Burse - Fonduri mutuale

Municipalitatile in dificultate: La ce riscuri se expun investitorii care au imprumutat orasele mici

Municipalitatile in dificultate: La ce riscuri se expun investitorii care au imprumutat orasele mici
29.03.2010, 23:20 47

Criza financiara a stramtorat vizibil bugetele muncipalitatilorlocale care au contractat credite obligatare in anii de avanteconomic, crescand riscul ca primariile sa nu isi poata plati latimp obligatiile catre investitori.
Asteptarile optimiste ale primarilor care au emis obligatiuni in2007 sau 2008 pentru a finanta asfaltarea strazilor sau iluminatulpublic in localitate au fost luate pe nepregatite de crizafinanciara si inrautatirea situatiei economice. Scadereaincasarilor la bugetele locale, cauzata de numarul tot mai mare defirme intrate in faliment, face ca rambursarea acestor credite safie tot mai dificila, in special pentru municipalitatilemici.
"Pana acum nu am avut probleme in rambursarea creditelor, dar neeste din ce in ce mai greu sa ne respectam obligatiile. Niciincasarile la bugetul local nu mai sunt ca in anii trecuti, pentruca multi dintre agentii economici au intrat in executare silita,iar populatia a saracit si nu-si mai poate achita taxele siimpozitele locale. Am redus mult cheltuielile cu investitiile, cupersonalul si salariile pentru a face fata", a spus OvidiuBrailoiu, primarul orasului Eforie. Municipalitatea a emis in 2006obligatiuni in valoare de 6 mil. lei pentru a finanta proiecte deinvestitii. Anul acesta, orasul Eforie are de rambursat peste 1,1mil. lei pentru creditul obligatar.

Cum ajunge o primarie la un pas defaliment
In toamna anului trecut, Primaria Oravita a fost primul caz in careo municipalitate nu si-a platit la timp dobanda la un creditobligatar (obligatiuni), tragand un semnal de alarma pentruinvestitori. La mai putin de jumatate de an, Primaria orasuluiAninoasa, judetul Hunedoara, a ajuns in incapacitate de plata si cuconturile de trezorerie blocate din cauza unor datorii lafurnizorii de utilitati si la banca de peste 30 mil. lei.
"Am ajuns in incapacitate de plata din cauza inchiderii minei dinAninoasa, principalul contributor la bugetul local si a faptului caceilalti agenti economici nu pot sustine bugetul. Avem de rambursatun credit bancar de 30 de miliarde de lei vechi si de platitdatorii de 4 mld. lei vechi la Electrica, de 6 mld. lei la firmalocala de salubrizare. Restantele la impozitele neplatite depopulatie si agentii economici sunt in valoare de 18 mld. lei vechisi vom trece la executari silite pentru a recupera banii. Daca dinreducerea cheltuielilor nu vom face rost de fonduri, o solutie armai fi sa cerem ajutor de la Guvern", a spus Nicolae Dunca,secretarul Primariei Aninoasa.

Salvarea ar putea veni de la banca sau de laUE
Orase precum Aninoasa a caror economie este depedenta de un singurmare contributor sau sector economic prezinta riscurile cele mairidicate de a-si nu putea rambursa creditele bancare sauobligatare.
"Cea mai mare provocare este sa trecem anul cu bine si sa reusim saatragem bani europeni prin cofinantare de la Guvern. Suntem un orasturistic si speram ca sezonul estival de anul acesta sa fie la felca anii trecuti, sa nu inregistram scaderi", a mai spus primarulorasului Eforie.
Desi veniturile sunt mai mici decat in anii trecuti,municipalitatile ar putea plati mai putin la rambursarea creditelorgratie scaderii dobanzilor bancare si a celor interbancare.
"In buget am estimat ca vom avea de platit dobanzi si comisioane invaloare de un milion de lei, suma usor mai mica decat anul trecutavand in vedere ca au mai scazut dobanzile", spune Grangure Sergiu,inspector la Primaria Lugoj.

Analistii spun ca obligatiunile raman sigure, desibancile le evita
Pe de alta parte, Valentin Miron, directorul general al firmei deconsultanta VMB Partners, este de parere ca situatia economica nueste atat de proasta incat sa ridice probleme municipalitatilorcare au emis obligatiuni.
"Nu cred ca declinul economic este atat de profund incat sa neindoim de obligatiunile de pe Bursa. Aninoasa este un orasdependent de industria extractiva din regiune, daca as fi fostbanca, nu i-as fi dat credit", a afirmat Miron.
Dificultatile cu care se confrunta municipalitatile au facut cabancile, principalii investitori in obligatiunile municipale, safie tot mai precaute si sa nu mai subscrie in cadrul emisiunilor.Astfel a aparut primul esec al unei emisiuni de obligatiunimunicipale. Desi prelungita de trei ori, oferta de obligatiunimunicipale lansata de Primaria Botosani la sfarsitul lunii ianuariea esuat, fiind subscrisa in proportie de doar 10%. Municipalitateaincerca sa stranga 10 milioane de lei de pe Bursa pentrucofinantarea unor proiecte.
"Nu prea mai exista apetit pentru obligatiuni, iar cazul PrimarieiBotosani reflecta acest lucru", explica consultantul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO