Burse - Fonduri mutuale

O noua scadere importanta duce Bursa pe minim

25.06.2008, 18:43 9

Bursa nu a reusit nici ieri sa mentina aprecierile inregistrate in deschiderea sedintei, corelandu-se tot mai puternic cu pierderile de pe pietele externe.
Indicele celor mai lichide companii din piata, BET, a deschis sedinta trecuta cu o apreciere usoara, inchizand insa ziua cu o noua pierdere puternica, de circa 2,2%. Indicele general al pietei se afla in crestere cu 0,4% la debutul sedintei, restul zilei de tranzactionare ducand insa la o pierdere de 2,3% pentru BET-C. Nici societatile de investitii financiare nu au fost ferite de evolutia negativa a pietei, indicele de ansamblu al acestora, BET-FI, pierzand ieri 2,6%.
Bursa a atins ieri tranzactii totale in valoare de 8,5 milioane de euro (31,3 milioane de lei), cel mai mare rulaj din piata, de 1,2 mil. euro (4,3 mil. lei), fiind inregistrat din nou de titlurile BRD SocGen (BRD). Valoarea tranzactiilor cu titlurile SIF-urilor s-a ridicat ieri la circa 4 mil. euro (14,6 mil. lei).
Volumul de tranzactionare de ieri s-a ridicat la aproape 82 de milioane de actiuni, unul dintre cele mai mari din ultima perioada, peste jumatate din acesta fiind realizat de tranzactiile cu titlurile Rompetrol Rafinare Constanta (RRC). Actiunile rafinariei au inregistrat ieri al patrulea rulaj din piata, de 0,7 mil. euro (2,7 mil. lei), si o pierdere de 1,9%.
Cea mai mare scadere din piata a fost inregistrata ieri de titlurile Santierul Naval Orsova (SNO), de 10%, urmata indeaproape de pierderea actiunilor Biofarm Bucuresti (BIO), de 9,1%.
Printre cele mai importante scaderi din piata s-au aflat si titlurile Rompetrol Well Services (PTR), cu o pierdere de 8% si tranzactii totale in valoare de 152.000 de euro (560.000 de lei). Actionarii diviziei de servicii petroliere au aprobat vineri dublarea capitalului social, de la 3,8 mil. euro (13,9 mil. lei) la 7,6 milioane de euro (27,8 mil. lei), prin capitalizarea unor rezerve din profitul anului trecut si distribuirea unei actiuni gratuite la fiecare actiune detinuta de investitori.
BNR estimeaza pentru acest an o noua crestere economica importanta, de 7%, fata de nivelul de 6% de anul trecut. Potrivit institutiei, cresterea va avea la baza recoltele agricole din acest an, care se anunta a fi exceptionale, in conditiile in care pe plan mondial exista o criza agricola puternica.
Societatile care pana de curand au profitat de preturile mari ale materiilor prime si ingrasamintelor chimice generate de criza agricola internationala au cunoscut pierderi importante in ultima saptamana. Combinatul chimic Amonil (AMO), una dintre ultimele vedetele ale Bursei, a pierdut ieri 7,3%, in vreme ce Azomures (AZO) a fost ieri singura societate importanta care a inregistrat o crestere, de 1,5%.
Pe plan international pretul petrolului a urcat ieri pentru a treia sedinta consecutiva, la peste 137 de dolari pe baril, in concordanta cu scaderile inregistrate de principalele burse internationale. Contractele futures cu activul suport petrol si cu scadenta in august se aflau in deschiderea sedintei de ieri din America in crestere cu 1,3%, pana la un nivel de 138 de dolari.
Principalele piete europene se aflau ieri in scadere. Astfel, indicele francez CAC 40 scadea inainte de inchiderea sedintei cu 1,2%, in vreme ce cel german, DAX, si indicele FTSE 100 din Marea Britanie se depreciau cu 1,6%, respectiv cu 1,1%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO