Burse - Fonduri mutuale

Mai mult de lucru pentru analisti

02.02.2004, 00:00 18

Seria rezultatelor financiare publicate de companii va continua si in aceasta saptamana, iar analistii si investiotorii vor incepe sa refaca estimarile privind randamentele pe care le astepata de la actiunile companiilor cotate.
Aceasta, alaturi de apropierea datelor de referinta pentru acordarea dividendelor ar putea genera cresteri sau scaderi bruste in cotatiile actiunilor, iar tendinta generala de la Bursa nu va mai fi la fel de evidenta ca in ultimele saptamani.
Brokerii spun ca preturile actiunilor ar putea sa mai creasca mai ales in randul companiilor care au publicat deja rezultatele. "Cele mai multe dintre rezultatele financiare ale companiilor publicate pana acum au fost peste asteptari. De aceea, cred ca piata ar putea inregistra o usoara crestere in sedintele urmatoare" a comentat Bogdan Milea, presedintele societatii de brokeraj TVM. Tendinta valorii tranzactiilor pe parcursul saptamanii trecute a fost una descendenta, iar brokerii spun ca de cele mai multe ori in astfel de situatii scaderea cotatiilor este temporara.
Valoarea tranzactiilor a atins vineri cea mai mica valoare din acest an, 23 miliarde de lei. Indicii BET si BET-C si-au continuat deprecierea, dar scaderile au fost mai mici de 1%. Actiunile societatilor de investitii financiare (SIF) au castigat insa, in medie, 0,2% fata de cotatiie de joi, motivul fiind actiunile SIF Muntenia, care au urcat cu 2,6%.
Actiunile companiei de constructii Impact Bucuresti, aflate pe o tendinta descendenta pe parcursul saptamanii au incheiat saptamana cu o crestere de aproape 3%. Ultima tranzactie a zilei cu actiuni Impact s-a realizat la 5.300 lei/actiune, cu 3% mai mult fata de cotatia precedenta.
Cele mai tranzactionate actiuni de pe piata au fost, in mod surprinzator, cele ale Siretul Pascani, companie care activeaza in industria textila. Actiunile acestaia au inregistrat tranzactii in valoare de 2,8 miliarde de lei. Pretul actiunilor Siretul au avut o evolutie linistita si a incheiat ziua la 4.300 lei/actiune, cotatie identica cu cea anterioara.
O scadere semnificativa au inregistrat actiunile producatorului de repere din cauciuc Rolast Pitesti. Actiunile acestuia au pierdut 15% din valoare, scaderea maxima permisa pentru o zi de tranzactionare. Valoarea tranzactiilor a fost de numai 112 milioane de lei, iar la finalul zilei nu mai existau ordine de cumparare.



Piata Rasdaq
Sedinta de vineri s-a caracterizat printr-o valoare redusa a tranzactiilor, operatiunile derulate la Bursa Electronica Rasdaq  depasind cu putin valoarea de 5 mld. lei.
Cele mai tranzactionate actiuni pe piata au fost cele ale producatorului de ulei  Argus Constanta, al caror pret a oscilat intre 220.000 si 225.000 lei/titlu. Cotatia medie a urcat cu 1,27%, iar valoarea tranzactiilor a fost de 1,5 mld. lei.
Actiunile producatorului de motoare electrice Ana Imep Pitesti au atins valoarea de 2.800 lei/actiune, care reprezinta, de altfel, si pretul maxim platit pentru titlurile respective in ultimele 12 luni. Transferurile efectuate au insumat 474 milioane lei, iar pretul mediu a crescut cu 3,19 % fata de ziua precedenta.
Actiunile Rompetrol SA (Vega) au suferit o corectie negativa de 1,2%, pretul de inchidere fiind de 860 lei/titlu. Valoarea tranzactiilor a fost de 226 milioane lei.
Pretul actiunilor producatorului de articole de imbracaminte Braiconf Braila nu a mai continuat evolutia pozitiva inregistrata pe parcursul saptamanii, in sedinta de vineri, cotatia medie pierzand 1,37%, in conditiile in care si valoarea transferurilor a fost redusa, 92 milioane lei. Pe parcursul sedintei de tranzactionare, pretul de deschidere a ramas neschimbat, la o valoare de 36.000 lei/actiune.
O evolutie buna au avut actiunile Metacom Timisoara, societate care are ca obiect de activitate comertul cu amanuntul al articolelor de fierarie, sticla si aticole din sticla. Cotatia titlurilor respectiva a atins un maxim istoric de 93.700 lei/actiune, in numai doua tranzactii fiind transferate actiuni la o valoare totala de 347 milioane lei. Cotatia medie a urcat cu 24%, in comparatie cu cea inregistrata in ziua precedenta. Compania este controalta de APAPS, care detine 49% din actiuni, iar pe piata se deruleaza nu mai putin de patru oferte publice concurente, care vizeaza in principal, conform brokerilor, pachetul detinut de APAPS.
Actiunile producatorului de articole din metal Ves Sighisoara au inregistrat un nou maxim istoric de 1.700lei/titlu, iar rulajul efectuat a insumat 268 milioane lei. Pretul mediu a crescut cu 15,1%.
O pierdere importanta de 5,5% a suferit cotatia actiunilor producatorului de ciocolata Kandia Timisoara, care au fost tranzactionate vineri la un pret mediu de 1.053 lei/actiune. Titlurile respective au facut obiectul a 11 tranzactii, la o valoare de 99 milioane lei.
Indicii RAQ-I si RASDAQ-C, care urmaresc evolutia actiunilor listate la categoria I, respectiv evolutia tuturor companiilor listate la Bursa Electronica Rasdaq, au continuat seria maximelor inregistrate de la inceputul anului. RAQ-I a atins un nivel de 1.340,66 puncte, in crestere cu 7,4 % de la inceputul anului, RASDAQ-C a fost calculat la 1304,06 puncte, cu 1,8% mai mult fata de finalul anului trecut.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO