Burse - Fonduri mutuale

Oferta Erste pentru salariati urca SIF-urile la noi maxime

02.11.2006, 17:27 19

SIF-urile au atins ieri noi maxime istorice, in urma unei cresteri puternice, in medie de peste 6%, dupa ce Erste Bank a anuntat pretul pe care este dispusa sa-l ofere pentru actiunile detinute de salariati.
Investitorii asteptau oferta Erste pentru a vedea pretul minim pe care SIF-urile l-ar putea obtine pe pachetele de actiuni controlate la BCR. In acelasi timp, acest pret ofera si o indicatie asupra valorii minime de evaluare a actiunilor detinute de SIF-uri la BCR. SIF-urile au inregistrat cresteri puternice, in principal prin prisma faptului ca sunt considerate subevaluate fata de valoarea "reala" a portofoliilor lor.
Interesul pentru SIF-uri a tinut toata piata in priza, actiunile tuturor celor cinci SIF-uri facand obiectul unor tranzactii mari. Practic, primele cinci pozitii in topul celor mai ridicate rulaje de pe piata au fost ocupate de SIF-uri.
Cele mai tranzactionate actiuni au fost cele ale SIF Oltenia, cu un rulaj de circa 5 milioane de euro, nivel care reprezinta practic jumatate din rulajul mediu zilnic de la Bursa in acest an. Tranzactii de o valoare apropiata s-au mai realizat si cu actiunile SIF Moldova, in timp ce transferurile derulate cu actiunile SIF Muntenia si Transilvania au insumat peste 3 milioane de euro in fiecare caz, iar cu actiunile SIF Banat-Crisana, aproape 2 milioane de euro.
"In mod normal, avand in vedere si pretul oferit de Erste salariatilor, negocierile cu SIF-urile pentru pachetele detinute de acestea la BCR, pleaca de la pretul oferit statului", considera Adrian Ceuca, directorul general adjunct al Broker Cluj.
"SIF-urile au o pozitie foarte importanta la BCR, iar aceasta le permite sa adopte o pozitie dura la negocieri. De altfel, SIF-urile au dovedit pana acum ca pot fi negociatori duri cand e vorba sa-si apere interesele", a adaugat Ceuca. SIF-urile controleaza impreuna peste 30% din BCR si pot bloca prin votul lor deciziile importante din cadrul bancii.
Brokerii recomanda prudenta in continuare, in conditiile in care piata si in special SIF-urile vin dupa o perioada prelungita de cresteri.
"S-a cumparat agresiv, dar au fost si vanzatori dispusi sa-si marcheze profitul, ceea ce ar trebui sa puna pe ganduri investitorii", a spus Adrian Ceuca.
Agitatia de pe SIF-uri a determinat ca celelalte titluri principale de pe piata sa inregistreze scaderi sau cel mult stagnari in jurul preturilor anterioare. Actiunile Petrom au pierdut 2,38%.

Titlurile Petrom au pierdut ieri 2,38%, dupa ce marti urcasera cu 5%, atingand un maxim de 0,63 lei/actiune. Valoarea totala de tranzactionare nu s-a mentinut la acelasi nivel ca marti, cand tranzactiile totale cu acest titlu au reprezentat peste 50% din lichiditatea pietei. Lichiditatea acestei actiuni a atins 1,33 milioane de euro (4,69 milioane de lei), pe fondul unei piete dominate ieri de SIF-uri. Petrom a anuntat ieri ca va construi o noua unitate de procesare a gazului la Midia. Investitia in valoare de 70 mil. de euro va duce la cresterea eficientei in recuperarea gazolinei pana la 97%. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a perfectat la un pret de 0,615 lei/actiune.

Actiunile producatorului de medicamente Antibiotice Iasi au crescut in sedinta de ieri cu 5,17, dupa o perioada in care au inregistrat scaderi usoare. Evolutia acestui titlu a venit pe fondul unei valori totale de tranzactionare reduse, de 0,24 mil. euro (0,86 mil. lei). Aprecierea apare in piata dupa ce marti Bursa de Valori a dat publicitatii un comunicat conform caruia un consortiu format in principal din Biofarm si trei dintre SIF-uri a depus la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului o scrisoare de intentie neangajata pentru participarea la privatizarea Antibiotice Iasi. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a perfectat la un pret de 1,83 lei/actiune.

Actiunile companiei de comert cu amanuntul Metex Targoviste au facut obiectul unor tranzactii ridicate, prin care s-a transferat un pachet de 82.000 de actiuni, reprezentand circa 15,4% din capitalul social. Valoarea acestei tranzactii s-a ridicat la peste 1,5 mil. euro (5,3 mil. lei). Inainte de tranzactia de ieri, Asociatia Actionarilor controla societatea, cu un pachet de peste 50% din actiuni, urmatorul actionar important fiind SIF Oltenia, cu o participatie de 20,56% din titlurile Metex. Ultima tranzactie cu aceste actiuni s-a realizat la un pret de 66 lei/actiune, cu 10% peste nivelul de inchidere din sedinta precedenta si de 2,8 ori mai ridicat fata de inceputul acestui an.

Titlurile Condmag Brasov au castigat 1,8% ieri, pe fondul unor tranzactii mai ridicate decat de obicei, de aproape 1,1 milioane de euro (0,38 milioane de lei). In ultima perioada, unul din actionarii minoritari ai societatii a vandut mai multe pachete de actiuni, cumuland peste 0,15 mil. de actiuni, pe care a incasat aproximativ 36.000 euro (0,12 mil. lei). Interesat de achizitionarea titlurilor Condmag Brasov a fost in ultima vreme fondul strain de investitii Middle Europe Oportunity Fund, care a acumulat actiuni majorandu-si participatia la 1,26% din actiunile companiei. Inchiderea pe titlurile Condmag Brasov s-a realizat la un curs de 0,85 lei/actiune.

Actiunile producatorului de tevi Mittal Steel Roman (fostul Petrotub) au inregistrat un avans de 5% ieri, pe un rulaj de circa 63.000 de euro (0,22 milioane de lei). Cresterea de ieri vine in contextul in care compania a raportat rezultate foarte bune in primele noua luni ale acestui an. Astfel, Petrotub a obtinut dupa primele noua luni ale anului un profit net de 11,36 milioane de euro (40,22 milioane de lei), in crestere cu 41,3% comparativ cu castigul inregistrat in perioada similara a anului trecut. Cifra de afaceri a companiei s-a majorat de asemenea cu 23,7%, ajungand la 197,5 milioane de euro (699,2 milioane de lei). La finalul sedintei, titlurile Petrotub erau cotate la pretul de 21 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO