Burse - Fonduri mutuale

Noiembrie, luna revenirii pentru Bursa si fondurile de actiuni

Noiembrie, luna revenirii pentru Bursa si fondurile de actiuni
30.11.2008, 17:33 17

Indicele BET-XT, care urmareste cele mai lichide 25 de actiuni de pe Bursa, a castigat 10,1% in noiembrie, depasind astfel cresterea lunara din mai, cand inregistrase un plus de 9,8%. De altfel, cresterea din noiembrie este prima dupa cinci luni consecutive de scaderi, in care cele mai lichide 25 de actiuni de pe Bursa au pierdut in medie 63%. Doar in octombrie, indicele BET-XT pierduse 40%, in cea mai neagra luna din istoria Bursei de la Bucuresti.

"In luna octombrie a fost o panica exacerbata, determinata de factori din afara, de teama ca sistemul financiar va intra in colaps. In noiembrie au inceput sa se mai aseze lucrurile, iar investitorii au inceput sa se gandeasca mai bine inainte sa vanda. In plus, s-a diminuat si presiunea la vanzare din partea fondurilor straine de investitii", a explicat Liviu Avram, director de tranzactionare in cadrul Piraeus Securities Romania.
Petrom si BRD, titlurile preferate ale investitorilor straini, au castigat in noiembrie 15%, respectiv 11%. Lichiditatea de pe Bursa a scazut insa semnificativ, valoarea transferurilor fiind de circa 85 mil. euro, cea mai scazuta din ultimii doi ani.
Fondurile de actiuni au profitat din plin de revenirea Bursei in luna noiembrie, afisand pentru prima oara anul acesta randamente lunare de pana la 13%.
Raiffeisen Romania Actiuni si Raiffeisen Prosper, fonduri de actiuni administrate de Raiffeisen Asset Management, au fost in luna noiembrie performerii industriei, cu randamente de 13%, respectiv 10%.
Spre comparatie, fondurile de obligatiuni BCR Obligatiuni si Orizont, cele mai performante de pe piata in acest an, au castigat in primele 11 luni ale anului circa 10%.
Aprecierea puternica a titlurilor SIF si a bluechip-urilor (actiuni ale companiilor mari si cu lichiditate ridicata asemeni BRD, SNP), alaturi de plasamentele consistente in depozitele bancare remunerate cu dobanzi ridicate au fost motoarele care au alimentat performantele fondurilor de actiuni in noiembrie.
"Rezultatele alegerilor din Statele Unite ale Americii si optimismul declansat de victoria lui Barack Obama, alaturi de decizia Fed de a face o injectie de 20 mld. dolari in grupul financiar Citibank, precum si cea a guvernului american de a garanta activele neperformante ale grupului in valoare de peste 300 mld. dolari, au adus cresteri pe bursele internationale si europene, si implicit pe bursa locala", a spus Ilie Cenan, presedintele societatii de administrare Globinvest.
In luna noiembrie, titlurile celor cinci SIF-uri, reunite in indicele bursier BET-FI si plasamente omniprezente in portofoliul fondurilor de actiuni, au castigat 31,8%.
Pentru prima oara anul acesta, fondurile de actiuni au inregistrat randamente lunare ce depasesc pragul de 10%, mai mult este prima data dupa sase luni cand fondurile raporteaza randamente pozitive. In luna mai, cand a avut loc o revenire similara a pietelor, cele mai performante fonduri de actiuni afisau performante lunare de pana la 5,7%.
"Luna trecuta am asistat la o revenire usoara si de scurta durata. Cred ca exista sanse mari ca aceasta crestere sa continue si in decembrie si in ianuarie, insa nu se va concretiza intr-o tendinta de crestere", a spus Eugen Voicu, presedintele societatii de administrare Certinvest.
La fel ca si in cazul actiunilor listate, cresterile din noiembrie ale fondurilor de actiuni reprezinta, mai curand, corectii pozitive pe un trend descendent, castigurile acoperind doar o mica parte din pierderile lunilor precedente. De exemplu, Raiffeisen Romania Actiuni, cel mai performant fond in noiembrie, este ultimul in clasamentul primelor 11 luni ale anului, cu o pierdere de 77,2%.
"Cresteri vor fi si in luna decembrie. Acestea vor fi in ton cu evolutia din noiembrie, nu vom asista la cresteri spectaculoase. Depindem foarte mult de contextul international, astfel ca nu vom vedea o revenire a pietelor atat timp cat nu se rezolva problemele in Statele Unite", a conchis Cenan.

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO