Burse - Fonduri mutuale

Listarile Aro-Palace si Transilvania Leasing, anul acesta

10.07.2007, 19:05 50

SIF Transilvania intentioneaza sa listeze pachete de cate 20-25% din actiunile companiilor Aro-Palace si Transilvania Leasing, estimand ca ofertele publice initiale (IPO) pentru listarea celor doua firme vor avea loc in ultimul trimestru al anului.
Potrivit conducerii SIF Transilvania, cele doua firme se afla in curs de selectie a societatii de brokeraj care va intermedia listarea. Reprezentantii SIF au spus ca este prematur deocamdata sa ofere detalii despre modul in care se vor derula ofertele publice. Oferta pentru listarea Aro-Palace este estimata la circa 10 milioane de euro de reprezentantii companiei.
"Ar trebui ca ofertele pe Aro-Palace si Transilvania Leasing sa se deruleze in toamna, in ultimul trimestru al anului. Prin intermediul acestor oferte, intentia este de a vinde pachete de 20-25% din actiunile fiecarei firme", a declarat Cautus Straian, directorul departamentului de strategie al SIF Transilvania.
"Acum cele doua societati sunt in etapa in care culege si analizeaza ofertele primite de la societatile de brokeraj", a mai spus Straian.
SIF Transilvania detine circa 86% din actiunile Aro-Palace si peste 58% din Transilvania Leasing. Listarea firmelor face parte din strategia SIF de orientare puternica spre Bursa in cadrul strategiei de restructurare a portofoliului.
Compania hoteliera Aro-Palace din Brasov, care administreaza hotelul de cinci stele cu acelasi nume, deruleaza in prezent o operatiune de majorare a capitalului social cu 10 milioane de lei (3,1 milioane de euro), prin aport in numerar al actionarilor. Societatea si-a mai majorat in acest an o data capitalul, cu 20,1 milioane de lei, prin incorporarea primelor de emisiune.
"Pana in prezent s-a realizat o consolidare a structurii actionariatului prin majorarea capitalului pentru a putea continua programul de investitii pe care nu l-am propus", spune Straian.
Compania a investit 16,5 milioane de euro incepand din 2005 in complexul Aro-Palace, avand planificate in continuare investitii de alte 15 milioane de euro pentru urmatorii trei ani. Potrivit conducerii SIF, circa 10 milioane de euro vor fi incercate sa fie atrase de pe piata de capital. Modernizarile la Aro-Palace vor continua cu corpul vechi al complexului si cu finalizarea centrului de sanatate. Corpul nou al hotelului are 198 de camere cu 392 locuri de cazare, iar corpul vechi 117 camere cu 204 locuri.
Societatea va incepe si procesul de modernizare a complexului Coroana si de trecere a lui la 4 stele fata de categoriile de 2 stele si o stea la care sunt cotate unitatile acestuia. In afara de complexul Aro-Palace si Coroana, compania Aro-Palace mai are in portofoliu complexul hotelier de trei stele Capitol, hotelurile Postavarul si Aro Sport, cotate la o stea fiecare, si restaurantele Cetate, Cerbul carpatin, Casa padurarului si Panoramic.
Anul trecut, compania Aro-Palace a avut un profit brut de 2,5 milioane de lei (0,71 milioane de euro), rentatabilitatea raportata la cifra de afaceri a companiei fiind de circa 10%. Reprezentantii SIF Transilvania spun ca rentabilitatea societatii "nu a fost una stralucita", in conditiile in care aproape doua treimi din capacitatea de cazare a complexului Aro-Palace a fost repusa in circuitul turistic anul trecut si a durat o anumita perioada de timp pana a fost readusa in atentia agentiilor de turism. Complexul Aro-Palace are o pondere de circa 60% in cifra de afaceri a intregii companii.
"Pentru 2007 estimam un profit brut de aproape 3 milioane de lei", a precizat Gabriel Florescu, directorul de prestatii al Aro-Palace.
Reprezentantii Aro-Palace declarasera in prima parte a anului ca poarta negocieri cu mai multe companii hoteliere pentru afilierea la un lant international, printre care Hilton, Marriott si Hyatt.
"Sunt doar tatonari. Nu este o tema de stricta actualitate pentru noi, deoarece mai intai trebuie sa finalizam procesul de modernizare pe care ni l-am propus", spune Florescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO