Burse - Fonduri mutuale

Ministerul Economiei si PCC continua duelul de la distanta la Oltchim

Ministerul Economiei si PCC continua duelul de la distanta la Oltchim

Wojciech Zaremba, reprezentantul PCC in Consiliul de Administratie al Oltchim

07.10.2009, 23:10 30

Grupul german PCC, principalul actionar minoritar alcombinatului chimic Oltchim Ramnicu Valcea (OLT), cu o participatiede 12,15%, sustine ca garantia de stat care urmeaza sa fie emisa deEximbank pentru ca Oltchim sa finanteze preluarea sectiei depetrochimie a rafinariei Arpechim de la Petrom nu se incadreaza inschema ajutoarelor de stat aprobata de Comisia Europeana.

Pentru a se putea incadra in acest tip de ajutor, acceptat deComisia Europeana, o societate trebuie sa nu se fi aflat indificultate financiara la 1 iulie 2008 si valoarea maxima aimprumutului sa nu depaseasca suma totala a salariilor anuale alebeneficiarului, potrivit reprezentantilor PCC.

"Exista elemente clare care arata ca Oltchim se afla indificultate inainte de 1 iulie 2008, PCC considera ca garantia destat care urmeaza sa fie emisa de Eximbank nu poate cadea subincidenta Cadrului de lucru temporar si prin urmare reprezintaajutor de stat care trebuie notificat Comisiei Europene inainte deimplementare", a declarat Wojciech Zaremba, reprezentantul PCC inConsiliul de Administratie al Oltchim.

El a mai precizat ca in momentul de fata grupul german consideraca o investitie de ordinul sutelor de milioane de euro intr-orafinarie care este inchisa nu reprezinta o strategie buna pentruOltchim, care ar trebui sa treaca printr-un proces dereorganizare.

"Am demonstrat de ce consideram ca Arpechim poate fi o deciziedezastruoasa pentru Oltchim. Credem ca rafinaria nu mai poate firepornita si ca nu reprezinta solutia pentru problemelecombinatului chimic. Practic, este o decizie proasta sa dai bani peceva ce nu merge. In plus, Oltchim ar trebui sa isi reorientezestrategia de la productia de PVC la productia de polimeri si deoxoalcooli."

De cealalta parte, Ministerul Economiei, actionarul majoritar alOltchim, sustine ca strategia de dezvoltare a combinatului, careprevede achizitia unitatii de petrochimie de la Arpechim, de caredepinde aprovizionarea cu materie prima, si majorarea capitaluluisocial prin conversia creantelor reprezinta cea mai buna optiune inacest moment.

"Opinia unei persoane private, fara nicio autoritate, cu privirela incadrarea unor masuri ca implicand ajutor de stat sau nu, nuare nicio relevanta. Decizia apartine Comisiei Europene, care se vapronunta obiectiv, independent de opinia autoritatilor romane si,cu atat mai putin, de opinia PCC", declara Adrian Videanu,ministrul economiei, intr-o scrisoare trimisa in luna augustgrupului PCC.

El mai spune ca prin implementarea acestor masuri, statul romanva obtine maximizarea valorii investitiei sale si recuperareaintegrala a creantei in calitate de creditor al Oltchim.

Statul a hotarat in iulie acordarea de catre Eximbank a uneigarantii de 49,6 mil. euro pentru un credit de 62 mil. euro cuajutorul caruia Olchim ar urma sa finanteze preluarea sectiei depetrochimie de la Arpechim, insa PCC a cerut in instantasuspendarea garantiei.

Ministerul Economiei apreciaza ca actiunile reprezentantilor PCCsi ale avocatilor acestora demonstreaza ca firma germana nu esteinteresata de supravietuirea Oltchim.

Reprezentantii grupului german resping insa acuzatiile venitedin partea Oltchim, conform carora PCC este un actionar agresiv,care se afla in conflict de interese si care a folosit informatiiconfidentiale in declaratiile publice.

"Oltchim a creat o imagine agresiva pentru PCC, spunand inacelasi timp ca ne aflam in conflict de interese. Nu am publicatniciodata informatii confidentiale si am oferit presei doarinformatii publice. In plus, nu avem niciun conflict de interese inlegatura cu preluarea petrochimiei de la Arpechim de catre Oltchim.PCC a vrut sa achizitioneze rafinaria in 2007, insa dupa o analizaamanuntita am decis sa nu facem acest pas si am oferit incontinuare orice informatie am avut combinatului chimic Oltchim,care doreste sa realizeze aceasta preluare", spune Zaremba.

Conflictul dintre Oltchim si Ministerul Economiei, pe de oparte, si PCC pe de alta parte, s-a amplificat cand Oltchim aconvocat o adunare generala a actionarilor in care sa se discuteactiunea in raspundere impotriva reprezentantului PCC in Consiliulde Administratie al Oltchim, Wojciech Zaremba, si impotriva luiWaldemar Preussner, principalul actionar al PCC, fost membru in CAal Oltchim. PCC a cerut introducerea pe ordinea de zi a unui punctprin care cere actiunea in raspundere impotriva lui ConstantinRoibu, presedintele Oltchim.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO