Burse - Fonduri mutuale

Luxten: Am investit la STK pentru un castig mai mare ca la banca

12.02.2008, 19:03 26

Compania de iluminat public Luxten Lighting a investit 3 mil. euro la fondul STK Emergent in luna august a anului trecut, devenind astfel principalul investitor al primului fond inchis de investitii care se va lista la Bursa.
"Investitia la fondul inchis de investitii STK Emergent a fost o premiera pentru companie. Am incercat astfel sa obtinem un randament peste cel adus si oferit de piata bancara pentru disponibilitatile noastre financiare", spune Monica Bucur, director economic la Luxten Lighting.
Luxten Lighting a raportat in 2006 afaceri de circa
92 mil. euro si un profit net de 0,72 mil. euro, dupa ce fusese multi ani una dintre cele mai profitabile companii din Romania. "Plasamentele s-au facut pe o perioada determinata, de cel putin sase luni. La sfarsitul lunii februarie, se va discuta situatia investitiei la fondul inchis, daca vom continua sau nu sa ne mentinem pozitia de investitori", adauga Monica Bucur de la Luxten.
Fondul inchis de investitii STK Emergent numara 294 de investitori la sfarsitul anului trecut, dintre care
15 erau persoane juridice. Din totalul de 121,5 mil. lei al activelor, persoanele fizice detineau 86,2%, iar persoanele juridice 13,7%.
Principalii investitori la STK Emergent, cu detineri de peste 5% din activele fondului, sunt Luxten Lighting cu 7,85% din active si omul de afaceri Mircea Nicolae Musgociu din Targu-Mures, cu 6%.
Potrivit prospectului de oferta publica al STK Emergent, 34 de investitori au detineri de pe 0,5 % din activele fondului, plasamentele cumulate ale acestora ridicandu-se la valoarea de 59,4%. Un numar de 16 investitori cu participatii de peste 1% detin cumulat 46,1%, in timp ce alti 7 investitori detin peste 3% din activele fondului, totalizand participatii de peste 33%.
Anul trecut STK Emergent a atras aproximativ 83 mil. lei de la investitori, cele mai consistente subscrieri fiind raportate in luna august, cand 180 de investitori au plasat peste 42 mil. lei in unitati STK Emergent.
Principalele plasamenete ale fondului au fost actiunile companiilor din sectorul financiar si de constructii in 2007, cu o pondere de 47%, respectiv de 36% din portofoliul STK Emergent.
Recent, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a aprobat listarea la Bursa a fondului STK Emergent, administrat de societatea STK Financial, valoarea ofertei publice care va incepe pe 19 februarie fiind de aproximativ 50 de milioane de lei.
STK Emergent a avut anul trecut un randament de 48%, dublu fata de performantele indicilor principali ai Bursei, BET si BET-FI. Fondul avea active de 122 mil. lei (33,8 milioane de euro) la finalul lunii decembrie, raportand un profit net de 14,88 mil. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO