Burse - Fonduri mutuale

O tendinţă mai clară a bursei s-ar putea vedea în câteva zile

Autor: Ovidiu Tempea - Mediafax

29.07.2011, 00:04 756

Cotaţiile bursiere s-au plasat la închidereade joi aproa­pe de nivelurile din ziua precedentă, cu evoluţiineuni­forme pe titlurile mai lichide şi societăţile de investiţiişi pe o lichi­ditate în revenire, susţinută în con­tinuare deoperaţiunile cu acţiuni Fon­dul Proprietatea. "Toate pieţele seaflă în zone de suport locale, mai bine spus minime anuale.Întrebarea este dacă acest suport rezistă sau nu. În cazul în carepieţele străpung aceste zone, se poate defini un trend descendentpentru două-trei săptămâni. Personal, nu mizez pe acest scenariu(...) În piaţa româ­nească din ultimele săptămâni cred că maximum200 - 300 de investitori au fost activi. Pieţele aşteaptă unreper", a declarat Adrian Lupşan, director general adjunct laIntercapital Invest. Indicele general al Bursei de Valori Bucureşti(BET-C) a coborât cu 0,1%, iar o scădere mai amplă de 1,2% aînregistrat indicele BET-NG, care evidenţiază evoluţia de ansamblua companiilor din sectorul energetic.

Ceilalţi indici au închis pe verde, cuavansuri nesemnificative, dar companiile din componenţă au evoluatdivergent.

Astfel, BET-FI a urcat cu 0,05% în condiţiileîn care acţiunile FP şi ale trei SIF au închis pe plus, iartitlurile SIF Oltenia şi SIF Moldova au pierdut 0,5%, respectiv1,6%.

Indicele BET (al celor mai lichide companii)a urcat cu 0,02% la finalul zilei, susţinut de titlurile Biofarm,care au avansat cu 2,4%, acţiunile BVB în creştere cu 2,7% şi deaprecierea cu 2,7% a cotaţiei Azomureş.

Fondul Proprietatea rămâne cea mai vizibilăcompanie, şi asigură în continuare circa jumătate din rulajulzilnic. Din valoarea de 17,3 milioane lei consemnată joi detitlurile FP, peste 2,7 milioane lei s-au realizat prin treitranzacţii speciale. Acţiunile FP au fost tranzacţionate la finalulzilei 0,5150 lei/unitate, în urcare cu 0,68%.

"Piaţa este caracterizată în continuare de olichiditate scăzută şi nu are o direcţie clară. Continuăexpec­ta­tiva pe fondul incertitudinilor din piaţa americană.Jucătorii de pe piaţa locală aşteaptă şi mişcările de pe burseleinternaţionale în perspectiva unui default al SUA", spune AdrianLupşan.

El crede că o tendinţă mai clară a burselor,inclusiv cea de la Bucureşti, s-ar putea vedea în următoarele două- trei şedinţe.

Rulajul pieţei acţiunilor s-a plasat la 30,1milioane lei, în condiţiile în care numai patru emitenţi au depăşito valoare de tranzacţionare de un milion de lei (FP, SIF Moldova,SIF Oltenia şi Banca Carpatica), iar tranzacţiile cu instrumentestructurate au însumat peste două milioane delei.

Piaţa Rasdaq a consemnat tran­sfe­ruri de 4,5milioane lei, uşor peste nivelul şedinţei precedente susţinut detransferurile cu titluri Comcereal Vaslui.

Un pachet de 4,65% din ac­ţiunileproducătorului de cereale Com­ce­real Vaslui (CCEV) a fosttransferat pe piaţa RASDAQ prin intermediul unor tranzacţii de 2,1mil. lei (495.000 de euro), tranzacţiile evaluând compania la 10,7mil. euro.

La sfârşitul şedinţei de ieri indiciiamericani consemnau creşteri uşoare, de 0,3% - 0,4%, în timp ceprincipalele burse europene erau majoritatea pe minus. Indicelegerman DAX cobora cu 1,4%, în timp ce cel francez pierdea0,9%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO