Burse - Fonduri mutuale

Nilas, BT Securities: Exista destul de mult loc in piata pentru cresteri

26.02.2008, 20:25 13

Bursa a prins ieri una dintre cele mai bune sedinte de tranzactionare din ultimele sase luni, pe fondul unor cresteri puternice ale SIF-urilor, precum si a celorlalti indici din piata.
"Am avut parte de cresteri importante ieri, prima sedinta a saptamanii fiind foarte buna. As fi fost mai linistit daca am fi avut parte de cresteri mai mici asortate cu volumele din piata. Daca bursa creste brusc, iar volumele sunt mici, putem spune ca exista supracumparare in piata, ceea ce se traduce printr-o posibila corectie", spune Adrian Caramiha, unul dintre cei mai vechi brokeri din piata.
Indicele general al pietei care include toate companiile listate, BET-C, a crescut ieri cu 4,3%, in vreme ce BET, indicele celor mai lichide zece companii din piata, s-a apreciat si el cu 4,3%, cele doua aprecieri fiind cele mai mari inregistrate de indici de la inceputul acestui an. SIF-urile au continuat ieri evolutia pozitiva, apreciindu-se cu 6%, fiind a doua crestere importanta din acest an dupa cea de la sfarsitul lunii trecute, de 6,3%.
Dintre societatile de investitii financiare, SIF Moldova (SIF2) a inregistrat cea mai mare apreciere, de circa 7%. Cresterea vine dupa ce SIF-ul a propus actionarilor majorarea pragului maxim de detinere de la 1% la 2%.
Brokerii spun ca stirile pozitive din ultima perioada ofera investitorilor motive sa spere la un trend ascendent pe Bursa. Cresterea puternica de profit a BRD, precum si asteptarile pozitive privind performantele financiare ale Petrom (SNP), care vor fi publicate astazi, au readus optimismul in randul investitorilor.
"Avand in vedere volumele pe care piata a scazut, este destul de mult loc pentru cresteri. Lichiditatea nu putem spune ca a fost foarte mare in conditiile volumului din piata, dupa ce scaderile din perioada trecuta s-au efectuat pe volume si mai mari", spune Rares Nilas, directorul societatii de brokeraj BT Securities.
El este de parere ca piata incepe sa se alinieze la trendurile internationale, nu doar in privinta cresterii, cat si prin legatura dintre rezultatele financiare raportate de companiii si preturile titlurilor acestora.
Bursa a inregistrat ieri un nivel al tranzactiilor cu actiuni in valoare de 15 milioane de euro (55 de milioane de lei), in vreme ce piata RASDAQ a atins o lichiditate de 1,6 milioane de euro (5,7 milioane de lei).
RASDAQ-C, principalul indice al pietei RASDAQ care include toate companiile listate in piata, a crescut ieri cu 1,9%, apropiindu-se de nivelul de 4.000 de puncte, sub care a scazut la sfarsitul lunii trecute.
"Este greu de spus ce tipuri de investitori au intrat in piata. Fondurile sau alti investitori noi nu ar cumpara pe cresteri de 5-6%, in perioada de fata existand cred o supracumparare a investitorilor romani. Piata s-a oprit la niste nivele de rezistenta, 61.500 de puncte pentru BET-FI si 7.500 de puncte pentru BET, insa aceasta ne-a aratat ca are forta sa depaseasca aceste nivele", spune Caramiha.
El este de parere ca piata trebuie sa se consolideze si sa atraga investitori care sa valorifice rezultatele bune raportate de companii, investitori care vor aparea cel mai probabil intr-o perioada de acumulare.
"Cresterile nu vor fi foarte puternice, dar cred ca in perioada martie-aprilie s-ar putea anula pierderile atinse in primele doua luni ale acestui an, dar doar pentru companiile care au raportat rezultate bune, cu profituri in crestere", spune Nilas.
Dupa SIF-uri, cele mai cautate actiuni din piata au fost ieri titlurile Rompetrol Rafinare Constanta (RRC), cu tranzactii in valoare de 1,5 milioane de euro (5,4 milioane de lei), titlurile BRD-SocGen (BRD) si titlurile Bancii Transilvania (TLV), cu tranzactii cumulate in valoare de 2,9 milioane de euro (10,5 milioane de lei), precum si actiunile Petrom (SNP), cu o lichiditate de 0,9 milioane de euro (3,3 milioane de lei).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO