Burse - Fonduri mutuale

Molnar, IFB: Daca americanii ies din criza, iesim si noi

31.07.2008, 18:38 19

Bursa a inregistrat ieri o noua revenire, mai puternica decat cea atinsa cu o zi in urma, in conditiile in care si principalele piete internationale au avut o evolutie pozitiva.
"Depindem de americani, daca ei ies din criza, atunci si noi o sa iesim din perioada nefasta prin care am trecut de la inceputul anului. Suntem dependenti de ce se intampla afara, toata lumea este cu ochii pe pietele externe. Din acest punct de vedere investitorii romani au devenit mai educati, ceea ce este bine", spune Octavian Molnar, directorul general al societatii de brokeraj IFB Finwest.
BET, indicele celor mai lichide companii din piata, a inchis sedinta de ieri in crestere cu aproape 3,5% fata de marti, in vreme ce indicele general al pietei, BET-C, a crescut la randul sau cu 2,7%. Societatile de investitii financiare au profitat de momentul bun prin care a trecut ieri piata de capital, indicele de ansamblu al acestora, BET-FI, crescand cu 2,5%.
Piata americana a inregistrat marti un avans de 2,4% pe indicele Dow Jones Industrial Average (DJIA), in vreme ce principalele piete europene au cunoscut si ele cresteri importante ieri. Astfel, indicele CAC-40 din Franta se aprecia inainte de inchiderea sedintei de ieri cu 1,9%, in vreme ce DAX-ul german inregistra un avans de 1,4%. In Marea Britanie, indicele FTSE 100 se aprecia si el cu 1,5%.
"Este pentru prima data cand Romania s-a confruntat cu o astfel de criza. Pana acum investitorii nu isi puneau problema daca vor pierde, ci cat de mari vor fi castigurile. Anul curent a bulversat practic pe toata lumea", spune Molnar.
Bursa a inregistrat ieri tranzactii cu actiuni in valoare de 7,1 mil. euro (25,3 mil. lei), pe fondul unui volum de tranzactionare mai ridicat decat cele din ultimele sedinte, de 43 mil. actiuni.
Cea mai mare tranzactie din piata a fost atinsa ieri de titlurile SIF Oltenia (SIF5), de
1,3 mil. euro (4,5 mil. lei), acestea inregistrand si un avans de 3,6%. BRD SocGen (BRD) si Banca Transilvania (TLV) au inregistrat urmatoarele doua rulaje din piata, valoarea totala a acestora fiind de 1,9 mil. euro (6,8 mil. lei).
Erste Bank (EBS), care a raportat rezultate financiare foarte bune pentru primul semestru, a inregistrat ieri un avans de 0,7%, pe fondul unui rulaj de 0,5 mil. euro (1,8 mil. lei). Grupul SIF-urilor a fost insa cel care a realizat din nou cea mai mare lichiditate din piata, de 3,3 mil. euro (11,6 mil. lei).
"Depindem foarte mult de banii din afara, care vor veni doar atunci cand se va recastiga increderea in primul rand in piata din America si abia apoi dupa ce se vor stabiliza cele din Europa. Bani sunt foarte putini in piata in momentul de fata, toata lumea fiind in asteptare. Practic, acestia vor sa vada mai mult de doua sedinte de cresteri pentru a fi siguri ca piata nu va trece din nou pe minus, asa cum s-a intamplat in mai", spune Molnar.
Piata RASDAQ a atras si ea investitii in valoare de 0,9 mil. euro (3,3 mil. lei) ieri, cel mai mare rulaj fiind realizat pentru a doua zi consecutiv de Argus Constanta (UARG), in valoare de 0,3 euro (1,1 mil. lei).
Pe plan international si pretul petrolului a scazut marti cu peste trei dolari, la aproape 121 dolari pe baril, cel mai redus nivel de la jumatatea lunii mai, in conditiile in care impactul informatiilor privind reducerea cererii a fost mai mare decat cel al atacurilor rebelilor asupra instalatiilor de productie din Nigeria. Declinul cotatiilor a fost alimentat si de aprecierea dolarului, care a redus atractivitatea plasamentelor pe bursele de marfuri, si de estimarile presedintelui OPEC privind o scadere a pretului petrolului la 70 - 80 de dolari pe baril, pe termen lung.
"Nu trecem printr-o perioada foarte placuta, dar analizele par sa spuna ca ea se apropie de final. Partea grea a trecut, mai ales ca si pe comodities se pare ca problemele s-au terminat, pretul petrolului fiind de exemplu in scadere", crede Molnar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO