Burse - Fonduri mutuale

Maximele istorice, din nou la Bursa

04.02.2004, 00:00 19

Majoritatea actiunilor cotate au reluat ieri tendinta ascendenta, astfel ca indicii BET si BET-C au atins noi maxime istorice, iar actiunile SIF-urilor s-au apropiat de maximele de saptamana trecuta.
Valoarea actiunilor transfarate pe piata a fost de 50 miliarde de lei. Maximele indicilor s-au datorat actiunilor BRD, care au atins un nou maxim istoric la pretul de 24.200 lei/actiune. Cotatia actiunilor bancii a urcat cu 1,8%, iar valoarea tranzactiilor a fost de 3,6 miliarde de lei.
Cele mai importante cresteri au apartinut actiunilor unor companii mici cum ar fi Energopetrol sau Electrocontact, cumpatrare de investitori pentru dividendele pe care spera sa le incaseze din profitul pe anul trecut. Actiunile Energopetrol au urcat ieri cu 15%, iar cele ale Electrocontact cu 4,6%. Cele mai tranzactionate actiuni de pe piata au fost cele ale Siretul Pascani, cu operatiuni in valoare de 7,8 miliarde de lei. Compania activeaza in industria textila si are un actionariat foarte dispersat dupa desfiintarea Asociatiei Salariatilor, anul trecut.
Printre companiile care nu au reactionat la crestere s-a numarat ieri si ieri Petrom, care aramas la nivelul de 1.440 lei/actiune, la fel ca la luni. Valoarea operatiunilor cu titluri Petrom a depasit cu putin 2 miliarde de lei. In ultimele patru saptamani actiunile Petrom au stationat, desi majoritatrea preturilor de la Bursa au crescut cu peste 10%. Brokerii spun ca tendinta ascendenta de pe piata ar putea impulsiona si actiunile Petrom, chiar daca amanarea termenului de depunere a ofertelor de privatizare nu ar justifica aceasta crestere. "Daca piata se va misca in ritmul acesta, s-ar putea ca investitorii Petrom sa traga concluzia ca actiunile sunt iefrine. Din punctul de vedere al situatiilor financiare actuale, actiunile Petrom ar trebui sa ramana la nivelul actual. Compania are insa perspective prin prisma procesului de privatizare prin care trece", este de parere Radu Hanga, vicepresedintele societatii de brokeraj BT Securities.



Rulmentul si Oltchim, speculate si la Sibiu
Bursa din Sibiu a introdus la tranzactionare contracte futures pe 9 actiuni cotate la Bursa de Valori Bucuresti, numarul contractelor futures pe actiuni ce pot fi tranzactionate la Sibiu ajungand astfel la 12. Actiunile pe care se pot realiza contracte futures sunt cele ale SIF-urilor, ale celor doua banci, ale Petrom, Antibiotice, Azomures, Oltchim si Rulmentul Brasov. La Sibiu nu sunt realizate insa tranzactii de la inceputul acestei luni din cauza procedurii de autorizare a pietei de catre CNVM.



Piata Rasdaq
Actiunile producatorulii de obiecte din ceramica Sanex Cluj-Napoca au atins un nou maxim istoric la pretul de 3.900 lei/actiune, fiind printre cele mai tranzactionate de la Bursa Electronica Rasdaq.
Cotatia medie a actiunilor Sanex a urcat cu 5% iar  valoarea tranzactiilor a fost de 668 milioane lei. Valoarea de piata a companiei a crescut de aproape patru ori in ultimele 12 luni.
Actiunile produca torului de aparatura electronica Electromagnetica Bucuresti au depasit iei valoarea record inregistrata in sedinta precedenta, atingand un maxim de 2.600 lei/actiune.
Titlurile Electromagnetica au oscilat intre 2.300 si 2.600 lei/actiune, inainte de a se stabiliza la inchidere la valoarea de 2.300 lei/actiune. Operatiunile derulate au totalizat 210 milioane lei, iar cotatia medie a urcat cu 0,71%.
Interesul investitorilor pentru producatorul de articole de imbracaminte Braiconf Braila pare sa fi revenit, actiunile societatii fiind cele mai tranzactionate la categoria I a Bursei Electronice Rasdaq. Valoarea transferurilor a fost de 242 milioane lei, iar pretul mediu a urcat cu 1,6% comparativ cu ziua precedenta, atingand o valoare de 36.527 lei/ actiune.
Desi valoarea tranzactiilor a fost superioara celei inregistrate cu o zi in urma, cotatia medie a titlurilor producatorului de motoare electrice Ana Imep a scazut cu 2,8%. Pretul de inchidere a fost de 2.800 lei/actiune, in conditiile in care rulajul realizat a insumat 132 milioane lei.
O scadere semnificativa din punct de vedere al tranzactiilor au  inregistrat actiunile operatorului portuar Socep Constanta. Spre deosebire de luni, cand valoarea tranzactiilor era de 232 milioane lei, ieri transferurile au reprezentat putin peste 15 milioane lei. Cotatia medie urmeaza un trend descendent, in ultima sedinta mai pierzand 1,77%. Ieri a fost raportata scaderea participatiilor detinute de managerii companiei in capitalul Socep sub nivelul de 5%.
Actiunile producatorului de ulei Argus Constanta au fost preferatele investitorilor, facand obiectul a 24 tranzactii in valoare de 1,3 miliarde lei. Cotatia medie a urcat cu 1,59%, iar pretul maxim a fost de 230.000 lei/actiune.
Cotatia titlurilor producatorului de ciocolata Kandia Timisoara si-a continuat evolutia buna, in sedinta de ieri , inregistrand o aprecire a pretului mediu cu 10%, in timp ce operatiunile au insumat 223 milioane lei.
Actiunile producatorului de lapte Napolact Cluj - Napoca au fost tranzactionate la valori cuprinse intre 56.000 si 57.100 lei, in crestere medie cu 1,33%. Valoarea tranzactiilor nu a fost insa foarte mare, situandu-se la un nivel de 63 milioane lei.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO