ZF 24

Managerul polonez al FP răscumpără dintr-un foc 600 de milioane de acţiuni sperând că-şi va salva mandatul

Managerul polonez al FP răscumpără dintr-un foc 600 de...

Autor: Roxana Pricop

26.09.2013, 00:08 447
Fondul Proprietatea (FP) a anunţat ieri intenţia de a lansa o ofertă publică de cumpărare pentru 600 de milioane de acţiuni proprii (4,35% din capital) în valoare de circa 440 de milioane de lei (98 mil. euro). Aceasta ar putea fi ultima şansă pentru Franklin Templeton ca să-şi păstreze mandatul, administratorul FP fiind presat tot mai tare de acţionarii mari, care sunt nemulţumiţi de rezultate şi caută deja un nou manager.
 
Comitetul Reprezen­tan­ţilor, organismul care îl su­praveghează pe mana­gerul Fondului Pro­prie­tatea, se întâlneşte în această săptămână pentru a discuta dacă va pune sau nu pe ordinea de zi a adu­nă­rii generale a acţionarilor (AGA) din noiembrie problema revocării Franklin Templeton din funcţia de ad­ministrator, potrivit unor surse din pia­ţă care au auzit despre aceste discuţii.
 
Mandatul lui Templeton ar urma să expire anul viitor pe 29 septembrie, însă cel mai mare acţionar, fondul ame­rican Elliott Associates, care de­ţine 18% din acţiuni, este nemul­ţumit de modul în care Templeton şi-a res­pec­tat angaja­men­tele luate faţă de ac­ţionari şi ar dori să discute în ur­mă­toa­rea AGA revo­ca­rea adminis­tra­to­rului pentru a avea timp să selecteze un nou adminis­tra­tor. Schimbarea adminis­tra­to­rului FP ar beneficia şi de sprijin po­litic, mai spun aceleaşi surse. Statul mai are doar pu­ţine acţiuni la FP, dar este acţionar ma­joritar la multe com­pa­nii la care fon­dul are par­ti­cipaţii mi­no­ritare. În ulti­mii ani, rela­ţiile dintre Franklin Tem­pleton şi gu­vern privind aceste com­panii au devenit tot mai tensionate.
 
Contactat de ZF, Sorin Mîndru­ţescu, preşedintele Comite­tului Re­pre­zentanţilor de la FP, a confirmat că săptămâna aceasta comitetul se întru­neşte în şedinţă, dar nu a dorit să co­men­teze ordinea de zi. Din Co­mi­tetul Reprezentanţilor mai fac parte fostul am­basador al SUA în România Mark Gitenstein, preşedintele Raiffei­sen Bank, Steven van Groningen, polone­zul Piotr Rymaszewski, repre­zentantul Elliott, şi britanicul Julian Healy.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO