Burse - Fonduri mutuale

Mihai Piscan, EFG: Actiunile noastre sunt inca prea scumpe

20.02.2008, 17:56 41

Bursa a inregistrat o crestere usoara pe parcursul sedintei de ieri, in ton cu evolutia de pe pietele externe. "Nu ne corelam in fiecare zi cu pietele internationale. Daca acestea isi vor reveni sanatos pe termen lung, atunci ne vom corela sigur si piata va reveni si la noi", spune Adrian Manaila, seful societatii de brokeraj Eldainvest din Galati.
Principalul indice al pietei, BET-C, a crescut ieri cu 0,3%, in vreme ce indicele celor mai lichide zece companii, BET, a inchis sedinta de ieri la acelasi nivel ca si luni. SIF-urile au continuat sa scada in sedinta trecuta, indicele de ansamblu al acestora, BET-FI, pierzand 1,5%.
"Pietele externe au scazut si ele destul de mult si ar trebui sa confirme cresterea din ultimele zile. Ar exista premise pentru o revenire, dar informatiile negative sunt amplificate destul de repede si pot duce la noi scaderi", spune Manaila.
El este de parere ca daca americanii vor inregistra rezultate bune, atunci am putea asista la o evolutie pozitiva a pietelor externe si implicit a pietei de la noi. Principalele piete din Europa au inregistrat cresteri spre sfarsitul sedintei de ieri.
Astfel, indicele francez CAC-40 se aprecia cu 1%, DAX-ul german cu 1,1%, in vreme ce indicele FTSE 100 din Marea Britanie crestea si el cu 1%.
Bursa a cunoscut ieri tranzactii cu actiuni in valoare de 7,3 milioane de euro (26,7 milioane de lei), in vreme ce piata RASDAQ a atins o lichiditate de 1,4 milioane de euro (5,2 milioane de lei).
Grupul SIF-urilor a inregistrat ieri un rulaj de 4,5 milioane de euro (16,4 milioane de lei), reprezentand peste jumatate din totalul tranzactiilor din piata.
Dintre societatile de investitii financiare, SIF Transilvania (SIF3) a inregistrat cea mai mare pierdere in sedinta trecuta, de 2,6%. Titlurile Bancii Romane pentru Dezvoltare (BRD) s-au apreciat ieri cu 1,7%, pe fondul unui rulaj de 0,3 milioane de euro (1 milion de lei), in vreme ce titlurile Transgaz (TGN) au pierdut 0,7%, pe fondul unei lichiditati de 0,4 milioane de euro (1,5 milioane de lei).
"Ramane sa tinem de suportul de 55.000 de puncte. SIF-urile au tot scazut in ultima perioada, iar orice minim aduce noi scaderi. Actiunile noastre sunt inca prea scumpe la aceste preturi in comparatie cu rezultatele prezentate de companii pana acum. Nu cred ca rezultatele au fost bune, acestea fiind poate sub asteptari, cu cateva exceptii desigur", spune Mihai Piscan, broker la societatea de brokeraj EFG Eurobank.
El este de parere ca rezultatele bune nu au venit din activitatea companiilor, ci din valorificarea unor active, cum este exemplul Bancii Transilvania, care a revenit cu rezultate bune, insa bazate pe vanzarea de active.
"Este posibil ca in cazul in care Erste va raporta rezultate bune, atunci piata va cunoaste o revenire usoara. Volumele raman insa in continuare mici, demonstrand ca in piata nu exista investitori de calibru", spune Piscan.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO