Burse - Fonduri mutuale

O noua majorare de capital la UCM

25.07.2006, 18:31 13

Consiliul de administratie al Uzinei Constructoare de Masini (UCM) Resita, societate controlata de consortiul elvetian Inet Group, va hotari miercuri in privinta majorarii capitalului social al companiei cu pana la 2,11 milioane de dolari (1,67 milioane de euro).
Conducerea societatii nu a oferit ieri comentarii suplimentare pe marginea acestei majorari de capital pana la inchiderea editiei.
Actionarii UCM au aprobat la finalul lunii mai delegarea resposabilitatii catre conducerea societatii pentru realizarea oricarei majorari de capital, conform programului de investitii, in limita acelei sume. UCM nu a precizat in informatiile transmise la Bursa sursele din care ar urma sa se faca majorarea de capital.
In ultimii doi ani, UCM a derulat mai multe majorari de capital, una dintre ele, realizata in 2004, facand obiectul unui litigiu care s-a prelungit pana in acest an. SIF Banat-Crisana, unul dintre actionarii principali la acel moment, a cerut constatarea nulitatii absolute a hotararii consiliului de administratie, prin care se aprobase o majorare in echivalent lei noi de 5, 4 milioane de lei (1,3 milioane de euro). Atat SIF Banat-Crisana, cat si SIF Oltenia nu au participat la acea majorare si si-au redus drastic participatiile detinute in cadrul societatii. Litigiul a ajuns inclusiv pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, care a respins recent cererea SIF Banat-Crisana, decizia fiind irevocabila.
Ca urmare a majorarilor la care cele doua SIF-uri nu au participat, grupul elvetian a ajuns sa controleze aproape 95% din titlurile UCM.
De altfel, conducerea UCM si-a exprimat intentia in acest an de a delista societatea de la Bursa, dar in cadrul AGEA convocate pentru aprobarea delistarii nu s-a intrunit cvorumul necesar, reprezentantii Inet neprezentandu-se, probabil ca urmare a modificarii deciziei CNVM prin care se permitea oricarei companii listate pe piata sa se delisteze printr-o simpla hotarare a Adunarii Generale a Actionarilor.
UCM si-a planificat pentru acest an investitii de circa 9 mil. euro, cea mai mare parte a acestora urmand sa se indrepte in directia reabilitarii complete a centrului de productie Calnicel, care include o hala de productie de 30.000 de metri patrati. Conducerea UCM preciza ca obiectivele urmarite in acest an sunt cresterea semnificativa a cifrei de afaceri si incheierea anului pe profit, dupa ce anul trecut a fost considerat ca fiind un an de "relansare a activitatii companiei".
Compania a inregistrat anul trecut un profit net de 37,8 mil. euro (peste 137 mil. lei), datorita inlesnirilor oferite de Ministerul de Finante si AVAS la plata obligatiilor bugetare. In 2004, UCMR a avut pierderi de 4,4 mil. euro (17,9 mil. lei).
Dupa primul trimestru al acestui an, UCM Resita avea o pierdere de peste 6 milioane de euro (21 mil. lei), de peste 6 ori mai mare comparativ cu pierderea inregistrata in perioada similara a anului trecut.
Actiunile UCM sunt listate la Bursa, ultima tranzactie cu aceste titluri realizandu-se la pretul de 0,97 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO