Burse - Fonduri mutuale

Mostenitorii Malaxa si Auschnit ameninta ca dau statul in judecata

15.03.2007, 19:49 49

Mostenitorii industriasilor Malaxa si Auschnit intentioneaza sa actioneze statul roman in judecata la Curtea de arbitraj a Bancii Mondiale, acuzand ca lipsa unei legi de functionare a Fondului Proprietatea ii impiedica sa valorifice titlurile de despagubire primite, in suma de 400 mil. dolari.
Mostenitorii fostilor proprietari ai intreprinderilor Faur, Republica si Uzinelor Resita vor renunta la intentia de a chema statul in instanta doar daca ordonanta de urgenta privind Fondul Proprietatea, aflata in dezbatere de mai multe luni, va fi aprobata si aplicata in urmatoarele saptamani, a declarat reprezentantul juridic al acestora, Corin Trandafir, avocat-partener la firma de avocatura Rubin Meyer Doru & Trandafir.
"Vom astepta o perioada de cateva saptamani ca ordonanta privind Fondul Proprietatea sa intre in vigoare. Daca acest lucru nu se va produce, clientii nostri se vor adresa Curtii de Arbitraj a Bancii Mondiale, pentru a primi banii reprezentand valoarea titlurilor de despagubire", a spus avocatul.
Mostenitorii lui Nicolae Malaxa - Georgeta Palade si Filip Palade (nepoti) si Loreen Malaxa (sotia unui nepot decedat) - au primit titluri de despagubire in valoare de 622,5 mil. lei pentru intreprinderea Faur Bucuresti (fosta uzina Nicolae Malaxa), de 384,7mil. lei pentru fabrica Republica Bucuresti (Uzina de Tuburi si Otelarii) si de 73,3 mil. lei pentru actiunile detinute la Combinatul Siderurgic Resita (fostele Uzine si Domenii Resita).
Valoarea totala a titlurilor acordate familiei Malaxa, de 1.080,5 mil. lei, este echivalenta cu circa 390 mil. dolari, la cursul oficial din data acordarii despagubirilor. Mostenitorii lui Max Auschnit - Steven Auschnit (fiu) si Nuria Auschnit (sotia fiului Robert Auschnit, decedat) - au primit titluri in valoare de 37,3 mil. lei (circa 13 mil. dolari la data despagubirii), pentru cota parte din actiunile detinute de fostul industrias la Uzinele si Domeniile Resita, actualul Combinat Siderurgic Resita.
Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a declarat ieri ca proiectul privind functionarea Fondului Proprietatea este transmis la toate ministerele pentru ultimele observatii, urmand sa fie discutat in Guvern dupa un proces de avizare care poate sa mai dureze doua sau trei saptamani.
Referindu-se intentia mostenitorilor industriasului Nicolae Malaxa de a actiona in judecata statul, Vladescu si-a exprimat speranta ca acestia sa aiba suficienta rabdare pana la punerea in functiune a Fondului Proprietatea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO