Burse - Fonduri mutuale

Micii investitori au rezervate actiuni Pomponio de 4 mil. euro

30.04.2008, 17:41 32

Pomponio, lider pe piata de constructii din Alba-Iulia, a alocat investitorilor mici 30% din actiunile ce pot fi subscrise in cadrul ofertei publice initiale de vanzare de actiuni in vederea listarii companiei la Bursa, echivalentul a 4 mil. euro (14,2 mil. lei).
Pomponio va derula in perioada 9 - 22 mai o oferta publica initiala de vanzare a unui pachet reprezentand 25% din capitalul social al companiei, valoarea acesteia ridicandu-se la 13,2 mil. euro (47,5 mil. lei). Pretul de vanzare a actiunilor in oferta este de 3,25 lei.
Cea mai mare parte a ofertei este pusa la dispozitia investitorilor mari, ale caror subscrieri depasesc nivelul de 350.000 de lei (circa 97.000 de euro), compania alocandu-le acestora actiuni in valoare de aproape 8 mil. euro (28,5 mil. lei).
Membrii din conducerea Pomponio vor avea posibilitatea sa subscrie pana la 10% din oferta in cadrul unui program de alocare preferentiala, pentru care si-au manifestat deja interesul Petru Ciurtin, actualul presedinte al producatorului de lapte Albalact Alba-Iulia si Ioan Strajan, potrivit prospectului de emisiune publicat pe Bursa.
Ciurtin intentioneaza sa achizitioneze actiuni ale constructorului in valoare de 3 mil. lei (circa 0,82 mil. euro), respectiv 6,25% din totalul celor puse la vanzare in cadrul IPO-ului, iar Ioan Strajan vrea sa subscrie titluri Pomponio reprezentand 0,625% din oferta.
Oferta este intermediata de societatea de brokeraj EFG Eurobank Securities, membra a grupului grec Eurobank, iar subscrierile se pot realiza prin intermediul retelei Bancpost.
Compania este controlata de omul de afaceri Luca Anversa, cu un pachet de 85% din actiuni, daca operatiunea va avea succes el ar urma sa devina unul dintre cei mai bogati investitori de pe Bursa. Participatia sa se va diminua la 63,75% in cazul subscrierii integrale a ofertei, insa valoarea actiunilor pe care le detine se ridica la 33,6 mil. euro (121,1 mil. lei).
Firma de constructii si-a dublat anul trecut cifra de afaceri, la 27 mil. euro (92,7 mil. lei), iar profitul operational al companiei s-a majorat de trei ori in aceeasi perioada, ajungand la 8,9 mil. euro, potrivit datelor preliminare pe standarde internationale (IFRS) prezentate de companie.
Circa jumatate din castig s-a datorat insa reevaluarii unor active din patrimoniul societatii. In urmatorii doi ani, compania estimeaza ca afacerile vor urca cu 75%, pana la 47,3 mil. euro, in special pe fondul dezvoltarii segmentului materialelor de constructii, activitate care in prezent are o contributie relativ mica la afacerile companiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO