Burse - Fonduri mutuale

Nicolae Pascu: Cred ca acestea sunt cele 15 zile din an de cumparare

26.11.2007, 20:04 13

Bursa a inregistrat vineri o zi de crestere, dand sperante investitorilor ca perioada de scadere s-ar putea apropia de sfarsit.
Cresterea a venit in ultima parte a sedintei, astfel ca o parte a brokerilor de pe piata considera evolutia doar o simpla revenire dupa o lunga perioada dominata de scaderi.
Alti analisti cred, pe de alta parte, ca este mai probabila in perioada urmatoare o crestere a pietei decat continuarea scaderilor.
Indicii BET si BET-FI au castigat cate 2%, cresterea extinzandu-se si asupra companiilor listate pe piata RASDAQ, unde multe dintre titlurile care au suferit corectii mari in ultima perioada au inregistrat vineri reveniri. Ultima sedinta bursiera a saptamanii trecute a fost totodata una de crestere si pentru pietele europene.
"Pe date fundamentale, piata arata bine, par a fi tentante investitiile la preturile actuale pe multe actiuni. Daca e sa facem o analiza a evolutiei de exemplu a SIF-urilor, probabilitatea sa mai scada in continuare e foarte redusa. In opinia mea, e mai probabil ca piata sa inceapa sa creasca in perioada urmatoare decat sa continue scaderile", a declarat Nicolae Pascu, presedintele societatii de administrare a investitiilor STK Financial.
"In conjunctura actuala piata a mai fost doar de 3-4 ori in ultimii 4 ani. Este o teorie care spune ca daca ratezi cele mai bune 15 zile de cumparare si cele mai bune 15 zile de vanzare dintr-un an, nu mai poti recupera pe parcursul anului ceea ce pierzi din cauza ca nu ai actionat in acele zile", a mai spus Pascu.
Cele mai tranzactionate actiuni vineri au fost cele ale SIF-urilor, in top 5 rulaje de pe piata, in afara de SIF-uri, infiltrandu-se doar Banca Transilvania.
Pe cele mai lichide SIF-uri, respectiv pe actiunile SIF Oltenia si Moldova, rulajele au fost de 3-4 milioane de euro, in timp ce cu titlurile SIF Muntenia si Moldova s-au realizat tranzactii de cate 1,5-2 milioane de euro.
De azi va incepe si oferta publica initiala la Transgaz, vazuta de brokeri ca ultima salvare pentru Bursa pe acest sfarsit de an.
Analistii de pe piata se asteapta ca aceasta sa provoace o agitatie mai curand la finalul perioadei de subscriere.

Actiunile SIF Muntenia (SIF4) au crescut vineri cu 2,03%, dupa ce in ultimele patru sedinte au pierdut circa 8%. Valoarea tranzactiilor cu titlurile societatii de investitii financiare s-a ridicat ieri la circa 1,9 milioane de euro (6,84 milioane de lei), reprezentand al treilea rulaj din piata. BET-FI, indicele care evidentiaza evolutia de ansamblu a SIF-urilor, a crescut vineri cu 1,85%, dupa ce in ultimele sase sedinte a pierdut circa 10%. SIF Muntenia a cumparat la inceputul saptamanii trecute actiuni ale producatorului din industria ceramica Vulturul Comarnic in cadrul majorarii capitalului social, in valoare de 2,6 milioane de lei, pretul de achizitie fiind de 2,5 lei/actiune.

Actiunile Bancii Romane pentru Dezvoltare (BRD) au inregistrat o crestere de 3,6%, dupa ce au pierdut in ultimele trei sedinte circa 6,7%. Valoarea tranzactiilor cu titlurile bancii s-a ridicat ieri la 0,5 milioane de euro (1,87 milioane de lei), aflandu-se printre primele zece rulaje de la Bursa. Titlurile BRD au crescut de la inceputul anului cu peste 16%, de la un pret de 19,8 lei/actiune in prima sedinta din ianuarie. Luna trecuta actiunile bancii au pierdut sub 1% din valoare, in vreme ce de la inceputul lui octombrie acestea au pierdut aproape 14%, scazand de la un pret de 26,2 lei/actiune la inceputul lunii la un pret de 23 lei/actiune in ultima sedinta de tranzactionare.

Actiunile Transelectrica (TEL) au pierdut 0,33%. Titlurile companiei au pierdut de la inceputul lui octombrie 30% din valoare, scazand de la pretul de
39,4 lei/actiune in prima sedinta a lunii. Cel mai mare pret atins de actiunile Transelectrica a fost inregistrat in luna mai, atunci cand acestea au urcat pana la 49,3 lei/actiune. Compania de transport al energiei electrice a raportat pentru trimestrul al treilea pierderi de aproximativ 22 mil. lei, fata de profitul net inregistrat in perioada similara a anului trecut, de
53 mil. lei. Afacerile companiei s-au ridicat in aceasta perioada la 665 mil. lei (195 mil. euro), in urcare cu 23% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Titlurile Mecanica Ceahlau (MECF) au scazut cu 96,26%, aproape de variatia maxima admisa pentru sedinta trecuta, de 99%. Producatorul de masini si utilaje a revenit vineri la tranzactionare dupa circa o luna si jumatate in care a efectuat splitarea valorii nominale. Fiecare actionar care inainte de splitare detinea un titlu va avea acum in portofoliu 25 de actiuni, ca urmare a splitarii valorii nominale de 25 de ori, la 0,1 lei/actiune. Compania a raportat pentru trimestrul trei o pierdere de 8,8 mil. lei, cu 66% peste cea din perioada similara a anului trecut. Ultima tranzactie cu titlurile Mecanica s-a perfectat la un pret de 0,74 lei/actiune, cu 7% sub pretul matematic de 0,792 lei/actiune.

Actiunile Armax Gaz Medias (ARAX) au sarit vineri cu 8,51%, dupa ce acestea au scazut in ultimele sase sedinte cu peste 50%. Valoarea tranzactiilor cu titlurile companiei s-a ridicat vineri la circa 132.000 de euro (0,47 milioane de lei), reprezentand primul rulaj de pe piata RASDAQ. Compania a inregistrat in primele noua luni un profit brut de 1,5 milioane de euro (5 milioane de lei), cu 22% mai ridicat decat cel realizat in perioada similara a anului trecut. RASDAQ-C, principalul indice al pietei care include toate companiile listate pe RASDAQ, a crescut vineri cu 1,49%. Ultima tranzactie cu titlurile Armax Gaz s-a perfectat vineri la un pret de 0,255 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO