Burse - Fonduri mutuale

Miliardarul căsătorit cu o româncă a pierdut 600 mil. dolari în jumătate de an din cauza prăbuşirii aurului

Miliardarul căsătorit cu o româncă a pierdut 600 mil....

Autor: Adrian Cojocar

09.07.2013, 15:03 2400

Fondul de hedging PFR Gold cu investiţii în aur deţinut de miliardarul John Paulson, care este căsătorit din anul 2000 cu românca Jeni Zaharia (în prezent Jeni Paulson), a înregistrat în primele şase luni ale anului o scădere de 65%, astfel că din valoarea fondului s-au evaporat peste noapte circa 600 mil. dolari, potrivit Reuters, care citează două surse apropiate fondului.

Paulson se numără printre primii cinci cei mai bogaţi administratori de fonduri din lume după Carl Icahn, George Soroş, Ray Dalio şi James Simons, cu o avere estimată de Forbes la 11,2 miliarde de dolari.

Preţul aurului a înregistrat numai în iunie un declin de 12%, fapt ce a cauzat o scădere a activelui fondului gestionat de Paulson în aceeaşi lună cu 23%, o posibilă explicaţie fiind faptul că miliardarul foloseşte produse derivate bazate pe împrumut de bani pentru a investi în aur.

În primele şase luni ale anului cotaţia aurului s-a prăbuşit cu 27%, la circa 1.226 de dolari/uncie. Astăzi uncia de aur se tranzacţiona la 1.247 de dolari, în creştere cu 1,1% faţă de ziua precedentă.

Paulson, care a devenit cunoscut după ce a câştigat în 2007 circa 15 miliarde de dolari pariind pe spargerea bulei imobiliare din SUA, le-a spus de curând investitorilor să nu mai facă atâta tam-tam din scăderea activelor fondului cu investiţii în aur care reprezintă circa 2% din totalul activelor gestionate de firma de administrare condusă de Paulson, Paulson &Co, care totalizează circa 19 mld. dolari.

Totuşi, după ce a dat lovitura în 2007, Paulson a pierdut o avere din banii clienţilor, fondurile administrate de acesta primind lovitură după lovitură. Spre exemplu în 2011 valoarea activelor gestionate se cifra la 38 mld. dolari, de două ori mai mult decât în prezent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO