Burse - Fonduri mutuale

Ministerul Finanţelor nu a dat drumul încă la robinetul cu acţiuni FP

aMinisterul Finanţelor nu a dat drumul încă la robinetul cu acţiuni FP

Autor: Roxana Pricop

05.05.2011, 23:55 2281

Nicio acţiune la Fondul Proprietatea (FP) din cele circa 1,5miliarde pentru care există cereri depuse la ANRP din parteadeţinătorilor de ti­tluri de despăgubire nu a fost transferată încădin portofoliul Ministerului Finanţelor în conturile persoanelorcare aşteaptă despăgubiri.

Reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru RestituireaProprietăţii (ANRP) susţin că depun eforturi pentru a realizatransferurile până pe 16 mai astfel încât noii acţionari să poatăbeneficia de dividendele pe care FP le distribuie din profitulanului trecut. Pe de altă parte, ANRP se află în subordineaGuvernului care are interesul de a întârzia procesul astfel încâtsă încaseze el dividendele de la FP.

Teoretic, începând de luni, 2 mai, Autoritatea Naţională pentruRestituirea Proprietăţilor (ANRP) a reluat procesul de conversie înacţiuni FP a titlurilor de despăgubire după aproape patru luni depauză. Practic însă, până în prezent, ANRP nu a emis niciun titlude conversie, deşi avea cereri de opţiune din partea posesorilor detitluri de despăgubire pentru circa 1,5 miliarde de acţiuni (10%din capitalul FP), primite în perioada 11 ianuarie - 15aprilie.

"Emiterea titlurilor de conversie nu este doar o simplăredactare a unui document, angajaţii ANRP trebuie să verificeînaintea emiterii titlului de conversie şi trimiterea lui cătreDepozitarul Central dacă dosarele cu cererile de conversie suntcomplete, procedură ce necesită timp. Depunem toate eforturilepentru ca noii acţionari rezultaţi să poată încasa dividendeledistribuite de Fond în acest an", au spus reprezentanţii ANRP.

De transferul de acţiuni din contul statului, acţionar acum cu36,79% la FP, în contul foştilor proprietari este responsabilDepozitarul Central, instituţie care înregistrează fiecare nouacţionar în baza titlului de conversie primit de la ANRP.

Oficialii Depozitarului Central au declarat pentru ZF căinstituţia "nu a primit până în prezent de la ANRP ti­tluri deconversie în acţiuni FP şi că durata înregistrării transferurilorde proprietate efectuate în baza deciziilor de conversie estedirect proporţională cu numărul de astfel de solicitări".

La finele lunii martie Fondul avea un număr de 8.400 deacţionari privaţi care controlau circa 73% din capital. Potrivitinformaţiilor furnizate de ANRP, în perioada 11 ianuarie - 15aprilie au fost înregistrate 1.284 de dosare cu cereri de opţiuneîn acţiuni. Valoarea acţiunilor ce urmează a fi emise dupăexpirarea perioadei de suspendare, respectiv din data de 2 mai2011, fiind de 1.483.179.773 de acţiuni.

Acţiunile FP au scăzut puternic în preajma datei de 2 mai,investitorii aşteptându-se ca un pachet important de acţiuni săintre în piaţă în perioada următoare. În ultimele zile însăpresiunea la vânzare s-a mai redus, iar preţul acţiunilor s-astabilizat la circa 0,54 lei. Dacă ANRP ar fi emis titluri deconversie în prima săptămână (2 - 6 mai), preţul de conversie aldespăgubirii ar fi preţul mediu ponderat al acţiunilor FP pe Bursădin primele 60 de şedinţe de tranzacţionare, adică de 0,6167lei/titlu. Pentru următoarea săptămână (9 -13 mai), preţul repereste preţul mediu al ultimilor 60 de şedinţe de tranzacţionare,afişat pe Bursă, care era ieri de circa 0,595 lei. Din 2007 până înianuarie 2011 despăgubirile s-au realizat la preţul de 1leu/acţiune.

Miza transferului acţiunilor este ridicată pentru că 16 mai estedata de înregistrare pentru primirea de dividende. Altfel spus doarpersoanele care sunt înregistrate ca deţinători de acţiuni la FP pe16 mai pot primi un dividend brut de 0,031 lei/titlu.

Un ritm lent al transferului de propritatea ar fi în avantajulstatului român, care a cerut în AGA dublarea dividendelor FP şicare are de primit 158 mil. lei sub formă de dividende. Dacă cele1,5 miliarde de acţiuni ajung la persoane private până pe 16 mai,statul ar putea primi încasa cu 43 mil. lei mai puţin, bani care arajunge la noii posesori ai acţiunilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO