Burse - Fonduri mutuale

Mizati pe Bursa. Va va aduce castiguri de 77% in 2010, afirma austriecii de la Erste

La ce actiuni de pe Bursa se uita austriecii de la Erste anul acesta

Henning Esskuchen, Co-Director de Cercetare Piete de Capital din CEE al Erste Bank

11.01.2010, 23:00 95

"Romania prezinta in mod clar cel mai ridicat potential decrestere, dat fiind ca piata inca se confrunta cu o aversiuneridicata fata de risc. Potentialul de performanta indicat sebazeaza in mare parte pe o scadere semnificativa a aversiunii fatade risc si pe un anumit discount al lichiditatii. De asemenea, suntnecesare si alte semne de revenire", sustine Henning Esskuchen,Co-Director de Cercetare Piete de Capital din CEE al Erste Bank.

Potrivit calculelor Erste, indicele BET are un potential decrestere de 77% pana la inceputul lui 2011, dupa ce anul trecut acastigat 62%. De la inceputul anului, indicele BT a castigat deja10% in sase sedinte de cresteri consecutive.

Analistii Erste sustin insa ca pe piata romaneasca nu existaestimari rezonabile privind refacerea profitabilitatii companiilor,predictibilitatea fiind afectata de contextul macroeconomiccomplicat si de instabilitatea guvernamentala. Cu toate acestea, eicred ca este putin probabil ca Romania sa se izoleze de tarile dinregiune in termeni de crestere economica si de dezvoltare a pieteide capital.

"Intr-o piata cu aversiune fata de risc ridicata, Transelectricasi Transgaz sunt cele mai defensive actiuni. Principiile dereglementare a activitatii celor doua companii indica rezultatesemnificativ mai bune pentru 2010, in special pentru Transelectrica(care beneficiaza de cresterea cu 9% a tarifului de transport alenergiei electrice). Transgaz va beneficia din cresterea consumuluiintern de gaze si a contractelor de tranzit stabile", consideraanalistii Erste.

In ceea ce priveste SIF-urile, austriecii considera cadiscounturile actuale de circa 50% (dintre preturile actiunilor sivaloarea activelor) nu sunt in totalitate justificate, iarmajorarea pragului de detinere la 5% ar trebui sa creascalichiditatea. De asemenea, Erste considera ca actiunile SIF suntprincipalul barometru al revenirii Bursai de la Bucuresti.

Tinte de achizitie: Banca Transilvania siTurbomecanica

Potrivit Erste, Bursa de la Bucuresti se va baza in continuarepe banci si SIF-uri. Analistii austrieci considera ca bancile aureusit sa compenseze provizioanele ridicate prin rezultateoperationale solide, iar din punctul de vedere al indicatorilorfundamentali, BRD ramane mai atractiva decat BancaTransilvania.

Pe de alta parte, austriecii considera ca preluarea BanciiTransilvania de catre un jucator mare "pare a fi doar o chestiunede timp, in conditiile in care banca va avea nevoie de suportulunui actionar strategic pentru a actiona intr-o piata maicompetitiva".

Turbomecanica este o alta tinta potentiala de achizitie,datorita pozitiei sale ca furnizor pentru jucatorii de top dinsector, precum General Electric, Pratt & Whitney, Rolls Roycesi Agusta. Compania este controlata de catre manageri si actionaricare sunt interesati de vanzare, dar pretul cerut este substantialmai mare decat pretul curent din piata, potrivit raportuluiErste.

La nivel de sectoare, Erste mizeaza pe tehnologie, imobiliare,industria alimentara si utilitati, in timp ce constructiile suntconsiderate in continuare o investitie riscanta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO