Burse - Fonduri mutuale

Obligatiunile domina listarile dupa caderea actiunilor

08.02.2009, 19:30 30

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) pregateste listarea a trei noi emisiuni de obligatiuni municipale emise de primariile din Alba Iulia, Hunedoara si Baile Herculane, dar si a celor emise de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), potrivit directorului general al BVB, Anca Dumitru.

"Pentru a fi admise la tranzactionare pe piata reglementata, aceste emisiuni trebuie sa obtina avizul favorabil al Comisiei de Listare si al Consiliului Bursei", a declarat directorul BVB, citata de Mediafax.
Primaria municipiului Hunedoara intentioneaza sa listeze la BVB obligatiuni in valoare totala de 31,5 milioane de lei, cu valoarea nominala de 100 de lei pe titlu si cu maturitatea in 2026.
Titlurile emise de municipiul Alba Iulia totalizeaza 8,5 milioane de lei si au scadenta in 2025, in timp ce primaria Baile Herculane vrea sa listeze obligatiuni in valoare de 3,15 mil. lei, cu maturitatea in 2020.
Totodata, Consiliul Bursei va discuta si in legatura cu transferul actiunilor COMCM Constanta de pe piata RASDAQ, la categoria a doua a BVB.
BERD a lansat in aceasta saptamana o emisiune de obligatiuni in valoare de 115 milioane lei cu o perioada de maturitate de zece ani, titlurile urmand sa fie listate la bursele de la Bucuresti si Londra. Cuponul are o rata de 11,25%, iar scadenta obligatiunilor a fost stabilita pentru 5 februarie 2019.
Piata obligatiunilor a prins viteza pe Bursa in ultimii doi ani, profitand si de declinul accentuat al pietei de actiuni.
De exemplu, in 2008 au fost listate pe Bursa noua emisiuni de obligatiuni municipale in valoare totala de 278 mil. lei (75,5 mil. euro), la care se adauga listarea in premiera a 24 de emisiuni de titluri de stat. In aceeasi perioada, s-au listat pe Bursa cinci companii noi, in urma unor oferte publice initiale (IPO), iar cinci companii au fost transferate la cota Bursei de pe piata RASDAQ. In 2007, pe Bursa s-au listat sapte emisiuni de obligatiuni municipale si patru emisiuni de obligatiuni corporatiste.
Interesul in crestere pentru obligatiuni s-a reflectat in ultimele luni si in cresterea valorii tranzactiilor cu aceste titluri, in conditiile in care tranzactiile cu actiuni au atins minimele ultimilor cinci ani.
Pana in prezent, finantarile prin emisiune de obligatiuni au fost utilizate mai ales de catre municipalitati, insa pe viitor este posibil ca si unele companii listate sa apeleze la aceste instrumente, in conditiile in care scaderea puternica a actiunilor face mai dificila finantarea prin majorari de capital si emisiune de actiuni.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO