Burse - Fonduri mutuale

Mihai Ion, Raiffeisen: Marea miza in 2010 va fi ca administratorii sa ii convinga pe investitori sa riste

Mihai Ion, Raiffeisen: Marea miza in 2010 va fi ca administratorii sa ii convinga pe investitori sa riste

Mihai Ion, presedintele Raiffeisen Asset Management

14.12.2009, 23:18 67

Evolutia industriei de fonduri mutuale anul viitor va depinde demodul in care administratorii vor convinge investitorii sa isiasume mai multe riscuri, dupa ce in ultimii doi ani doar fondurilecu strategii de investitii conservatoare au atras bani de lainvestitori.

"Marea miza in anul 2010 va fi atragerea investitorilor spreplasamente mai riscante. Acest lucru va depinde in mare masura decat de capabili vor fi administratorii sa explice investitorilorcaracteristicile acestor produse", a spus Mihai Ion, presedintelesocietatii de administrare Raiffeisen Asset Management (RAM).

Societatea este al doilea mare administrator de fonduri deinvestitii de pe piata locala. Cu un portofoliu de sase fondurimutuale, RAM gestioneaza active nete totale de 206 milioane de europrovenind de la peste 22.400 investitori. Administratorul esteprezent si pe piata fondurilor inchise de investitii cu fondulStrategii Valutare, care dispune de 38,7 milioane de lei (9,1 mil.euro) de la 128 de clienti. RAM administreaza si conturiindividuale de investitii in valoare de 26,5 milioane de lei (6,2mil. euro).

Si-aconsolidat pozitia cu fondul mutual denominat in euro

Ultimul produs lansat de administrator, fondul monetarRaiffeisen EuroPlus a raportat cel mai ridicat ritm de crestere alactivelor din industrie, in primele sase saptamani de functionarereusind sa atraga peste 50 mil. euro de la 1.500 de investitori.Fondul a inregistrat subscrieri zilnice de pana la 2 mil. euro.

Fondul este denominat in euro si investeste in instrumente cuvenit fix denominate in euro. In prezent, cea mai mare parte aactivelor sunt plasate in certificate de trezorerie si titluri destat, iar 30% din active sunt in depozite bancare in euro.

Aproape 35 de milioane de euro au fost atrasi de la clientiipersoane fizice, dintre care doi sunt clienti de private banking siau plasat mai mult de un milion de euro.

"Clientii mari de private banking pot juca un rol important indezvoltarea industriei. Acestia dispun de sume mari in portofoliu,sunt mai sofisticati si au un apetit mai ridicat pentru risc. Estefoarte important pentru administratorii de fonduri sa ajunga laei", a explicat Ion.

Un alt fond monetar, Raiffeisen Monetar, a fost principalulmotor de crestere al activelor aflate in administrarea RaiffeisenAM anul acesta. Activele fondului Raiffeisen Monetar au crescut dela 28,4 mil. lei (7 mil. euro) pana la aproape 570 mil. lei anulacesta (134 mil. euro), fiind principalul motor de crestere pentruactivele totale ale administratorului care s-au majorat de zece oripana la peste 870 mil. lei (205 mil. euro).

Ce scenariu are seful Raiffeisen AM pentru anulviitor

In 2009, administratorii de fonduri monetare au profitat dinplin de pe urma dobanzilor ridicate la depozitelebancare-principalul plasament al acestora, a apetitului ridicatpentru economisire al romanilor, dar si de sprijinul acordat dereteaua de distributie bancara. Incepand de anul viitor, odata cuinceperea insanatosirii economice, investitorii isi vor indreptaatentia si spre plasamente mai riscante.

"Este posibil sa avem o usoara crestere economica anul viitor,de pana la 1%. Economia se va stabiliza pe o baza joasa, pentru caincepand din 2011 sa isi consolideze cresterea. Pe termen mediu, nucred ca ne vom mai intalni cu cresterile din anii de dinainteacrizei", a continuat Mihai. In ceea ce priveste evolutia cursuluide schimb in 2010, Mihai vede o stabilizare a monedei nationale lanivelul actual.

Reteta de crestere a Raiffeisen AM

  • Cel mai nou produs al RAM, fondul Raiffeisen EuroPlus, este inacest moment singurul fond mutual in euro de pe piata, fiind cautatde investitorii care doresc sa se protejeze sau sa castige dintr-oeventuala depreciere a leului fata de moneda europeana.
  • Fondul Raiffeisen Monetar a inregistrat una dintre cele maimari cresteri ale activelor de pe piata in acest an, activele saleurcand de la 7 mil. euro la 134 mil. euro, pe fondul promovariisale impreuna cu depozite bancare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO