Burse - Fonduri mutuale

Nilas: Scaderea din ultima perioada a fost prea accentuata

30.06.2008, 16:31 13

Bursa a inregistrat vineri o revenire in conditiile in care pietele externe au continuat sa scada iar stirile interne si internationale nu au fost favorabile. "Cred ca scaderea din ultima perioada a fost prea accentuata. Piata interna a scazut practic mai mult decat cele externe, scaderea nefiind justificata", spune Rares Nilas, directorul societatii de brokeraj BT Securities.
BET, indicele celor mai lichide companii din piata, a crescut vineri cu aproximativ 2,5%, dupa ce in prima jumatate de ora acesta inregistrase o pierdere de circa 2%. BRD SocGen (BRD) si dezvoltatorul imobiliar Impact Bucuresti (IMP) au reprezentat societatile cu cele mai mari cresteri din cadrul indicelui, de 5,3%, respectiv de 4,6%. In precedentele sapte sedinte de tranzactionare, indicele BET pierduse aproape 15%, atingand niveluri minime pentru ultimii doi ani.
BET-C, indicele de ansamblu al Bursei, s-a apreciat si el cu 2,5%, in vreme ce indicele societatilor de investitii financiare, BET-FI, a inregistrat o crestere mai mica, de 1,6%. Cel mai mare avans din cadrul grupului, de aproape 3,6%, a fost atins de actiunile SIF Banat-Crisana (SIF1).
"In ultimele luni trendul general a fost unul de scadere, s-au atins noi minime. Prognozele nu sunt optimiste si este greu de spus ce se va intampla in continuare datorita contextului extern. Investitorii sunt in asteptare, fapt evidentiat si de volumele mici realizate in fiecare sedinta. Este greu sa se aduca bani in piata in momentul de fata si este de asemenea greu de recomandat vanzarea", spune Nilas.
Bursa a inregistrat vineri o lichiditate totala in continuare scazuta, de 8,3 milioane de euro (30,4 milioane de lei), in vreme ce piata RASDAQ a atins un rulaj mai ridicat decat cele din ultimele sedinte, de 1,5 mil. euro (5,6 milioane de lei).
Cel mai mare rulaj din piata a fost inregistrat vineri de titlurile producatorului de tuburi si tevi Zimtub (ZIM), in valoare de 1,3 milioane de euro (4,6 mil. lei). Cele circa 1,4 milioane de actiuni tranzactionate reprezinta 29% din capitalul Zimtub, pretul mediu de transfer fiind de 3,33 lei/actiune, cu 14,8% peste pretul de referinta, de 2,9 lei/ actiune. De altfel, avansul inregistrat de titlurile Zimtub a fost vineri cel mai mare din piata.
Societatile de investitii financiare au atras vineri investitii in valoare de 2,9 milioane de euro (10,6 milioane de lei), reprezentand o treime din totalul tranzactiilor din piata. SIF Moldova (SIF2) a atins al doilea rulaj de la Bursa, de 0,9 milioane de euro (3,1 milioane de lei).
Actiunile celor mai importante banci de la Bursa, BRD SocGen (BRD), Banca Transilvania (TLV) si Erste Bank (EBS), au inregistrat vineri o lichiditate de 1,6 milioane de euro (circa 6 milioane de lei). Vineri a avut loc un deal pe Banca Transilvania in valoare de 750.000 de euro (2,8 milioane de lei). Tranzactia s-a perfectat la un pret de 0,37 lei/actiune, cu 1,6% sub nivelul de referinta, de 0,376 lei/actiune.
"Nu este clar nici ceea ce se va intampla cu economia romaneasca. Faptul ca BNR a crescut rata dobanzii nu este un semn bun pentru economie, deoarece creste pretul creditelor si implicit cresc cheltuielile financiare ale companiilor. In acelasi timp rata de crestere a economiei romanesti este cu mult peste celelalte cresteri din Europa. Cu toate acestea, economia pare sa suporte relativ bine socul petrolier", spune Nilas.
Pretul petrolului a ajuns vineri la un nou maxim istoric, de 142 dolari pe baril, dupa ce joi acesta depasise pragul psihologic de 140 dolari pe baril. Pretul petrolului s-a dublat astfel in ultimul an, crescand de la un pret de 70 dolari pe baril in 2007. "In continuare vor conta foarte mult rezultatele financiare pe primul semestru. Daca acestea vor fi la fel de bune ca si cele din primul trimestru din acest an, atunci ma astept ca in ultimele doua trimestre ale acestui an sa avem parte de cresteri pe Bursa si sa recuperam scaderile din ultimele luni", spune Nilas.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO