Burse - Fonduri mutuale

Managerul fondurilor ING: Nu ma astept ca actiunile romanesti sa mai creasca puternic

Managerul fondurilor ING: Nu ma astept ca actiunile romanesti sa mai creasca puternic

Adrian Tanase, director de investitii al ING Investment Management: Vom fi nevoiti sa scadem expunerea fondului de actiuni pe Romania pana la pragul de 50% din active daca piata de actiuni va continua sa se aprecieze pe lichiditati scazute. Aceasta situatie este specifica unei piete mici de capital, unde numarul actiunilor lichide este redus

13.01.2010, 00:00 1054

Fondurile administrate de divizia locala a ING au ajuns lasfarsitul anului trecut la investitii de circa 280 mil. lei (65mil. euro) pe piata locala, dintre care circa 120 mil. lei suntinvestiti pe Bursa. Cu toate acestea, managerul celor doua fondurinu crede ca Bursa va continua cresterea puternica de anul trecut,in lipsa semnalelor de revenire economica.

"Evolutia pietei de actiuni va depinde foarte mult de deciziilede redresare economica pe care le vor lua guvernantii. Inca nuexista semnale de revenire economica. Un aspect important va fi simodul in care vor fi gestionate deficitele fiscale", a spus AdrianTanase, director de investitii la societatea de administrare INGInvestment Management.

INGInvestment Management este sucursala locala a diviziei de assetmanagement a grupului olandez ING. Societatea administreaza douafonduri mutuale (ING International Romanian Equity si RomanianBond) cu active nete cumulate de peste 510 mil. lei (120 mil.euro), provenind de la produsele de asigurari cu componentainvestitionala (unit-linked) ale ING Asigurari de Viata.

Societatea se numara printre cei mai mari administratori deactive de pe piata locala, concurand cu Erste Asset Management,liderul pietei cu 1,5 mld. lei in gestiune, si Raiffeisen AssetManagement, cu active nete de putin peste 1 mld. lei,pozitionandu-se drept al treilea mare administrator de pe piatalocala.

A ajuns la 120 mil. lei pe Bursa anultrecut

Fondul de actiuni Romanian Equity, cu active de peste 200 mil.lei (47 mil. euro), este unul dintre cei mai importanti investitoripe Bursa din Bucuresti, valoarea expunerii pe piata localaridicandu-se la 120 mil. lei (28 mil. euro) la finele luniinoiembrie, dublu fata de finele anului 2008. Cresterea a fostdeterminata, pe de o parte, de cresterea Bursei de la Bucuresti,care a castigat 62% pe indicele BET, dar si de sumele nou intratein fond din care o parte au fost directionate catre piatalocala.

Mai mult, in 2008, fondul de actiuni al ING a fost unul dintreprincipalii investitori pe Bursa de la Bucuresti, intr-o perioadain care cea mai mare parte a fondurilor de actiuni locale sistraine au fost vanzatori pe Bursa reducandu-si drastic expunerile.Desi inregistrat in Luxemburg ca parte din societatea de investitiicu capital variabil (SICAV) ING International, fondul de actiunieste denominat in lei si administrat local, devenind astfel cel maimare fond de actiuni de pe piata locala.

Potrivit celor mai recente informatii, fondul a investit pepiata locala 60% din activele de 200 mil. lei, marcand un randamentanual de aproape 55% la finele lunii noiembrie. Romanian Equity amai investit pe piata poloneza de capital (23% din active), inCehia si Austria (aproximativ 10%) si in Ungaria.

Cel mai performant fond de actiuni, cu expunere exclusiv pepiata locala, a fost Active Dinamic, care la finele lunii noiembrieafisa un randament anual de 71%. Active Dinamic, administrat desocietatea Swiss Capital, dispunea de active nete de 12,8 milioanede lei la finele lunii noiembrie. Randamentul mediu anual afisat defondurile de actiuni locale a fost de 44%.

La finele lunii noiembrie, principalele detineri ale fonduluiRomanian Equity erau actiunile bancare (Banca Transilvania cu 8,9%din active si BRD cu 7,6%), urmate de cele ale companiilorpetroliere: Petrom, cu 4,4% din active, si Rompetrol Rafinare, cu4,23%. Fondul a mai investit 4,28% din active in actiunileTranselectrica.

"Ma astept ca volatilitatea pietei de actiuni sa scada in 2010.Cred ca actiunile au ajuns la preturi rezonabile. De la acesteniveluri, nu ma astept la un avans puternic al pietei in acest an.Vestile bune pentru Bursa ar putea veni in 2010 mai putin dinpartea cresterii cotatiilor, cat din sectorul cresteriifree-float-ului pentru anumite companii precum Transelectrica, saudin cel al listarilor", a mai spus el.

Un fond prea mare pentru o piata asa demica

Cum fondurile de actiuni inregistrate si administrate local nudepasesc in active pragul de 50 mil. lei, dimensiunea mica a pieteiface foarte dificila diversificarea portofoliului pentru un fond deactiuni cu active de 200 mil. lei, asa cum ING Romanian Equity.

"Vom fi nevoiti sa scadem expunerea fondului de actiuni peRomania pana la pragul de 50% din active, daca piata de actiuni vacontinua sa se aprecieze pe lichiditati scazute. Aceasta situatieeste specifica unei pietei mici de capital, unde este numarulactiunilor lichide este redus", a afirmat Tanase.

El mai adauga ca dimensiunea mica a pietei de capital actioneazaca un impediment in dezvoltarea industriei locale a fondurilor deactiuni. Cu active totale de 187 mil. lei la finele anului trecut,piata locala a fondurilor de actiuni este in prezent mult substadiul de dezvoltare al omoloagelor din centrul sau vestulEuropei.

Castig de 20% pentru fondul de obligatiuni

ING mai administreaza si un fond de obligatiuni, ING RomanianBond, cu active nete de aproape 314 mil. lei la sfarsitul luniinoiembrie. Activele fondului de obligatiuni au crescut cu peste 240mil. lei in primele 11 luni ale anului trecut, in contextulsubscrierilor ridicate provenind de la produsele unit-linked al INGAsigurari de Viata. Similar cu fondul de actiuni, ING Romanian Bondeste inregistrat in Luxemburg si face parte din societatea deinvestitii cu capital variabil (SICAV) ING International. Fonduleste denominat in lei si investeste in instrumente denominate inlei. La finele lunii noiembrie, fondul de obligatiuni afisa unrandament anual de 20%, raportand plasamente in titluri de statemise de Ministerul Finantelor si obligatiuni in lei emise de ErsteBank, Volksbank si Bank of Ireland. Pe piata locala, cel mai marerandament inregistrat anul trecut de un fond de actiuni a fost de17,8%, in cazul BRD Concerto.

Fiind inregistrate la Luxemburg, cele doua fonduri de investitiiale ING sunt evaluate si se supun reglementarilorluxemburgheze.

In prezent, Luxemburg este centrul european al fondurilor deinvestitii, activele totale ale fondurilor existente in acest statfiind de aproximativ de 2.000 mld. euro. Supranumit si "Meccafondurilor de investitii", acest stat ofera un cadru legislativ sireglementari flexibile si un regim fiscal avantajos.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO