Burse - Fonduri mutuale

Neînţelegeri în Consiliul Bursei? Ţepeş ameninţă cu demisia

Neînţelegeri în Consiliul Bursei? Ţepeş ameninţă cu demisia
24.08.2010, 23:57 43

Daniel Ţepeş, unul dintre cei mai influenţi acţionari ai Burseide Valori Bucureşti (BVB) cu un pachet de 5% din acţiuni, a fost laun pas să-şi dea de­misia ieri din Consiliul de Ad­mi­nis­traţie alBursei, fiind convins însă de co­legi să revină asupra deciziei dea demisiona.
"Daniel Ţepeş ne-a anunţat dimi­neaţă cu privire la intenţia de ade­mi­siona din Consiliul de Ad­mi­nis­traţie, dar a fost convinssă rămână", a decla­rat pentru ZF preşedintele BVB StereFarmache.
Ţepeş nu a putut fi contactat ieri pentru comentarii.
Ştirea iniţială privind demisia sa a luat prin surprindere piaţa,fiind cu­noscut faptul că Ţepeş este unul dintre cei mai puterniciacţionari ai Bursei de la Bucureşti, prin pachetul de aproape 5%din acţiuni pe care-l deţine direct, dar şi prin influenţa pe careo are asupra altor acţionari importanţi ai operatorului depiaţă.
Demisia sa ar fi fost cu atât mai surprinzătoare, cu cât în urmaale­gerilor din februarie pentru Consiliul de Administraţie, Ţepeşa reuşit să-şi asigure controlul asupra conducerii Bursei de laBucureşti, majoritatea mem­brilor aleşi fiind de pe lista pro­pu­săde el.
El l-a susţinut şi pe Stere Far­mache pentru obţinerea unui noumandat de preşedinte, iar singurii doi adversari care au reuşit săse strecoare în CA au fost Mircea Botta, pro­prie­tarul firmei debrokeraj Romcapital, şi Siminel Andrei, managerul local al fonduluide investiţii Broadhurst.
Ceilalţi membri ai CA reprezintă firme de brokeraj care, la fel caşi Ţepeş, se numără printre cei mai mari acţionari atât ai Burseide la Bucureşti, cât şi ai Bursei din Sibiu (Sibex), sus­ţi­nândapropierea dintre cele două pieţe şi o eventuală fuziune înurmătorii ani.
Un posibil punct de divergenţă între membrii CA ar putea fi legatde desemnarea candidaţilor BVB pentru Consiliul de Administraţie alDepo­zita­ru­lui Central. Bursa deţine pa­chetul ma­joritar deacţiuni al De­po­zitarului şi va avea cei mai mulţi reprezentanţiîn con­ducerea societăţii care se ocupă cu decon­tarea şicom­pen­sarea tran­zac­ţiilor de pe Bursă, dar ţine şi registreleacţionarilor pentru com­paniile listate şi pentru FondulProprietatea.
Candidaţii Bursei pentru con­du­ce­rea Depozitarului vor fi aleşiîn cadrul AGA de la BVB din 10 septembrie. Tot atunci, acţionariisunt chemaţi să se pronunţe asupra divizării valorii no­mi­nale aacţiunilor de la 10 lei la 1 leu.
Acţiunile BVB au fost listate la Bursă pe 8 iunie şi au câştigatpeste 40% de la listare.
Ieri, titlurile BVB se tranzacţionau la 34 de lei, capitalizareafiind de
61 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO