunor par­tici­paţii (precum cea de la Nuclear­electrica) fondul sejudecă cu statul român pentru a-şi recupera pachetul de acţiunicuvenit.
De departe cele mai valoroase companii sunt cele listate şi careactivează în sectorul petrolier şi energetic - Petrom, Transgaz şiTrans­electrica.
"Echipa implicată în întocmirea prospectului de admitere va fiformată din câte 3-4 profesionişti din partea fiecărei bănci dincele trei ale consorţiului. Vom începe redactarea prospectuluiimediat după semnarea contractului de intermediere, fără a maiaştepta desemnarea de către fond a unui consultant juridic, urmândca pe parcursul procedurii să colaborăm cu consultantul desemnat.De asemenea, în funcţie de momentul în care Franklin Templeton vaprelua administrarea Fondului, vom colabora şi cu oficialii nouluiadministrator", a explicat liderul consorţiului.
În perioada următoare, Fondul va organiza o nouă licitiaţie menităsă desemneze consultantul juridic al listării.
În urmă cu patru ani, Raiffeisen a mai câştigat mandatul de brokeral Fondului, contract care a expirat din cauza nenumăratelorîntârzieri inter­venite în procedura de listare.
"Comparativ cu anul 2006, când Raiffeisen Capital & Investmenta mai câştigat mandatul de intermediar, situaţia s-a schimbatfoarte mult: Fondul are acum un cadru legislativ propriu, esteînregistrat la CNVM, iar situaţia activelor sale este clarificată.Calea spre listare este deja pavată", a mai spus Dana Ionescu.

Selecţia brokerului a reaprins rivalităţile dintrebrokeri

Licitaţia derulată pentru selecţia intermediarului a antrenatîntreaga piaţă de capital şi a reaprins spiritul de competiţie înrândul bro­kerilor, după doi ani de linişte în care statul român arefuzat să vadă în Bursa de la Bucureşti un mecanism de privatizareşi de atragere de fi­nan­ţare.
Miza ridicată a mandatului a alimentat şi scan­dalul ivit imediatdupă expirarea termenului limită de depunere a ofertelor - 17august, ora 14.00. Firmele de brokeraj Unicredit CA-IB şi KBCSecurities au contestat oferta depusă de consorţiul RaiffeisenCapital & Investment, BRD şi ING Bank, pe motiv că aceştia arfi întârziat cu 6 minute peste termenul limită, ora 14.00.Reprezentanţii KBC susţin că au depus contestaţie la care nu ar fiprimit răspuns.
Ieri a fost publicat pe site-ul youtube chiar şi o înregistrarevideo care ar fi fost realizată de una dintre camerele desupraveghere de la sediul Fondului Proprietatea în jurul orei14:00.
Drept reacţie, oficialii BRD-SocGen au declarat că contestaţiadepusă reprezintă "o tactică puerilă de competiţie", în timp ceconducerea Raiffeisen a declarat că oferta a fost depusă cu circacinci minute înainte de expirarea termenului limită.
Pe de altă parte, consorţiul KBC-UniCredit a primit din parteacomisiei de selecţie un termen suplimentar de 72 de ore pentrucompletarea documen­taţiei depuse.
În cele din urmă, oferta consorţiului format din RCI, ING şi BRD-SGa fost desemnată câştigătoare cu un punctaj de 95 şi a reuşit sădevanseze restul competitorilor.
Societatea BT Securities care a intrat pe cont propriu a obţinut unpunctaj de 78,5, con­sorţiul format din KBC şi Uni­Cre­dit care aob­ţinut 79 de pun­cte şi grupul for­mat din Inter­ca­pi­tal, BCRşi Wood & Co. cu 84 de puncte.
Câştigătorul a fost selectat în funcţie de cea mai avantajoasăofertă financiară şi cea mai bună ofertă tehnică.
Oferta tehnică a consorţiului câştigător a obţinut punctajul maximde 100. Oferta tehnică a KBC-UniCredit a primit doar 78 de puncte,atât şeful echipei, cât şi membrii acesteia, care se numără printrecei mai puternici brokeri din piaţă, fiind depunctaţi la capitolul"pregătire pro­fe­sională".


Mobius: Brokerii sunt importanţi în promovareaFondului

Intermediarul listării Fondului Proprietatea este important şipentru viitorul administrator - compania britanică FranklinTempleton, care plănuieşte să listeze Fondul la Bursa de la Londra.Pe 6 septembrie Templeton urmează să primească acordul acţionarilorpentru a prelua frâiele Fondului.
"Brokerii sunt importanţi în promovarea Fondului către investitori.Un broker bun are contacte excelente cu investitorii şi estecapabil să organizeze road show-uri de promovare a investiţiilor înFond. Mai mult, brokerul trebuie să ajute managementul Fondului săstârnească interesul în rândul investitorilor internaţionali", aspus Mark Mobius, preşedintele executiv al diviziei de investiţiipe pieţele emergente Templeton Asset Management şi cel care vacoordona local administrarea Fondului.
Listarea de la Bucureşti va fi un bun indicator pentru viitoarealistare pe Bursa de la Londra. De asemenea, prospectul de admiterela tranzacţionare întocmit local va sta drept punct de plecarepentru documentele necesare pentru listarea pe cea mai mare bursădin Europa.
"Diferenţele existente, pe de o parte, între regulile Bursei de laLondra, conceptele din legislaţia engleză şi actuala legislaţieromânească implică faptul că ar putea fi necesare anumitemodificări în modul de organizare a Fondului înainte ca listarea peBursa de la Londra să fie posibilă. Oricum, multe dintre regulilede bază ale Bursei de la Londra şi ale celei de la Bucureşti suntderivate din directivele europene, astfel că este posibil un gradsemnificativ de similaritate între cele două prospecte", a conchisMark Mobius.
Fraklin Templeton a avut un membru în comisia de selecţie aintermediarului listării FP, ceilalţi doi membri fiind dinconducerea actuală a Fondului.

Dana-Mirela Ionescu, 36 ani, conduce consorţiul care varealiza listarea Fondului Proprietatea

n Ea este din 2005 preşedinte şi director general al firmei debrokeraj Raiffeisen Capital & Investment (RCI) şi a fostimplicată în patru listări importante: Flamingo International,Transelectrica, Transgaz şi Teraplast.
n În perioada 2006-2010 a fost membru în Consiliul de Administraţieal Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
n Înainte de a prelua conducerea RCI a lucrat pe Wall Street, maiîntâi ca analist financiar la banca de investiţii Goldman Sachs,apoi ca asociat la fondul de investiţii specializat în pieţeleemergente al Oaktree Capital Management.
n A absolvit Academia de Studii Economice (ASE) din Bucureşti în1995 şi un program de MBA la Georgetown University, în 1997. Înperioada 1995-1997 a avut stagii practice la General Electric,Washington Investment Corporation, Moors & Cabot, ThePrudential Insurance Company of America

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO